Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Guernica — Αυτόν τον πίνακα εσείς τον κάνατε;

Επι­μέ­λεια Ηρα­κλής Κακα­βά­νης //

Στις 26 του Απρί­λη 1937, το από­γευ­μα, Γερ­μα­νοί και Ιτα­λοί πιλό­τοι ισο­πε­δώ­νουν την κωμό­πο­λη Guernica στη χώρα των Βάσκων της Ισπα­νί­ας (κόστι­σε τη ζωή σε 1,650 ανθρώ­πους και ισο­πέ­δω­σε το 70% της πόλης).

Από την αρχή του πολέ­μου ο Picasso είχε ταχθεί με τους δημο­κρα­τι­κούς. Ήταν, εξάλ­λου, οπα­δός της στρα­τευ­μέ­νης τέχνης, πίστευε ότι «η ζωγρα­φι­κή είναι ένα όπλο για την επί­θε­ση και την άμυ­να ενά­ντια στον εχθρό».

Όταν, λοι­πόν, ο Πικά­σο πλη­ρο­φο­ρή­θη­κε την κατα­στρο­φή κωμώ­πο­λης Guernica θέλη­σε να κατα­δι­κά­σει το έγκλη­μα και να δια­μαρ­τυ­ρη­θεί με το δικό του τρό­πο, ζωγρά­φι­σε τον παγκο­σμί­ως γνω­στό πίνα­κα Guernica, ο οποί­ος περι­γρά­φει την απαν­θρω­πιά, τη βιαιό­τη­τα και τη φρί­κη του συγκε­κρι­μέ­νου πολέ­μου, αλλά και όλων των πολέμων.

Ο ταύ­ρος αντι­προ­σω­πεύ­ει τη βία, τον φασι­σµό, τον πόλε­µο, το σκο­τά­δι, ενώ το άλο­γο συμ­βο­λί­ζει τον λαό, που απε­γνω­σμέ­να φωνά­ζει ζητώ­ντας βοή­θεια (το άλο­γο παρου­σιά­ζε­ται λογ­χι­σμέ­νο). Το πιο φορ­τι­σμέ­νο στοι­χείο του πίνα­κα είναι η μορ­φή της γυναί­κας, που βγαί­νει από το παρά­θυ­ρο, κρα­τώ­ντας μια λάμπα πετρε­λαί­ου. Συμ­βο­λί­ζει το ρόλο της συνεί­δη­σης που έρχε­ται να φωτί­σει αυτά που γίνο­νται τριγύρω.

Oλα τα υπο­κεί­με­να ενέ­χουν τη συμ­βο­λι­κή του θύμα­τος. Αν και οι δολο­φό­νοι δε «φαί­νο­νται» στο έργο, «υπάρ­χουν» παντού.

Ο Πικά­σο απέ­δω­σε όλη την τρα­γι­κό­τη­τα του γεγο­νό­τος, χρη­σι­μο­ποιώ­ντας μαύ­ρο, λευ­κό και γκρι.

Με την έναρ­ξη του Β’ Παγκο­σμί­ου Πολέ­μου, το έργο φυγα­δεύ­τη­κε στις ΗΠΑ.

Οταν οι ναζί κατέ­λα­βαν το Παρί­σι στην προ­σπά­θειά τους να βρουν καλ­λι­τε­χνι­κούς θησαυ­ρούς και να τους κατα­σχέ­σουν, προ­σή­γα­γαν τον Πικά­σο και ένας φασί­στας αξιω­μα­τι­κός τού έδει­ξε μια φωτο­γρα­φία του πίνα­κα και τον ρώτησε:

- Αυτόν τον πίνα­κα εσείς τον κάνατε;

O Πικά­σο απά­ντη­σε: Οχι, Εσείς!

Το 1944 ο Πάμπλο Πικά­σο έγι­νε μέλος του Κομ­μου­νι­στι­κού Κόμ­μα­τος Γαλλίας.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο