Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Ισραηλινοί και παλαιστίνιοι κομμουνιστές καταδικάζουν την προκλητική απόφαση Τραμπ για την Ιερουσαλήμ

Επιμέλεια: Νίκος Μόττας //

Την προκλητική απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του κράτους του Ισραήλ καταγγέλλουν με ανακοινώσεις τους κομμουνιστικά και εργατικά κόμματα σε Ισραήλ και Παλαιστίνη. Πιo συγκεκριμένα, μεγάλες αντιδράσεις για την πρόσφατη απόφαση του προέδρου Τραμπ υπήρξαν από τον εκλογικό συνασπισμό «Δημοκρατικό Μέτωπο για την Ειρήνη και την Ισότητα (Χαντάς)» στο οποίο συμμετέχουν μέλη του Κομμουνιστικού Κόμματος του Ισραήλ, ενώ ανακοινώσεις εξέδωσαν το Παλαιστινιακό Κομμουνιστικό Κόμμα και το Παλαιστινιακό Κόμμα του Λαού. 

«Ο Τραμπ είναι ένας τρελός πυρομανής, ικανός να βάλει φωτιά σε όλη την περιοχή» σημείωσε ο βουλευτής, επικεφαλής του κοινού ψηφοδελτίου της Χαντάς, Αϊμαν Αουντε. «Εάν είναι κάτι που έχει αποδειχθεί τις τελευταίες μέρες αυτό είναι ότι οι ΗΠΑ δε μπορούν να παραμένουν εγγυητές των συνομιλιών μεταξύ του Ισραήλ και της Παλαιστίνης» πρόσθεσε ο Αουντε, υπογραμμίζοντας πως «εάν η ισραηλινή κυβέρνηση επιθυμεί τη διεθνή αναγνώριση της Δυτικής Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ, το μόνο που χρειάζεται να πράξει είναι να αναγνωρίσει την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα της Παλαιστίνης».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η βουλευτής του κοινού ψηφοδελτίου της Χαντάς Αϊντα Τούμα-Σλίμαν η οποία σημείωσε: «Η απόφαση για μεταφορά της πρεσβείας παραλύει την ειρηνευτική διαδικασία και τις πιθανότητες να επιτευχθεί κάποια διπλωματική συμφωνία στην περιοχή».

Πυρά εναντίον της απόφασης του προέδρου Τραμπ εκτόξευσε και το Παλαιστινιακό Κομμουνιστικό Κόμμα, χαρακτηρίζοντας «κήρυξη πολέμου» την πράξη αναγνώρισης της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ. «Αυτή η απόφαση», σημειώνει σε ανακοίνωση του το Παλαιστινιακό ΚΚ, «μας αναγκάζει να ενωθούμε και να λήξουμε τον παλαιστινιακό διχασμό γρήγορα και σωστά, με το λαό μας να έχει ως μοναδική επιλογή τη μαζική αντίσταση». Στην ανακοίνωση του, το Παλαιστινιακό ΚΚ κάνει έκκληση για «ενότητα» μεταξύ των παλαιστινιακών οργανώσεων, για αγώνα προς την κατεύθυνση της δημοκρατικής λύσης ενός «ενιαίου κράτους».

Από την πλευρά του, το Παλαιστινιακό Κόμμα του Λαού (PPP) εξέδωσε δελτίο τύπου με το οποίο καταγγέλει την αμερικανική απόφαση, σημειώνοντας πως «η εφαρμογή της απόφασης της κυβέρνησης των ΗΠΑ θα είχε σημαντική επίπτωση στην ασφάλεια και την σταθερότητα στην περιοχή, απομακρύνοντας τις πιθανότητες μιας πολιτικής συμφωνίας στο παλαιστινιακό ζήτημα». Σύμφωνα με το ΠΚΛ, η απόφαση αποτελεί κραυγαλέα επίθεση στον αγώνα του παλαιστινιακού λαού για ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος, υπογραμμίζοντας πως ο λαός και η ηγεσία των παλαιστινίων δεν πρέπει να ενδώσουν στην εκβιαστική πολιτική της κυβέρνησης Τραμπ.

ΚΚΕ: «Λάδι στη φωτιά» ρίχνουν οι ΗΠΑ με την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ

_____________________________________________________________________________________________________

Νίκος Μόττας Γεννήθηκε το 1984 στη Θεσσαλονίκη. Είναι υποψήφιος διδάκτορας (Phd) Πολιτικής Επιστήμης, Διεθνών Σχέσεων και Ιστορίας. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες από το Πανεπιστήμιο Westminster του Λονδίνου και είναι κάτοχος δύο μεταπτυχιακών τίτλων (Master of Arts) στις διπλωματικές σπουδές (Παρίσι) και στις διεθνείς διπλωματικές σχέσεις (Πανεπιστήμιο Τελ Αβίβ). Άρθρα του έχουν δημοσιευθεί σε ελληνόφωνα και ξενόγλωσσα μέσα.