Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Χρ. Τσιντζιλώνης: Βιβλίο-απάντηση στους παραχαράκτες της ιστορικής αλήθειας και της ηρωικής αντίστασης του λαού μας

Η ομιλία του Χρήστου Τσιντζιλώνη, προέδρου της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, στην παρουσίαση του βιβλίου του Χρήστου Νταβαντζή «Όσα επέζησαν στη μνήμη… Οδοιπορικό μιας ζωής». Την εκδήλωση οργάνωσε το περιοδικό ΑΤΕΧΝΩΣ (αναλυτικό ρεπορτάζ μπορείτε να δείτε εδώ), την Κυριακή 9 Οκτώβρη 2016 στον κινηματογράφο “Αλκυονίς”.

Συναγωνιστές και συναγωνίστριες, φίλοι και φίλες, συντρόφισσες και σύντροφοι,

Έχω τη μεγάλη χαρά να παρουσιάσω σήμερα, εδώ, ένα αξιόλογο βιβλίο· το βιβλίο του φίλου μου και ακριβού συντρόφου μου, του Χρήστου Νταβαντζή. Πριν από πολλούς μήνες και πριν δώσει το βιβλίο για έκδοση, ήρθε στο γραφείο μου και καθίσαμε και κουβεντιάσαμε για πολλά πράγματα· μεταξύ των άλλων μου λέει: «έφερα ένα βιβλίο και σε παρακαλώ να το διαβάσεις, να μου κάνεις παρατηρήσεις, διορθώσεις, ό,τι νομίζεις, για να με βοηθήσεις. Πρόκειται για ένα βιβλίο-οδοιπορικό της ζωής μου». Ευχαρίστως, του λέω. Πήρα το δακτυλογραφημένο κείμενο πριν πάει στο τυπογραφείο και σας ομολογώ ότι το διάβασα μονορούφι, γιατί από την πρώτη σελίδα μέχρι την τελευταία μου τράβηξε την προσοχή. Πρόκειται για ένα βιβλίο-αναμνήσεις, οδοιπορικό μιας 90χρονης πορείας ενός αγωνιστή που έδωσε τα πάντα στον αγώνα για τη λευτεριά της πατρίδας μας, για την πρόοδο και προκοπή του τόπου μας.

Το βιβλίο του Χρήστου Νταβαντζή έχει τον τίτλο Όσα επέζησαν στη μνήμη… Οδοιπορικό μιας ζωής. Διαβάζοντάς το όμως θα δείτε, όπως είδα και εγώ, ότι «επέζησαν» πάρα πολλά και αξιόλογα πράγματα στη μνήμη του Χρ. Νταβαντζή και τα οποία τα δίνει σ’ αυτό το βιβλίο μ’ έναν υπέροχο απλό λόγο, κατανοητό για μικρούς και για μεγάλους.

Πρόκειται για μια ζωή ολόκληρη δοσμένη στον αγώνα. Στα όσα έχουν γραφτεί μέχρι τώρα για την τρισένδοξη εθνική εαμική αντίσταση και την αθάνατη εποποιία του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας το βιβλίο του Χρ. Νταβαντζή έρχεται να προσθέσει ακόμα μια αξιόλογη και πολύτιμη αυθεντική μαρτυρία μιας 90χρονης αγωνιστικής ζωής και πλούσιας δράσης για το καλό του λαού και την προκοπή του τόπου.

Με λίγα λόγια απλά και κατανοητά, για μικρούς και για μεγάλους, και χωρίς φιοριτούρες, ο συγγραφέας μάς αφηγείται γεγονότα μεγάλης ιστορικής σημασίας που αξίζει πραγματικά  να το διαβάσουμε όλοι.

Με εύστοχο τρόπο απαντά σε όλους εκείνους που στο όνομα της συναίνεσης, της συμφιλίωσης κλπ διαστρεβλώνουν τα ιστορικά γεγονότα, διαστρεβλώνουν την ιστορική αλήθεια, παραχαράζοντας την ιστορική αλήθεια και την ηρωική αντίσταση του λαού μας ενάντια στη βάρβαρη ναζιστική κατοχή της χώρας μας μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ, του ΕΛΑΝ (να μη ξεχνάμε ότι είχαμε ακόμα και ναυτικό την περίοδο της κατοχής), της ΟΠΛΑ·  με καθοδηγητικό νου και ραχοκοκαλιά όλων αυτών των οργανώσεων το ηρωικό ΚΚΕ. Συκοφαντούν τον τρίχρονο επικό αγώνα του ΔΣΕ, πρόκειται όμως για έναν στρατό που τα ’βαλε με δυο αυτοκρατορίες, τον αγγλικό και στη συνέχεια τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό, με συσχετισμό δυνάμεων πολύ σε βάρος του, και κατάφερε να κρατήσει τρία ολόκληρα χρόνια και να φέρει μπροστά στο χείλος της καταστροφής και της κατάρρευσης την ίδια την εξουσία της αστικής τάξης στην Ελλάδα. Πρόκειται για τον ηρωικό αγώνα του ΔΣΕ, που ήταν ένας αγώνας δίκαιος, γι’ αυτό και δέχεται τις περισσότερες επιθέσεις από «φίλους» και εχθρούς. Ο ΔΣΕ αγωνιζόταν για μια νέα Ελλάδα· για μια σοσιαλιστική-κομμουνιστική Ελλάδα. Ανεξάρτητα από την έκβαση που είχε αυτός ο αγώνας, δεν μπορεί παρά να μένει ως αγώνας ηρωικός, από τον οποίο αντλούμε πάρα πολλά χρήσιμα διδάγματα.

Στο εισαγωγικό σημείωμα ο συγγραφέας λέει ότι το βιβλίο αυτό γράφτηκε για να μάθουν οι νεώτεροι την ιστορία και την προσφορά του χωριού τους Χώσεψη και της ευρύτερης περιοχής των Τζουμέρκων και να γνωρίζουν πως πολλοί αγωνιστές έδωσαν τη ζωή τους για ένα καλύτερο αύριο για τους φτωχούς εργάτες, τους αγρότες, τους υπαλλήλους,  για κάθε λογής βιοπαλαιστή. Εμείς όμως θα λέγαμε ότι το βιβλίο αυτό του Χρ. Νταβαντζή και τα γεγονότα που αφηγείται δεν αφορούν μόνο τη Χώσεψη και την ευρύτερη περιοχή των Τζουμέρκων αλλά ολόκληρη την Ελλάδα. Γι’ αυτό και πρέπει να διαβαστεί απ’ όλους εμάς και ιδιαίτερα από τους νέους και τις νέες που  διψούν και θέλουν να μάθουν την ιστορική αλήθεια για την εαμική αντίσταση και τον ΔΣΕ.

Η ζωή και η 90χρονη δράση του συγγραφέα, η ακλόνητη πίστη του στις ιδέες του επιστημονικού σοσιαλισμού-κομμουνισμού αποτελούν λαμπρό παράδειγμα για τις νεώτερες γενιές και όχι μόνο. Του ευχόμαστε υγεία και δύναμη για τη συνέχιση των αγώνων.