Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebook: Το Γαλλικό Πρακτορείο στη θέση των ανεκδιήγητων Ellinika Hoaxes – Τίποτα καλό για την ελεύθερη διακίνηση ιδεών

Ενισχύει το πλέγμα λογοκρισίας και στη χώρα μας το facebookαναθέτοντας τον έλεγχο των fake news στην Ελλάδα και την Κύπρο στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Η απόφαση έρχεται μετά τις ισχυρές αντιδράσεις που είχαν προκληθεί όλο αυτό το διάστημα από τον αμφιλεγόμενο έλεγχο στη χώρα μας από τα ανεκδιήγητα και αναξιόπιστα Ellinika Hoaxes.

Η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, που συνεργάζεται σε 18 ευρωπαϊκές χώρες με το AFP, στην ανακοίνωση αναφέρει ότι το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ενώνει τις δυνάμεις του με τα Ellinika Hoaxes, συνεργάτη του Facebook από τον Μάιο του 2019. Μαζί θα βοηθήσουν, όπως αναφέρει, στην αντιμετώπιση της εξάπλωσης της παραπληροφόρησης στο Facebook και το Instagram στην ελληνική γλώσσα.

«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να καλωσορίσουμε το AFP ως συνεργάτη ελέγχου γεγονότων (fact-checking) σε Ελλάδα και Κύπρο. Το AFP αποτελεί πολύτιμο συνεργάτη με έμπειρους δημοσιογράφους σε όλο τον κόσμο. Μαζί με τα Ellinika Hoaxes, το ζωτικό έργο τους θα μας βοηθήσει να συνεχίσουμε να μειώνουμε τη διάδοση της παραπληροφόρησης στην ελληνική γλώσσα στις πλατφόρμες μας”, δηλώνει σχετικά η Sophie Eyears, Υπεύθυνη Ανάπτυξης Στρατηγικών Συνεργατών στο Facebook.

Η ανάθεση του ρόλου «ελεγκτή» στο Γαλλικό Πρακτορείο, καθόλου δεν εγγυάται την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης, αντιθέτως προσπαθεί να δώσει αξιοπιστία σε μια τακτική όπου στο όνομα της τοξικότητας των ειδήσεων συγκαλύπτεται η ταξικότητα των ειδήσεων.

Όσον αφορά το τί ανέχεται και τι απορρίπτει πλέον το facebook, έχει δώσει απτά δείγματα τοα τελευταία χρόνια. Αντιφασιστικά σύμβολα και φωτογραφίες χαρακτηρίζονται ως σύμβολα μίσους, πολιτικά συνθήματα («Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι») ρητορική μίσους κλπ.

Και το facebook χρησιμοποιεί το υπαρκτό πρόβλημα των fake news για να εμποδίσει την ελεύθερη διακίνηση ιδεών, ειδικά δε εκείνων των ιδεών που αμφισβητούν το υπάρχον σύστημα και θέτουν το ζήτημα της κοινωνικής αλλαγής.

Ακολουθήστε το Ατέχνως στο Google News, στο Facebook και στο Twitter

Φώτης Αγγουλές, ο προλετάριος ποιητής