Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

H Google κρυφακούει και το παραδέχεται

Oι εργο­λή­πτες της Google, σε τακτι­κή βάση, ακούν και αξιο­λο­γούν κάποιες κατα­γρα­φές συνο­μι­λιών που γίνο­νται από το σύστη­μα τεχνη­τής νοη­μο­σύ­νης της εται­ρεί­ας, Google Assistant, μέσω κινη­τών τους τηλε­φώ­νων ή μέσω «έξυ­πνων» ηχεί­ων, όπως είναι το Google Home.

Ο τεχνο­λο­γι­κός κολοσ­σός ανα­γνώ­ρι­σε ότι πρό­σβα­ση στις ηχο­γρα­φή­σεις έχουν και άλλοι άνθρω­ποι, όταν κάποιες από αυτές –στην ολλαν­δι­κή γλώσ­σα– διέρ­ρευ­σαν. Ο διευ­θυ­ντής προ­ϊ­ό­ντων της Google, Ντέι­βιντ Μόν­σις, επα­λή­θευ­σε τη διαρ­ροή σε ανάρ­τη­σή του, τονί­ζο­ντας ότι η εται­ρεία πραγ­μα­το­ποιεί έρευ­να προ­κει­μέ­νου να δια­πι­στώ­σει πώς συνέ­βη. «Κάνου­με μια πλή­ρη επα­να­ξιο­λό­γη­ση των δικλί­δων ασφα­λεί­ας, προ­κει­μέ­νου να απο­τρέ­ψου­με να επα­να­λη­φθεί ένα νέο τέτοιο παρά­πτω­μα», έγραψε.

Περισ­σό­τε­ρες από χίλιες ηχο­γρα­φή­σεις βρέ­θη­καν στην κατο­χή του βελ­γι­κού ειδη­σε­ο­γρα­φι­κού δικτύ­ου VRT NWS. Οπως σημειώ­νε­ται στο σχε­τι­κό άρθρο, κάποιες από αυτές περιε­λάμ­βα­ναν ευαί­σθη­τες προ­σω­πι­κές συζη­τή­σεις, αλλά και πλη­ρο­φο­ρί­ες που καθι­στούν εφι­κτή την ανα­γνώ­ρι­ση του ομι­λού­ντος. Η Google, ωστό­σο, επι­ση­μαί­νει ότι πλη­ρο­φο­ρί­ες σχε­τι­κά με τους λογα­ρια­σμούς των χρη­στών δεν συν­δέ­ο­νται με τις ηχο­γρα­φή­σεις και οι υπάλ­λη­λοι που τις ακούν έχουν δια­τα­χθεί να μην αντι­γρά­φουν τις προ­σω­πι­κές συζη­τή­σεις που τυχόν περιέ­χο­νται. Ωστό­σο, οι δημο­σιο­γρά­φοι του βελ­γι­κού δικτύ­ου μπό­ρε­σαν να απο­μο­νώ­σουν ακό­μα και τις ακρι­βείς διευ­θύν­σεις των κατοι­κιών, γεγο­νός που τους επέ­τρε­ψε να ανα­γνω­ρί­σουν τους ομι­λού­ντες. Κάποιες από αυτές τις συζη­τή­σεις δεν στό­χευαν στον Google Assistant, αλλά κατα­γρά­φη­καν είτε ως θόρυ­βος υπο­βά­θρου είτε όταν το σύστη­μα τεχνη­τής νοη­μο­σύ­νης πίστευε, λαν­θα­σμέ­να, ότι απευ­θύ­νο­νταν σε αυτό.

H Google επι­ση­μαί­νει ότι οι εργο­λή­πτες που εργά­ζο­νται για λογα­ρια­σμό της ακούν τις ηχο­γρα­φή­σεις, έτσι ώστε να κατα­νο­ή­σουν καλύ­τε­ρα τα γλωσ­σι­κά πρό­τυ­πα και τις προ­φο­ρές. Ωστό­σο, όπως απο­δει­κνύ­ε­ται από τους όρους χρή­σης, οι ηχο­γρα­φή­σεις μπο­ρούν να χρη­σι­μο­ποι­η­θούν από την εται­ρεία. Ειδι­κό­τε­ρα, υπο­γραμ­μί­ζε­ται ότι «ο Google Assistant κατα­γρά­φει τη φωνή σας και τους ήχους στις υπη­ρε­σί­ες Google, για να βελ­τιώ­σει την ικα­νό­τη­τα ανα­γνώ­ρι­σης λόγου». Ο Μόν­σις, άλλω­στε, σχο­λί­α­σε ότι η Google συνερ­γά­ζε­ται με εργο­λή­πτες σε όλο τον κόσμο για την ανά­λυ­ση των ηχο­γρα­φή­σε­ων. «Αυτοί εξε­τά­ζουν και μετα­γρά­φουν ένα μικρό μέρος των ηχο­γρα­φή­σε­ων, βοη­θώ­ντας μας να κατα­νο­ή­σου­με καλύ­τε­ρα αυτές τις γλώσ­σες», έγραψε.

Να σημειω­θεί ότι οι όροι χρή­σης της Google δεν ανα­φέ­ρουν σαφώς ότι κάποιοι ακούν τις ηχο­γρα­φή­σεις, αλλά τονί­ζουν πως τα δεδο­μέ­να που συγκε­ντρώ­νο­νται ενδέ­χε­ται να ανα­λυ­θούν, καθώς η εται­ρεία ανα­βαθ­μί­ζει τις υπη­ρε­σί­ες της ή προ­σφέ­ρει νέες. Δεν είναι πάντως η πρώ­τη φορά που απο­δει­κνύ­ε­ται ότι η Google κρυ­φα­κού­ει. Στις αρχές του έτους, η εται­ρεία παρα­δέ­χθη­κε ότι υπάλ­λη­λοί της ακούν τις ανώ­νυ­μες ηχο­γρα­φή­σεις της Alexa, απα­ντώ­ντας σε δημο­σί­ευ­μα του Blοomberg.

Η δυνα­τό­τη­τα ηχο­γρά­φη­σης της Google μπο­ρεί να τεθεί εκτός λει­τουρ­γί­ας, αυτό όμως θα σημά­νει ότι ο Google Assistant θα χάσει κάποιες από τις δυνα­τό­τη­τές του, όπως είναι η ανα­γνώ­ρι­ση φωνών και η εκμά­θη­ση προ­τύ­πων ομιλίας.

Πηγή: Καθη­με­ρι­νή

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο