Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

H Κομισιόν θα προτείνει την κατάργηση της χειμερινής ώρας στην Ευρώπη 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει σήμερα να καταργηθεί η χειμερινή ώρα στην ΕΕ, έπειτα από διαβούλευση με πολλά εκατομμύρια Ευρωπαίους πολίτες, ανακοίνωσε ο πρόεδρός της Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

“Θα το αποφασίσουμε σήμερα” στην Κομισιόν, δήλωσε ο Γιούνκερ μιλώντας στον γερμανικό τηλεοπτικό σταθμό ZDF, επισημαίνοντας ότι στόχος είναι να παραμείνει σε ισχύ μόνιμα η θερινή ώρα.

“Κάναμε δημόσια διαβούλευση” για το θέμα από τις αρχές Ιουλίου ως τα μέσα Αυγούστου. “Εκατομμύρια άνθρωποι απάντησαν και είναι της άποψης ότι στο μέλλον θα πρέπει να είναι κανόνας μόνιμα η θερινή ώρα και θα το πραγματοποιήσουμε”, τόνισε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

“Όταν ρωτάμε τους πολίτες την άποψή τους για ένα θέμα είναι σωστό στη συνέχεια να κάνουμε αυτό που επιθυμούν”, πρόσθεσε.

Ένας εκπρόσωπος της Επιτροπής, ο Αλεξάντερ Βιντερστάιν διευκρίνισε στη συνέχεια πως η Επιτροπή δεν θα προτείνει να παραμείνει σε ισχύ η θερινή ώρα, αλλά μόνο να καταργηθούν οι δύο αλλαγές ώρας που γίνονται κάθε χρόνο.

Τα κράτη μέλη θα είναι ελεύθερα να παραμείνουν είτε στη θερινή ώρα είτε στη χειμερινή ώρα, αφού αυτό έγκειται στις αρμοδιότητές τους, συνέχισε ο εκπρόσωπος, προσθέτοντας πάντως ότι περιμένει πως οι συζητήσεις των πρωτευουσών για το ζήτημα αυτό θα οδηγήσουν σε ενιαία θέση.

Η τελική απόφαση για την κατάργηση ή μη της χειμερινής ώρας θα ληφθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο στο παρελθόν έχει ταχθεί υπέρ της διατήρησης μόνιμα της θερινής ώρας, και από τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Η αλλαγή από θερινή σε χειμερινή ώρα, που υιοθετήθηκε αρχικά στην Ευρώπη προκειμένου να εξοικονομείται ενέργεια, έχει προκαλέσει αντιπαράθεση τα τελευταία χρόνια, με τους επικριτές της να επισημαίνουν κυρίως τα ψυχολογικά προβλήματα που προκαλεί.

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Westfalenpost, περισσότερο από το 80% των ερωτηθέντων που συμμετείχαν στη δημόσια διαβούλευση. Ξεκίνησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον προηγούμενο μήνα, δήλωσαν ότι θα υποστηρίξουν την κατάργηση της θερινής ώρας.

Η έρευνα διεξήχθη μεταξύ 4 Ιουλίου και 16 Αυγούστου και συμμετείχαν περίπου 4,6 εκατομμύρια Ευρωπαίοι πολίτες.

Η Κομισιόν πρόκειται να συζητήσει σήμερα τα αποτελέσματα της διαβούλευσης. Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, ανέφερε ότι η εν λόγω έρευνα δεν αποτελούσε «δημοψήφισμα» και συνεπώς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα εκφράσει τη δική του θέση.

Πολλές χώρες, όπως η Φινλανδία, η Λιθουανία, η Σουηδία και η Πολωνία, δήλωσαν ότι θα πιέσουν ενεργά την Ευρωπαϊκή Ένωση για κατάργηση της Οδηγίας για τη θερινή ώρα.