Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΕΠΟΝίτες ΗΡΩΕΣ (3): Χαρίλαος Κατσούλης, την ώρα που τον τουφέκιζαν τραγουδούσε

Επι­μέ­λεια: Οικο­δό­μος //

Το σημε­ρι­νό αφιέ­ρω­μα της σει­ράς «ΕΠΟ­Νί­τες ΗΡΩΕΣ» ανή­κει στον Χαρί­λαο Κατσού­λη, τον επο­νί­τη από το Ναύ­πλιο που, μαζί με άλλους πατριώ­τες, στά­θη­κε παλι­κα­ρί­σια μπρο­στά στο εκτε­λε­στι­κό από­σπα­σμα των κατα­χτη­τών τρα­γου­δώ­ντας μέχρι να ξεψυ­χή­σει. Λεπτο­μέ­ρεια: τους πατριώ­τες αγω­νι­στές της λευ­τε­ριάς παρέ­δω­σαν στους Γερ­μα­νούς δήμιους οι ντό­πιοι υπο­τα­χτι­κοί τους…

Το κεί­με­νο που ακο­λου­θεί πρω­το­δη­μο­σιεύ­τη­κε στο περιο­δι­κό «Νέα Γενιά», όργα­νο του Κεντρι­κού Συμ­βου­λί­ου της ΕΠΟΝ, αρ. φύλ­λου 58, στις 15 Οκτώ­βρη 1945.

ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΚΑΤΣΟΥΛΗΣ
(1918–1943)

epon-katsoulisΣαν Επο­νί­της πού ήτα­νε είχε κάνει τον πόλε­μο τρα­γού­δι. Και ξεχώ­ρι­ζε για το καλό του τρα­γού­δι. Στην πόλη μέσα, σε από­με­ρες γωνιές και στα σκο­τει­νά υπό­γεια, μάθαι­νε στους συνα­γω­νι­στές του τ’ αντάρ­τι­κα τρα­γού­δια. Και στο βου­νό σαν ανέ­βαι­νε για δου­λειά συν­δέ­σμου, άφη­νε τη φωνή του ξέγνοια­στη και κρου­στάλ­λι­νη ν’ αγκα­λιά­σει τις λεύ­τε­ρες ραχού­λες. Εκεί γινό­τα­νε άλλος άνθρω­πος ― ανά­πνεε κι άνοι­γε τα στή­θια του να ρου­φή­ξουν όλο τον αέρα της λευ­τε­ριάς και να τον μετα­φέ­ρουν στον κάμπο, στις σκλα­βω­μέ­νες πολι­τεί­ες. Κι οι αντάρ­τες, κάθε φορά σαν ανη­φό­ρι­ζε στα μονο­πά­τια, τον γνώ­ρι­ζαν απ’ τα τρα­γού­δια του. Κι έλε­γαν «τ’ αηδό­νι, ο Χάρης μας έρχεται».

Γεν­νή­θη­κε στο Ναύ­πλιο το 1918. Με τη σκλα­βιά έδει­ξε  πως κρα­τά­ει απ’ τη γενιά των Κολο­κο­τρω­ναί­ων. Τρέ­χει από χωριό σε χωριό κι από πόλη σε πόλη, πετά­ει από βου­νό σε βου­νό, ως τη μέρα που οι προ­δό­τες του ’κοψαν το δρό­μο. Τον έπια­σαν έλλη­νες χωρο­φύ­λα­κες ― επι­κε­φα­λής τους ήταν ο Γκε­στα­πί­της Γιάν­νης Καλιά­νος. Τον έφε­ραν στο Στρα­το­δι­κείο. Οι Στρα­το­δί­κες μόνι­μοι έλλη­νες αξιω­μα­τι­κοί σαν τον Μπον­στα­κό­που­λο και τον Παπα­γε­ωρ­γί­ου, τον Τρί­κα κλπ. Τον κατα­δί­κα­σαν. Ήτα­νε βαρύ το έγκλη­μά του για­τί πολε­μού­σε για τη λευ­τε­ριά της Πατρί­δας, για­τί βοη­θού­σε τους αντάρ­τες, για­τί δεν έγι­νε Ταγ­μα­τα­σφα­λή­της. Οι Γερ­μα­νοί έκα­ναν τα χρέη του δημί­ου και στις 22 Απρί­λη του 1943, μαζί με άλλους Πατριώ­τες εκτε­λέ­σα­νε και τον Χαρί­λαο Κατσούλη.

Τα τρα­γού­δια του δεν ξανα­κού­στη­καν στα σκο­τει­νά υπό­γεια και οι αντάρ­τες  για πολύ και­ρό περί­με­ναν ν’ ακού­σουν το αηδό­νι τους ― ώσπου μια μέρα έμα­θαν το μαντά­το. «Ο Χάρης Του­φε­κί­στη­κε και την ώρα του θανά­του του τραγουδούσε».

Για τη σει­ρά του ΑΤΕΧΝΩΣ «ΕΠΟ­Νί­τες ΗΡΩΕΣ»

Έχου­με χρέ­ος να μην ξεχνά­με το παρελ­θόν. Να μελε­τά­με τα ιστο­ρι­κά γεγο­νό­τα, τις νίκες και τις ήττες του λαϊ­κού κινή­μα­τος, να διδα­σκό­μα­στε από τη δρά­ση των ηρώ­ων του. Χιλιά­δες λαϊ­κοί αγω­νι­στές έπε­σαν νεκροί την περί­ο­δο της Κατο­χής και τα χρό­νια που ακο­λού­θη­σαν μετά την απε­λευ­θέ­ρω­ση. Χιλιά­δες αγό­ρια και κορί­τσια πέρα­σαν στις γραμ­μές της ΕΠΟΝ και των Αετό­που­λων έχο­ντας μονα­δι­κό κίνη­τρο τη δίψα για λευ­τε­ριά και μια καλύ­τε­ρη ζωή, χωρίς να λογα­ριά­ζουν ότι μπο­ρεί και να χάσουν τη δική τους ζωή, χωρίς να προσ­δο­κούν σε ανταλ­λάγ­μα­τα ή ανα­γνώ­ρι­ση της προ­σφο­ράς τους. Απέ­να­ντι στη θυσία του ανθού της ελλη­νι­κής νεο­λαί­ας εκεί­να τα χρό­νια, το δικό μας χρέ­ος στέ­κει αξόφλητο.

Στο ΑΤΕΧΝΩΣ ξεκι­νή­σα­με μια νέα ενό­τη­τα δημο­σιεύ­σε­ων κάτω από τον τίτλο «ΕΠΟ­Νί­τες ΗΡΩΕΣ». Αντλώ­ντας υλι­κό κυρί­ως από το περιο­δι­κό της ΕΠΟΝ «Νέα Γενιά», αλλά και αλλού, φιλο­δο­ξού­με να φέρου­με στο φως, μέσω του δια­δι­κτύ­ου, μικρά αφιε­ρώ­μα­τα-πορ­τραί­τα μεγά­λων ηρώ­ων. Αρω­γούς σε αυτή την προ­σπά­θεια θα έχου­με την έκδο­ση-λεύ­κω­μα της Σύγ­χρο­νης Επο­χής από το αρχείο της «Νέας Γενιάς», το Επι­μορ­φω­τι­κό Κέντρο Βιβλιο­θή­κη – Αρχείο «Χαρί­λα­ος Φλω­ρά­κης», τα Αρχεία Σύγ­χρο­νης Κοι­νω­νι­κής Ιστο­ρί­ας, ανα­μνή­σεις αγω­νι­στών και άλλες πηγές.

Τα ήδη αναρ­τη­μέ­να αφιε­ρώ­μα­τα θα ενη­με­ρώ­νο­νται-εμπλου­τί­ζο­νται με νέα στοι­χεία όταν αυτά ανακαλύπτονται.

 

Στην ίδια σειρά:

ΕΠΟ­Νί­τες ΗΡΩΕΣ: Νεί­λος Μαστρα­ντώ­νης (Κλέ­αρ­χος), όπως οι ωραί­οι νεκροί της Ιστορίας…

ΕΠΟ­Νί­τες ΗΡΩΕΣ (2): Κώστας Κορ­δά­τος, νέος ηθο­ποιός που δεν ήξε­ρε τι θα πει συμβιβασμός

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο