Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Eurostat: Πρωταθλήτρια η Ελλάδα στις ώρες δουλειάς

«Πρωταθλήτρια» στους εργαζόμενους σε όλη την Ευρώπη με πάνω από 49 ώρες εργασίας την εβδομάδα είναι η χώρα μας, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat, με αφορμή την Πρωτομαγιά.

Πιο αναλυτικά, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το 7% των μισθωτών εργάστηκαν το 2022 πολλές ώρες (συνήθως 49 ώρες ή περισσότερες την εβδομάδα) στην κύρια εργασία τους.

Ένα υψηλότερο ποσοστό αυτοαπασχολούμενων εργαζόταν πολλές ώρες (30% του συνόλου των αυτοαπασχολούμενων) σε σύγκριση με τους μισθωτούς (4% του συνόλου των μισθωτών). Επιπλέον, οι πολλές ώρες εργασίας ήταν πιο συχνές μεταξύ των ειδικευμένων εργαζομένων στη γεωργία, τη δασοκομία και την αλιεία (28% του συνόλου των ειδικευμένων εργαζομένων στη γεωργία, τη δασοκομία και την αλιεία) και των διευθυντικών στελεχών (24%) σε σύγκριση με οποιαδήποτε άλλη μεγάλη επαγγελματική ομάδα (όλες με λιγότερο από 8%).

Πηγή φωτογραφίας: Eurostat

Η Ελλάδα είχε το υψηλότερο ποσοστό εργαζομένων με πολλές ώρες εργασίας (12,6%), ενώ ακολουθούν η Γαλλία και η Κύπρος (από 10%). Τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν σε Βουλγαρία, Λιθουανία και Λετονία (από 1% έκαστη).

Ο αριθμός των ωρών εργασίας ανά εβδομάδα περιλαμβάνει όλες τις ώρες, συμπεριλαμβανομένων των επιπλέον ωρών, είτε αμειβομένων είτε μη αμειβομένων, αλλά δεν περιλαμβάνει το χρόνο μετακίνησης μεταξύ κατοικίας και χώρου εργασίας και τον χρόνο που απαιτείται για το κύριο διάλειμμα για γεύμα (συνήθως κατά την ώρα του μεσημεριανού γεύματος).