Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Félix García, ο Κουβανός διπλωμάτης που δολοφονήθηκε στις ΗΠΑ πριν 35 χρόνια

Επιμέλεια – μετάφραση: Βαγγέλης Γονατάς //

Εδώ και όχι πολύ καιρό, σαν αποτέλεσμα των νέων σχέσεων μεταξύ  Κούβας και ΗΠΑ, ανακοινώθηκε ότι η βορειοαμερικάνικη  κυβέρνηση αποφάσισε να αφαιρέσει την Κούβα από τον κατάλογό της, των χωρών που υποστηρίζουν την τρομοκρατία. Μια δήλωση αναμφίβολα σημαντική, αλλά προφανώς,  εξαιρετικά υποκριτική.  Αν κάτι έχουν κάνει όλες οι ιμπεριαλιστικές κυβερνήσεις των γιάνκηδων σε όλη τους την ιστορία, αυτό είναι να προκαλούν τρόμο σε όλο τον κόσμο και να τον λεηλατούν στο μέγιστο βαθμό.

Πολύ διαφορετικά συμπεριφορά έχει επιδείξει η επαναστατική Κούβα, της οποίας η διεθνιστική πολιτική έχει ωφελήσει με τρόπο αλτρουιστικό  εκατομμύρια ανθρώπους σε ένα μεγάλο μέρος του πλανήτη. Και σαν να μην έφτανε αυτό, η Κούβα έχει επίσης άμεσα θύματα από την “Made in USA” τρομοκρατία,  που έχουν προκαλέσει στον πληθυσμό της 3.478 νεκρούς και 2.099 ακρωτηριασμένους.

Από την κηδεία του Φελίξ Γκαρσία

Από την κηδεία του Φελίξ Γκαρσία

Μετά τον θρίαμβο της επανάστασης, το μεγαλύτερο μέρος της αντεπαναστατικής τρομοκρατίας, με τη συνενοχή των κυβερνήσεων των γιάνκης, πραγματοποιήθηκε στο έδαφος της Κούβας. Μόνο στο διάστημα  από 30 Νοεμβρίου 1961 έως 3 Ιανουαρίου 1963, καταγράφηκαν 5.780 βομβιστικές επιθέσεις.  Δολοφονική και καταστρεπτική δραστηριότητα κατά κουβανικών συμφερόντων και προσωπικού αναπτύχθηκε επίσης και στο έδαφος των ΗΠΑ.   Μεταξύ 1975 και 1983, σύμφωνα με στοιχεία του FBI, η τρομοκρατική οργάνωση Omega 7   που ιδρύθηκε στις 11 Σεπτεμβρίου 1974 από τον Eduardo Arocena Pérez , πραγματοποίησε σχεδόν τριάντα βομβιστικές επιθέσεις στη Νέα Υόρκη, στο Νιου Τζέρσεϊ και τη Φλόριντα.

garcia3

Στη Νέα Υόρκη, πριν  35 χρόνια ακριβώς,   στις 11 Σεπτέμβρη 1980, ενώ τιμούσε  μαζί με αρκετούς Χιλιανούς συντρόφους την επέτειο της αντίστασης του Προέδρου  Σαλβαντόρ Αλιέντε στο βορειοαμερικανοκίνητο πραξικόπημα του στρατηγού Πινοσέτ, δολοφονήθηκε ο Κουβανός διπλωμάτης Félix García Rodríguez .  Την ίδια μέρα μοίρασε  αντίγραφα του περιοδικού Bohemia σε διάφορα στέκια Κουβανών μεταναστών, ακόμα και αντεπαναστατών, για να γνωρίσουν τα επιτεύγματα του σοσιαλισμού στην Κούβα.

garcia2

Αργότερα  και ενώ οδηγούσε το αυτοκίνητό του,  ένας ένοπλος τον πυροβόλησε τέσσερεις φορές όταν σταμάτησε σε ένα κόκκινο φανάρι και τον σκότωσε.  Ήταν ο πρώτος διπλωμάτης, διαπιστευμένος στον ΟΗΕ, που δολοφονήθηκε στις ΗΠΑ.

Πηγές (στα ισπανικά) : www.cubainformacion.tv ,  www.ecured.cu , www.ecured.cu