Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

HΠA: Πρώτος ο Θεός περιέγραψε στην Ιεριχώ την στρατηγική των «βασανιστηρίων με μουσική»

Γράφει ο Πάνος Αλεπλιώτης //

Σύμφωνα με τις Αμερικανικές στρατιωτικές αρχές, ήταν «ο Θεός ο ίδιος, ο οποίος πρώτος περιέγραψε την στρατηγική των βασανιστηρίων με μουσική στο εγχειρίδιο δράσης μας».

Ο συνταξιούχος των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ Αντισυνταγματάρχης Dan Kuehl εξηγεί πως «ο στρατός του Ιησού του Ναβί χρησιμοποίησε σάλπιγγες για να σπείρει τον φόβο στις καρδιές των ανθρώπων στην Ιεριχώ » και δηλώνει στους Times της Αγίας Πετρούπολης:

« Οι άνδρες του στρατού μπορεί να μην ήταν σε θέση να γκρεμίσουν κυριολεκτικά τα τείχη με τις σάλπιγγες αλλά ο θόρυβός τους είχε σκοπό να διαβρώσει το θάρρος του εχθρού».

Ο Kuehl ο οποίος διδάσκει ψυχολογικές επιχειρήσεις στο Εθνικό Πανεπιστήμειο Άμυνας στην Ουάσινγκτον, πρoσθέτει «ίσως εκείνοι οι ψυχολογικοί τοίχοι να ήταν ό,τι πραγματικά κατέρρευσε».

musik1

Και από την θεωρία στην πράξη!

H μουσική των Metallica, Queen, Eminem, Skinny Puppy, Deicide και άλλων, ήταν από το 2003, και κατά πολλούς εξακολουθεί να είναι, μέθοδος βασανισμού στο Γκουαντανάμο και στο Ιράκ.

Και ενώ δήλωναν οι Αμερικάνοι πως σταμάτησαν το 2009 με τα μουσικά βασανιστήρια, το Καναδέζικο εμπορικό συγκρότημα «βιομηχανικού» ροκ Skinny Puppy το 2014 έστειλε τιμολόγιο $666.000 στην κυβέρνηση των ΗΠΑ μόλις τα μέλη του έμαθαν πως η μουσική τους χρησιμοποιήθηκε σαν εργαλείο βασανιστηρίων στο κολαστήριο του Γκουαντάναμο.

«Τους στείλαμε τιμολόγιο με έναν «διαβολικό» αριθμό για τις μουσικές μας υπηρεσίες γνωρίζοντας πως είχαν χρησιμοποιήσει την μουσική μας εν αγνοία μας και την χρησιμοποιούν σαν ένα πραγματικό όπλο εναντίον κάποιου» δήλωνε ο Kevin Key, μέλος του συγκροτήματος, στην καναδέζικη τηλεόραση CTV Live.

 

400671 17: Marines transport a detainee behind layers of fencing and razorwire in Camp X-Ray February 6, 2002 in Guantanamo Bay, Cuba. Some of the 156 Al-Qaeda or Taliban detainees are transported periodically for interrogations and other events. U.S. President George W. Bush determined February 7 that the Geneva Convention applies to the conflict in Afghanistan and Taliban soldiers, but not al-Qaeda fighters and other terrorists, the White House said. (Photo by Chris Hondros/Getty Images)

 

Τα μέλη του συγκροτήματος ήταν «προσβεβλημένα» μαθαίνοντας ότι η μουσική τους παιζόταν στη διαβόητη φυλακή για να «προκαλέσει ζημιά» σε κρατουμένους.

«Δεν θέλω κανείς να υποβληθεί σε οποιαδήποτε υπερβολικά δυνατή μουσική για έξι έως 12 ώρες κάθε φορά χωρίς διακοπή. Μου είπαν ότι οι άνθρωποι ήταν αναγκασμένοι να ακούνε μουσική σε απαράδεκτα ψηλή ένταση. Αυτό είναι μία ειδική ανάκριση να βάζουν ένα από τα τραγούδια μας σε επανάληψη για 6-10 ώρες τη φορά. Μετά από έξι ώρες, οι κρατούμενοι, ήταν σε άθλια κατάσταση, σαν κάποιος να τους πλήγωσε, να τους κλώτσησε, να τους γρονθοκόπησε, και ούτω καθεξής. Απλά δεν μπορώ να φανταστώ μουσική που χρησιμοποιείται με αυτόν τον τρόπο».

«Εμείς δεν ψάχνουμε να αποζημιωθούμε οικονομικά. Είναι συμβολική η κινησή μας. Αν πάρουμε κάτι από την κυβέρνηση θα το δώσουμε πίσω στους επιζώντες της μετα-τραυματικού στρες διαταραχής».

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ φυσικά δεν απάντησε ποτέ..

Ήταν ένας πρώην φρουρός του Γκουαντανάμο και οπαδός της μπάντας που επικοινώνησε με τους μουσικούς και τους πληροφόρησε πως η μουσική τους χρησιμοποιήθηκε στο κέντρο κράτησης, σημείωνε η CTV.

musik2

Δεν είναι σίγουρο πως ο Θεός θα είχε εγκρίνει το σημερινό ρεπερτόριο των βασανιστών,  μια και το πιό δημοφιλές «βασανιστικό» τραγούδι που παίζουν οι δεσμώτες Αμερικάνοι στις φυλακές του Ιράκ είναι το άσμα του συγκροτήματος Χέβι Μέταλ Deicide με τίτλο « Γ…στε τον Θεό σας».

________________________________________________________________________________________________

Πάνος Αλεπλιώτης Δημοτικός σύμβουλος Πυλαίας Θεσσαλονίκης 87/90 και 99/2002. Αντιδήμαρχος Πυλαίας από το 1987 έως και το 1990 και από το 1999 έως και το 2000. Εργάστηκε σαν γεωλόγος, περιβαλλοντολόγος και χωροτάκτης στην Ελλάδα και στην Σουηδία