Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Geoffrey Pyatt: η καλή δουλειά που έγινε επί ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχιστεί και με τη ΝΔ

Βέβαιος ότι η ΝΔ θα συνεχίσει την πολιτική εξυπηρέτησης των συμφερόντων των ΗΠΑ όπως έγινε με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται ο Αμερικανός πρέσβης, Τζέφρι Πάιατ, σε δηλώσεις του στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Δήλωσε χαρακτηριστικά πως «είμαι πεπεισμένος πως αν η αντιπολίτευση αναδειχθεί νικήτρια (στις εκλογές), αν οι Έλληνες πολίτες επιλέξουν τη ΝΔ θα μπορέσουμε να διατηρήσουμε και να συνεχίσουμε με πολύ δυναμικό τρόπο τη μεγάλη πρόοδο που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια μεταξύ των δύο χωρών μας, συμπεριλαμβανομένου του στρατηγικού διαλόγου, που είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε στη βάση των κατευθυντήριων που δόθηκαν τον περασμένο Σεπτέμβριο».

Για τα Ελληνοτουρκικά και στη λογική της συνδιαχείρισης του Αιγαίου, υπό την αμερικανική εποπτεία, προκρίνει το διάλογο έναντι της τουρκικής επιθετικότητας, λέγοντας πως «το μήνυμά μας είναι μήνυμα στήριξης στην Ελλάδα και τις ενέργειες που έχει κάνει η ελληνική κυβέρνηση για τη μείωση της έντασης και την προώθηση του διαλόγου», και ότι «εκτιμούμε πολύ τα βήματα που έχουν γίνει τόσο από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών όσο και από το υπουργείο Άμυνας, τις τελευταίες ημέρες, προκειμένου να συνεχιστεί ο διάλογος για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και άλλα σχετικά (μέτρα)».

Δείχνει την ικανοποίηση της Ουάσιγκτον για την παραχώρηση των δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην Κρήτη, κάνοντας λόγο για «μεγάλο βήμα προόδου». Επαναλαμβάνει τον ιδιαίτερο ρόλο που επιφυλάσσουν οι ΗΠΑ για τη Βόρεια Ελλάδα σε ό,τι αφορά τα ενεργειακά, αναφέροντας πως «η Βόρεια Ελλάδα είναι στο επίκεντρο αυτής της διαδικασίας με τον αγωγό TAP, τον IGB που ξεκινάει τώρα, την πρόοδο του FSRU (σ.σ. πλωτή μονάδα αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου) στην Αλεξανδρούπολη και τις ενεργειακές υποδομές διασύνδεσης μεταξύ της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Μακεδονίας».

Σημειώνει ότι η σχέση Ελλάδας – ΗΠΑ είναι «σταθερή 100%» και ειδικά λόγω της ΝΑΤΟικής συμφωνίας των Πρεσπών και αναφέρεται στο «όραμα που οι Ηνωμένες Πολιτείες προωθούν, τη Θεσσαλονίκη ως περιφερειακό σταυροδρόμι, ως πύλη και ιδιαίτερα τον ρόλο που η ελληνική Μακεδονία παίζει ως εταίρος για να βοηθήσει τη Βόρεια Μακεδονία να προχωρήσει με τις ευρωπαϊκές μεταρρυθμίσεις και να εδραιώσει τη θέση της στην ευρωατλαντική οικογένεια, στους ευρωατλαντικούς θεσμούς, ξεκινώντας από το ΝΑΤΟ».

Μιλώντας στη Θεσσαλονίκη, για την επέτειο της 4ης Ιουλίου είπε: «Ήμουν στην Ουάσιγκτον τον περασμένο μήνα και είχα τη χαρά να διαπιστώσω ότι το απόθεμα στις σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδας είναι υψηλότερο από ποτέ. Υπάρχει ευρεία συναίνεση στην Ουάσιγκτον ότι η Ελλάδα έχει καταστεί ένας από τους πιο αξιόλογους και σημαντικούς περιφερειακούς συμμάχους», επισημαίνοντας τη δυναμική που προσέδωσε στην ενίσχυση των διμερών σχέσεων η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης με τις Ηνωμένες Πολιτείες ως τιμώμενη χώρα, τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο ετήσιος στρατηγικός διάλογος αλλά και μια σειρά από άλλες ενέργειες και περιστάσεις.

«Οι πολιτικοί και οι διπλωμάτες έρχονται και φεύγουν, αλλά αυτό που έχουμε χτίσει θα μείνει: μια ισχυρή παράδοση συνεργασίας, φιλίας και κοινών ιδανικών που φτάνουν μέχρι την ίδρυση των σύγχρονων κρατών μας», υπογράμμισε ο Αμερικανός πρέσβης, όπως μεταδίδει το αθηναϊκό πρακτορείο.

Ο Πάιατ αναφέρθηκε σε μια σειρά ενεργειακά έργα στην περιοχή, όπως ο TAP και τα πρόσφατα εγκαίνια έναρξης των κατασκευαστικών έργων για τον διασυνδετήριο αγωγό φυσικού αερίου IGB, υπογραμμίζοντας πως «η Βόρεια Ελλάδα καθίσταται το κρίσιμο σταυροδρόμι για την ενεργειακή ασφάλεια και διαφοροποίηση, ένας χώρος για μακροπρόθεσμες επενδύσεις».