Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Greta Thunberg, με ιστιοφόρο του πρίγκηπα του Μονακό και σπόνσορα την BMW καλεί στον αγώνα για την κλιματική αλλαγή

Γράφει ο Πάνος Αλεπλιώτης // 

Η 16χρονη Σουηδέζα μαθήτρια Greta Thunberg πριν ένα χρόνο ξεκίνησε καθιστική διαμαρτυρία για το περιβάλλον στην Στοκχόλμη και έγινε παγκόσμια γνωστή.

Στην Σουηδία δεν απέκτησε πολλούς οπαδούς και ακόλουθους στην διαμαρτυρία της παρά μόνο μετρημένους στα δάχτυλα ενός χεριού.

Στο Βέλγιο όμως χιλιάδες μαθητές διαδήλωσαν για το μήνυμά της να σωθεί ο πλανήτης, χωρίς να λέει πως και με ποιο τρόπο. Ιδιαίτερα γνωστή έγινε και στην Γαλλία.

Οι εφημερίδες παρακολουθούν όλες τις κινήσεις της και είναι προσκεκλημένη σε συγκεντρώσεις και διαλέξεις για το περιβάλλον. Πρόλαβε να πάει στην Αυστρία και να συναντήσει τον Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ και μίλησε με την Alexandria Ocasio-Cortez στο σκάιπ όπου διαπίστωσαν πως έχουν πολλά κοινά σημεία και εμπειρίες!

Την ιδιωτική συνομιλία τους κατά περίεργο τρόπο δημοσίευσε η The Guardian.

Το επόμενο ταξίδι της θα γίνει με ιστιοφόρο μέχρι την Νέα Υόρκη όπου θα μιλήσει για την κλιματική αλλαγή, προσκεκλημένη του ΓΓ Αντόνιο Γκιουτέρες στον ΟΗΕ στις 23 Σεπτεμβρίου.

Θα ταξιδέψει με ιστιοφόρο από το Πλίμουθ της Αγγλίας μια που, όπως δηλώνει, τα αεροπλάνα εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα και ρυπαίνουν πολύ περισσότερο. Μετά την Ν. Υόρκη θα πάει στον Καναδά, στο Μεξικό και κατόπιν τον Δεκέμβριο στην Χιλή.

Τα ταξίδια παίρνουν τον χρόνο τους και έτσι αποφάσισε να πάει ένα χρόνο πίσω στις σπουδές της για να τα προλάβει όλα.

Μέσα στην χαρά για την λύση του ιστιοφόρου άρχισαν οι πρώτες αμφισβητήσεις για τον ρόλο της στον αγώνα για το περιβάλλον και ενάντια στην ρύπανση του.

Ξεκίνησε με την αγγελία του πρακτορείου All American Speakers (AAE) ότι μπορεί να κλείσει κανείς την Greta για μια ομιλία έναντι αμοιβής μεταξύ 10.000 έως 20.000 ευρώ, δημοσιεύοντας και την φωτογραφία της.

greta1

Η Greta Thunberg το διέψευσε λέγοντας πως δεν έχει κάποιον ατζέντη και δεν παίρνει αμοιβή όταν μιλάει στις εκδηλώσεις.

Τα δε έσοδα από τα βιβλία της, που πρόλαβε ήδη να γράψει και τα διάφορα ποσά που λαμβάνει σαν βραβεία σε διάφορες εκδηλώσεις τα διαθέτει σε φιλανθρωπίες.

Η αγγελία εξαφανίστηκε μετά από αυτές τις δηλώσεις της στο Τουίτερ.

Τα περίεργα νέα όμως δεν σταμάτησαν εκεί.

Το ιστιοφόρο Maliza II με το οποίο θα ταξιδέψει μέχρι την Νέα Υόρκη έχει σαν σπόνσορα στο ταξίδι αυτό, που θα διαρκέσει 2 εβδομάδες, την BMW και την γνωστή Ελβετική Τράπεζα EFG!

Ανήκει στην οικογένεια του πρίγκηπα του Μονακό Albert II και όταν παίρνει μέρος σε αγώνες τότε έχει σπόνσορα τον οίκο Louis Vuitton Moet Henessy.

-Όταν θα φτάσουμε στην Ν. Υόρκη όλες οι διαφημίσεις θα αφαιρεθούν, λέει η Greta Thunberg. Το Team Maliza προσφέρθηκε να μας πάει δωρεάν επειδή πιστεύει στον αγώνα μας, προσθέτει.

Στο πλήρωμα ανήκουν ο πατέρας της, ο γιος της πριγκίπισσας του Μονακό Καρολίνας, Pierre Casiraghi και ο σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ Nathan Grossman που ακολουθεί την Greta με την κάμερα του εδώ και ένα χρόνο

-Αυτό το ταξίδι θα μου δώσει την ευκαιρία να ανεβάσω την συνειδητοποίηση των ανθρώπων. Να καταλάβουν ότι ζούμε σε μια κρίση και το τι πρέπει να κάνουμε για την κλιματική αλλαγή, δηλώνει η 16χρονη.

greta2

Οι γαλλικές περιβαλλοντικές εφημερίδες όπως η Contrepoints γράφουν πως η Greta έχασε τον στόχο της δεχόμενη την πρόταση του πριγκιπάτου του Μονακό.

«Δείχνει στον κόσμο πως η φιλική σχέση προς το περιβάλλον είναι μια πολυτέλεια και πως η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι μια υπόθεση της ελίτ της κοινωνίας». «Πως θα δείξεις στους κοινούς θνητούς πως η εγκράτεια είναι απαραίτητη για την απαλλαγή από το διοξείδιο του άνθρακα;», προσθέτει.

Η εικόνα είναι ολοφάνερη. Πρόκειται για «σαλονάτο» αγώνα για το περιβάλλον στην αγκαλιά της αστικής τάξης και των κατεξοχήν υπευθύνων για την καταστροφή του περιβάλλοντος. Όσο και καλές να είναι οι προθέσεις των ανθρώπων που αγωνιούν για την κλιματική αλλαγή και το μέλλον του πλανήτη δεν μπορούν να αφήσουν τις αγωνίες τους να τις διαχειριστούν φαινόμενα πρόσκαιρα σαν της μικρής στην ηλικία Greta αλλά μεγάλης και χρήσιμης σαν όπλο για αποπροσανατολισμό.

Ο μόνος αποτελεσματικός αγώνας για το περιβάλλον είναι αυτός που συνδέεται με την πάλη για την αλλαγή των αιτιών που προκαλούν την καταστροφή του που δεν είναι άλλες από το κυνήγι της καπιταλιστικής κερδοφορίας.

Εκεί πρέπει να επικεντρωθεί ο αγώνας και ταυτόχρονα να απορριφθούν οι λύσεις τύπου Greta Thunberg που εγκρίνει και προβάλλει η παγκόσμια άρχουσα τάξη.