Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

FARC: Διαφωνία με το νέο αντάρτικο

Απαιτούν από την κυβέρνηση να συμμορφωθεί με τις Συμφωνίες Ειρήνης

Τη συνέχιση του αγώνα με νόμιμο και ειρηνικό τρόπο για την εφαρμογή της συμφωνίας ειρήνης ανακοίνωσε το Εθνικό Πολιτικό Συμβούλιο της Επαναστατικής Εναλλακτικής Κοινής Δύναμης (FARC), το πολιτικό κόμμα που αποτελεί συνέχεια του αντάρτικου FARC-EP στην Κολομβία.

Η ανακοίνωση αυτή ήρθε καθώς στις 29 Αυγούστου μερίδα πρώην ανταρτών του FARC ανακοίνωσε πως παίρνει ξανά τα όπλα εξαιτίας της μη συμμόρφωσης της κυβέρνησης του ακροδεξιού Προέδρου της χώρας Ιβάν Ντούκε με τη συμφωνία ειρήνης του 2016.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του επίσημου FARC, ο Ίβαν Μαρκές, που υπήρξε ένα από τα ηγετικά στελέχη των ανταρτών, περιβαλλόμενος από μια μικρή ομάδα «πρώην διοικητών και ανταρτών από τη βάση του ανυπάρκτου πια FARC-EP, διαβάσε ένα μεγάλο κείμενο με το οποίο προσπαθούν από κοινού να δικαιολογήσουν την επιστροφή τους στα όπλα, σε αντίθεση με αυτό που είχαμε συμφωνήσει και υπογράψει στην Αβάνα, Κούβα, με το Κολομβιανό κράτος».

Το κόμμα Επαναστατική Εναλλακτική Κοινή Δύναμη, έτσι όπως μετανονομάστηκε μετά την ειρήνη διατηρώντας τα αρχικά FARC δηλώνει στην ανακοίνωσή του ότι δεν συμμερίζεται κανέναν από τους όρους αυτής της ομιλίας. «Οι Ειρηνευτικές Συμφωνίες ενσαρκώνουν την αποκορύφωση της μακροχρόνιας επιθυμίας του κολομβιανού λαού να τεθεί ένα τέλος στην ένοπλη σύγκρουση και να
σπείρουμε την ελπίδα της οριστικής παγίωσης της ειρήνης με την κοινωνική δικαιοσύνη στη χώρα μας. Η προκήρυξη του ένοπλου αγώνα στη σημερινή Κολομβία συνιστά ένα παράφορο παρανοϊκό λάθος», τονίζει η ανακοίνωση.

«Εκατομμύρια συμπατριώτες μας ενώνονται στην απαίτηση για μια ειρηνική χώρα», αναφέρει το κίνημα, το οποίο επίσης εξηγείπως οι πρώην αντάρτες που έκαναν το βήμα να θέσουν τα όπλα τους κάτω το έπραξαν με τη βαθιά πεποίθηση ότι ο πόλεμος δεν ήταν πλέον ο δρόμος προς τα εμπρός. «Η συντριπτική πλειοψηφία τους αγωνίζεται σήμερα με νόμιμο και ειρηνικό τρόπο για να επιτευχθεί η πλήρης εφαρμογή όσων συμφωνήθηκαν στην Αβάνα. Θα συνεχίσουμε αυτό το δρόμο χωρίς δισταγμό», συνεχίζει.

«Η πατρίδα μας πονάει. Δεν μπορεί να κατακερματίζεται από τη δηλητηριώδη φωνή της ακροδεξιάς ή με τη μη συμμόρφωση της κυβέρνησης. Απαιτούμε από την κυβέρνηση όπως συμμορφωθεί πλήρως με τις συμφωνίες. Οι υπογράφοντες της ομιλίας έχουν έρθει δημοσίως σε αντιπαράθεση με το κόμμα μας, επισημοποίησαν την παραίτησή τους και ανέλαβαν τις συνέπειες των πράξεών τους».

Πάντως οι πρώην αντάρτες ξεκαθαρίζουν πως είναι αλήθεια ότι η εκπλήρωση των συμφωνιών από το κράτος προχωρά με έναν απαράδεκτο ρυθμό και ότι οι επανενσωματωμένοι αντάρτες/αντάρτισσες αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες από διάφορες απόψεις. Μάλιστα τονίζει πως κανείς δεν αρνείται ότι υπάρχουν σημαντικές δυνάμεις και ισχυρά συμφέροντα που εργάζονται αδιάκοπα ενάντια σε αυτά που έχουν συμφωνηθεί. Αλλά, συνεχίζει, «εμείς οι επαναστάτες αντιμετωπίζουμε τις αντιξοότητες με αισιοδοξία, εκτιμούμε βαθιά τις δεσμεύσεις μας και δεν αποκηρύσσουμε τους στόχους μας, ανεξάρτητα από το πόσο δύσκολος μπορεί να είναι αυτός ο δρόμος».

«Καλούμε το λαό της Κολομβίας, την εθνική κυβέρνηση, τη διεθνή κοινότητα, τους επιχειρηματίες και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, το κοινωνικό και λαϊκό κίνημα, τους πρώην αντάρτες και τις πρώην αντάρτισσες που ανέλαβαν την πρόκληση ενός ανοιχτού πολιτικού αγώνα, να αγκαλιάσουν όπως ποτέ άλλοτε τις Συμφωνίες της Αβάνας και τη διαδικασία εφαρμογής τους. Δεν υπάρχει χρόνος για δισταγμούς. Ο πόλεμος δεν μπορεί να είναι το πεπρωμένο αυτής της χώρας. Θα συνεχίσουμε εδώ, έτοιμοι να δώσουμε τα πάντα για την ειρήνη και την κοινωνική δικαιοσύνη»,  καταλήγει η ανακοίνωση. Υπενθυμίζουμε πως η κυβέρνηση του ακροδεξιού Ντούκε, η οποία ανέχτηκε σειρά δολοφονιών πρώην ανταρτών από παραστρατιωτικούς, κατηγορεί τη Βενεζουέλα για στήριξη στο νέο αντάρτικο.

Πηγή: Χαραυγή

farc

farc1