Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Hot spots, ώρα μηδέν…

Πέρασαν κιόλας πάνω από 5 χρόνια από τη μέρα που σε χώρο πρώην στρατόπεδου (296Τ), που έκλεισε τέλη του 2010, στήθηκε ένα σύγχρονο κάτεργο, που του έδωσαν το όνομα -ακολουθώντας τη διεθνή ορολογία hotspot Μόριας.

Όλα αυτά τα χρόνια η ανέξοδη και υποκριτική συμπαιγνία ελληνικών κυβερνήσεων (Συριζα-ΑνΕλ σε πρώτη φάση και ΝΔ σήμερα) και ΕΕ, για την κόλαση που λέγεται Μόρια διανθισμένη άλλοτε με δαντικά τσιτάτα (όχι τόσο της κόλασης, όσο του καθαρτήριου) και άλλοτε με πατερναλιστικές προτροπές δεν μπορεί να αποκρύψουν το έγκλημα διαρκείας.Greece Sites KYT 01 08 2107Με πολύ συγκεκριμένους φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς, παρά τις προσπάθειες να κρυφτούν –όλοι αυτοί που έστησαν και στήνουν Μόριες –στην Ελλάδα και όπου, πίσω από τη «γενναιοδωρία» αμαρτωλών ΜηΚυΟ και δήθεν φιλάνθρωπη οργή κατά των «κακών» …γενικώς.

🆘  Κάποιοι είτε αφελείς, είτε σε «διατεταγμένη», μιλάνε για ανυπαρξίαανικανότητα) του κράτους.
Όχι φίλοι!, το (αστικό) κράτος δεν είναι καθόλου απόν (και πολύ περισσότερο ανύπαρκτο!).
🆘  Είναι πανταχού παρόν και έδειξε τα δόντια του, όποτε και όταν χρειάστηκε, με τις δυνάμεις καταστολής να έχουν το όπλο παρά πόδα.

Μπροστά στις εικόνες δυστυχίας και βαρβαρότητας που εκτυλίχτηκαν αυτές τις μέρες στη Μυτιλήνη, που μπορούν να χαρακτηριστούν μόνο «ως ντροπή και αίσχος, γίνεται θρύψαλα κάθε προπαγανδιστική προσπάθεια της κυβέρνησης και από κοντά των άλλων αστικών κομμάτων που είναι αγκιστρωμένοι στους ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ και στους σχεδιασμούς, να πείσουν τους νησιώτες να αποδεχτούν να συνεχίσει ο τόπος τους να αποτελεί τη φυλακή της ΕΕ και τους κινδύνους που αυτό περιέχει.

Μόρια Moria Lesvos expand

Θυμίζουμε πως οι «νόμιμοι» -εν μέσω πανδημίας, έπρεπε μέχρι 31 Μαΐου, να εγκαταλείψουν τις δομές φιλοξενίας και να αναζητήσουν την τύχη τους και παράλληλα τους κόπηκε η όποια «χρηματοδότηση» και μετατράπηκαν σε περιπλανώμενους –μέχρι που τα ΜΑΤ & ΜΕΑ «για μια Ελλάδα νέα», τους συνέλαβε και τους ενέκλεισε πάλι σε «δομές», αλλά χωρίς να μετράνε ούτε καν για μια μερίδα φαγητό
Όλα αυτά χωρίς υγειονομικά πρωτόκολλα –ούτε καν για το προσωπικό στήριξης και με τις αντιδράσεις «νοικοκυρέων», φασισταριών και προβοκατόρων (εντός και εκτός συρματοπλέγματος) –υπήρξαν και θύματα δολοφονικής επίθεσης ακροδεξιών φασιστικών ομάδων…

Όταν τέλη Απρίλη 2018 – ο Θανάσης Παφίλης σε μια από τις πολλές παρεμβάσεις του ΚΚΕ, βρέθηκε στο «hot spot» Μόρια, αναδείχτηκαν τα εξής:

 • Πρόκειται για έναν χώρο που καθημερινά «απλώνεται» λόγω των συνεχώς αυξανόμενων ροών, που τα τμήματά του χωρίζονται από στρατιωτικά συρματοπλέγματα και ψηλούς φράχτες, έναν χώρο όπου ζουν και αναπνέουν σχεδόν οι διπλάσιοι από όσους κανονικά έπρεπε να «φιλοξενεί».
 • «Βγάλαμε το χειμώνα με ηρεμία, χωρίς να πεθάνει κανείς», είπε χαρακτηριστικά ο διοικητής κατά τη διάρκεια της «ξενάγησης» του κλιμακίου του ΚΚΕ στις εγκαταστάσεις.
 • Κουμάντο κάνουν οι ΜΚΟ.
  Συνολικά, 17 τέτοιες οργανώσεις δραστηριοποιούνται στο χώρο και λόγω έλλειψης προσωπικού αναλαμβάνουν τα πάντα.
  Αξίζει να αναφέρουμε ότι οι καταγγελίες για τη δράση των ΜΚΟ είναι πολλές και δημιουργούν πολλά ερωτήματα για το ρόλο που παίζουν.
 • Επιπλέον, σύμφωνα με όσα περιέγραψαν οι αρμόδιοι, υπάρχει σημαντική αργοπορία στην εξέταση των αιτήσεων ασύλου.
  ΣΣ |> Ο χρόνος αναμονής μετά την πρώτη συνέντευξη είναι 2 – 4 μήνες, ενώ η δεύτερη γίνεται μετά από άλλους δύο μήνες.
  Η ίδια καθυστέρηση παρατηρείται και στα αιτήματα για τα τεχνικά ζητήματα του χώρου….
  «Για να αλλαχθεί ένα τζάμι, κάνουμε εμείς το αίτημα, το παίρνει ο στρατός, προχωρά ιεραρχικά, φτάνει στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας και μετά από δύο μήνες γίνεται η αλλαγή του…».
 • Καθυστέρηση παρουσιάζεται ακόμα και στην πληρωμή των συμβασιούχων υπαλλήλων του χώρου, που ξεπερνάει και τους τέσσερις μήνες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
 • Ο διοικητής έκανε αναφορά και στην «εγκληματικότητα» που παρουσιάζεται από διάφορες ομάδες μέσα στο στρατόπεδο, λέγοντας πως «ο χώρος φιλοξενεί 58 διαφορετικές εθνικότητες.
  Τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε είναι η χρήση αλκοόλ, η κλοπή κινητών και η παρενόχληση γυναικών».
  Δεν θέλησε να σχολιάσει αν υπάρχει πρόβλημα και εκτός «hot spot», υπογραμμίζοντας πως «ξέρω τι γίνεται εδώ μέσα. Για έξω άλλοι είναι οι αρμόδιοι. Παρ’ όλα αυτά, η αστυνομία δεν επαρκεί για το χώρο, ενώ υπάρχουν και χωριά που δεν έχουν ούτε έναν αστυνομικό».
  Τέλος, αναφέρθηκε στο βιολογικό καθαρισμό του χώρου, επισημαίνοντας πως στην αρχή ήταν για 800 άτομα και όχι για όσα έχουν φτάσει τώρα…
 • Ποια είναι η πραγματικότητα στον καταυλισμό; Στις αυτοσχέδιες σκηνές και τα κοντέινερ ζουν 6.983 πρόσφυγες και μετανάστες, αντί των 3.000 που χωρούν.
  Και πώς αντιμετωπίστηκε ο υπερπληθυσμός; Με μετακινήσεις γραφείων, ενώ 674 άτομα ζουν εκτός εγκατάστασης, ανάμεσα στις ελιές, στο πλάι της μάντρας.
  Και συνέχισε: «Εχουν γεμίσει όλοι οι χώροι με σκηνές και αναγκαστικά έχουμε απλωθεί κι έξω».

Αποστολή Ριζοσπάστης στη ΛέσβοΣοβαρές πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης

Για όσα αντίκρισε στο «hot spot» αλλά και για όσα του κατήγγειλαν οι κάτοικοι της Μόριας μίλησε ο Θ. Παφίλης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

 • Αρχικά, καταδίκασε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο «την οργανωμένη επίθεση φασιστικών ομάδων κατά προσφύγων και μεταναστών.
  «Πρόκειται για προσχεδιασμένη ενέργεια διαφόρων κύκλων, με ιδιαίτερη αγριότητα και με πολλαπλή στόχευση», είπε.
  «Στόχευση είναι καταρχήν ο αποπροσανατολισμός του λαού. Στοχοποιούν τα θύματα και όχι τους θύτες, θέλοντας να παρουσιαστούν ως δύναμη που με τέτοιες δολοφονικές ενέργειες μπορεί να αντιμετωπίσει τέτοια ζητήματα που προκύπτουν από τη συσσώρευση χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων, και στη Μυτιλήνη και σε άλλα μέρη».
 • «Υπάρχουν ευθύνες για την κατάσταση που υπάρχει στο νησί», συνέχισε, «κυβερνητικές και γενικότερες, για τον εγκλωβισμό χιλιάδων ανθρώπων σε απαράδεκτες συνθήκες, παρά τις φιλότιμες και τεράστιες προσπάθειες που κάνουν οι εργαζόμενοι που δουλεύουν στο “hot spot”. Είναι υπερδιπλάσιοι απ’ όσους χωράνε και δημιουργείται μία ασφυξία και συνθήκες πάρα πολύ δύσκολες για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, που είναι θύματα πολέμου και της συνολικότερης κατάστασης που υπάρχει».
 • «Το ΚΚΕ», υπογράμμισε ο Θ. Παφίλης, «βάζει θέμα να προωθηθούν άμεσα στην ηπειρωτική χώρα οι μετανάστες και οι πρόσφυγες, και να παρθούν άμεσα μέτρα ώστε να αποζημιωθούν οι κάτοικοι για κάποιες ζημιές που έχουν γίνει στην περιοχή, και παρότι έχει ξεκινήσει μία τέτοια διαδικασία, θα προσπαθήσουμε να πιέσουμε να συντομεύσει η αποζημίωση».
 • Στάθηκε ακόμα στο ότι «δεν είναι δυνατόν να μην δίνει ούτε ο δήμος ούτε η Περιφέρεια 500 ευρώ ώστε να ψεκαστούν τα ρέματα και να μην υπάρχουν κουνούπια.
  Δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχει ένα έκτακτο κονδύλι για να αντιμετωπιστούν ζητήματα καθαριότητας του χειμάρρου ή και άλλα που προκαλούνται όταν έχεις 7.000 ανθρώπους συσσωρευμένους μέσα σε ένα στρατόπεδο.
  Αυτά είναι άμεσα θέματα που πρέπει να λυθούν και δείχνουν τις τεράστιες και προκλητικές ευθύνες που υπάρχουν, και εμείς δεσμευόμαστε σαν Κόμμα να πιέσουμε και κεντρικά και τοπικά, ώστε τέτοια θέματα να αντιμετωπιστούν
  ».
 • Είπε τέλος πως ο κόσμος έχει συγκεντρωμένη εμπειρία από το Προσφυγικό και τον κάλεσε να μην κλείνει τα μάτια σε αυτό που συμβαίνει και σε αυτό που θα συμβεί στο μέλλον.
  «Ποιος φταίει που φεύγουν οι άνθρωποι από τις χώρες τους;
  Ποιοι εξαπολύουν τους πολέμους και για ποιο σκοπό;
  Δεν φταίει το ΝΑΤΟ, η ΕΕ;
  Το ενδιαφέρον της ΕΕ και των κυβερνήσεων είναι υποκριτικό. Η κυβέρνηση συμμετέχει και εγκρίνει τους πολέμους
  », τόνισε χαρακτηριστικά.

Στον ιστότοπο του «Παρατηρητηρίου της Προσφυγικής και Μεταναστευτικής Κρίσης στο Αιγαίο» (όπου  ταξινομείται και αναρτάται περιεχόμενο από το καλοκαίρι του 2017 και μετά), στις 5-Απρ-2018, δηλαδή εδώ και 2+ χρόνια «ξυπόλητος πρίγκιπας» και εξοργισμένος δήλωσε ο πρόεδρος της τοπικής Κοινότητας Μόριας, Νίκος Τρακέλλης, ακούγοντας για «τα εκατομμύρια που δίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση για το προσφυγικό», μια και η Μόρια, που πλήττεται περισσότερο από το φαινόμενο απουσιάζει παντελώς από τους κωδικούς της χρηματοδότησης

Μορια Moria

«Ούτε μία δραχμή δεν πήραμε στη Μόρια»

Ακούμε για το προσφυγικό ότι δίνονται τόσα χρήματα, και ειλικρινά… παλαβώνεσαι!, νιώθω σαν ξυπόλητος πρίγκιπας! λέει ο πρόεδρος της τοπικής Κοινότητας ΜόριαςΝίκος Τρακέλλης.
«Η κυβέρνηση δίνει χρήματα στον Δήμαρχο και την Περιφερειάρχη, αλλά οι τελευταίοι δεν δίνουν χρήματα στην Κοινότητα» -και επίσης, αναφέρει ότι όσοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης ή της Ε.Ε. φτάνουν στη Μόρια και βλέπουν την κατάσταση, διαπιστώνουν το πρόβλημα και τίποτα δεν αλλάζει.

🤓 «Είναι ο χείμαρρος έξω από το κέντρο, ο οποίος βρίσκεται στη δικαιοδοσία μας.
Θέλουμε να τον καθαρίσουμε…
Για να γίνει αυτό, πρέπει να πάω στην Περιφέρεια, να κάνω χαρτί, να έρθει κάποιος από την Περιφέρεια να πει ότι δεν έχει τον ειδικό κωδικό και ότι δεν είναι δική της αρμοδιότητα. Δεν γίνεται εγώ να γίνομαι μπαλάκι, κι ο χείμαρρος εστία μολύνσεως

Το «διαρκές έγκλημα» πρέπει να σταματήσει

Συνολικά όλη η Μυτιλήνη είναι πλέον ένα καζάνι που βράζει, με την οργή και την αγανάκτηση των νησιωτών να ξεχειλίζει.
Χιλιάδες άνθρωποι, ανάμεσά τους γυναικόπαιδα και ηλικιωμένοι, άρρωστοι και ανάπηροι, χωρίς καμία προστασία, καμία βοήθεια, ψάχνοντας να βρουν κάπου να εναποθέσουν ό,τι μπόρεσαν να γλιτώσουν από την πυρκαγιά, μετέτρεψαν σε πρόχειρους καταυλισμούς δρόμους, πεζοδρόμια, προαύλιους χώρους καταστημάτων, χωράφια, ενώ συνεχώς ανθρώπινα ποτάμια καταφτάνουν από κάθε πλευρά.
Η κυβέρνηση, εντείνοντας την καταστολή σε βάρος των κατατρεγμένων, έστειλε δεκάδες διμοιρίες και κλούβες των ΜΑΤ, χώρια τις «ντόπιες» δυνάμεις να παραταχθούν προκειμένου να τους εμποδίσουν να κινηθούν προς την πόλη.

Μόρια Moria Lesvos

Από την πρώτη στιγμή, οι δυνάμεις του ΚΚΕ στο νησί ανέλαβαν δράση.
Με τις ανακοινώσεις του Κόμματος στο χέρι, άρχισαν να οργώνουν χώρους δουλειάς, το κέντρο της Μυτιλήνης, βρέθηκαν στο πλευρό των κατοίκων του χωριού της Μόριας, αλλά και δίπλα στους ξεριζωμένους.

Απηύθυναν το κάλεσμα, άνθρωπο τον άνθρωπο, να ξεσηκωθούν και με την οργανωμένη πάλη τους να αποτρέψουν «νέες Μόριες» στο νησί τους, να απαιτήσουν τη μεταφορά όλων των προσφύγων και μεταναστών σε ασφαλείς ανθρώπινες εγκαταστάσεις στην ηπειρωτική Ελλάδα, να κλείσουν οι άθλιοι καταυλισμοί παντού, να συμβάλουν με τον αγώνα τους να ανατραπεί η πολιτική του διπλού εγκλωβισμού.

Απεγκλωβισμό τώρα όλων των προσφύγων και μεταναστών και κανένα ΚΥΤ, κανένα στρατόπεδο συγκέντρωσης (κλειστό ή ανοικτό) απαίτησαν εργαζόμενοι και πλήθος φορέων στο συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε, χτες Τρίτη με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου Λέσβου, στην πλ. Σαπφούς στη Μυτιλήνη.

«Ούτε κλειστά, ούτε ανοιχτά στρατόπεδα συγκέντρωσης δε θέλουν τα νησιά»,
«Ούτε στη Μόρια, ούτε και πουθενά, απεγκλωβισμό ζητάνε τα νησιά»,
«Είναι η σαπίλα όλου του ντουνιά, μπλόκο στους φασίστες σε κάθε γειτονιά» φώναζαν οι διαδηλωτές οι οποίοι τήρησαν υποδειγματικά όλα τα μέτρα προστασίας της υγείας.
Στη συγκέντρωση μίλησε ο Θοδωρής Ασλανίδης πρόεδρος του ΕΚ Λέσβου.

Χαιρέτησαν ακόμα οι Ζωή Γιαννακά μέλος Συλλόγου Προοδευτικών Γυναικών Μυτιλήνης, Στρατής Κόμβος γραμματέας της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου, Μιχάλης Γροσομανίδης από την Επιτροπή Αγώνα Μανταμάδου, Νίκος Χρυσάφης μέλος της εκτελεστικής γραμματείας του ΝΤ Τμήματος της ΑΔΕΔΥ, Νάσος Γαλής μέλος της διοίκησης του Ιατρικού Συλλόγου Λέσβου

Λέσβος Lesvos 9 Sep 2020

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γιάννη Μανουσογιαννάκη μέλος της ΚΕ του Κόμματος και τη Μαρία Κομνηνάκα βουλευτή.
Επίσης παραβρέθηκαν οι δημοτικοί σύμβουλοι «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο Δήμο Μυτιλήνης Νίκη Τσιριγώτη και στο Δήμο Δυτικής Λέσβου Γιάννης Συκάς και η περιφερειακός σύμβουλος Βορείου Αιγαίου Αγλαΐα Κυρίτση