Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Eurogroup: Δεν έχω άλλο τι να προσθέσω (σε όσα είπε ο Τσακαλώτος) παρά…

Γράφει ο Ηρακλής Κακαβάνης //

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup το πρωί στη Μάλτα, ακολούθησαν δηλώσεις εκπροσώπων των θεσμών και δανειστών (περιέγραψαν το πλαίσιο της συμφωνίας) και του κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Κι παρότι πιστεύαμε ότι τίποτα δε μας εκπλήσσει με δαύτους, κατάφερε ο Ευκλείδης να μας αφήσει άναυδους με τον κυνισμό του:

«Eίχαμε μια συμφωνία για τους βασικούς πυλώνες της συμφωνίας, ενώ εξήγησε πως «όπου υπάρχουν συμβιβασμοί, υπάρχουν πράγματα που δεν θα μας ικανοποιούν και πράγματα που μας ικανοποιούν».

Eίναι στη φύση κάθε συμφωνίας να έχει και συμβιβασμούς, να έχει και πράγματα που θα μας στεναχωρήσουν, όχι τόσο τη διαπραγματευτική ομάδα, όσο τον ελληνικό λαό».

Ποια είναι αυτά που δε θα στεναχωρήσουν τη διαπραγματευτική ομάδα; (δηλαδή την κυβέρνηση που δε σταματά να μάχεται για την αξιοπρέπεια τούτου του λαού -κι άλλα ηχηρά παρόμοια- ο πρωθυπουργός της οποίας μόλις στις 20 Γενάρη δήλωσε με παρρησία ότι δε θα κοπεί καμία σύνταξη και οι υπουργοί της κατέχουν καλά το παιχνίδι των κόκκινων γραμμών…)

Από όσα είπαν οι θεσμοί, έρχεται το 2019 μείωση συντάξεων (ο κάθε συνταξιούχος των 600-700 ευρώ) θα χάσει μία σύνταξη το χρόνο) και το 2020 μείωση του αφορολόγητου (δηλαδή θα πληρώνουν και τα πλέον φτωχά λαϊκά στρώματα με το αφορολόγητο να μειώνεται σε λιγότερο από τις 6.000 ευρώ).

Την ψήφιση των νέων αντιλαϊκών μέτρων τις επόμενες εβδομάδες γνωστοποίησε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, που και αυτός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο τα μέτρα για το 2020 να υλοποιηθούν το 2019 αν δεν επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος το 2018.

Για τα Εργασιακά δήλωσε ότι συμφωνήθηκε να μην αυξηθεί το όριο των ομαδικών απολύσεων στο 10% και να μην νομοθετηθεί το «λοκ άουτ» και ότι θα παραμείνουν «παγωμένες» οι συλλογικές συμβάσεις τουλάχιστον μέχρι το τέλος του τρίτου μνημονίου καθώς όπως είπε από το Σεπτέμβρη του 2018 οι συλλογικές συμβάσεις θα προσεγγίζουν την κανονικότητα.

Για τα «αντίμετρα» θα το συζητήσουν το 2018 αν και εφόσον…

Αν και εφόσον συντελεστούν οι προϋποθέσεις θα προχωρήσει σε μείωση του ΕΝΦΙΑ και μείωση τω χαμηλού συντελεστή φορολόγησης (δηλαδή ψίχουλα)… Όπως έχουν ξεκαθαρίσει οι θεσμοί, το όποιο «περίσσευμα» θα πάει στο κεφάλαιο (υπό τη μορφή κινήτρων, ενισχύσεων κλπ).

Γι’ αυτό, ο μόνος δρόμος είναι ο δρόμος… Εκεί κρίνονται όλα