Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

James Webb: Το τηλεσκόπιο ανακάλυψε στο πρώιμο σύμπαν έξι τεράστιους γαλαξίες που δεν θα έπρεπε να υπάρχουν

Έξι τερά­στιοι πολύ πρώ­ι­μοι γαλα­ξί­ες, που ο καθέ­νας τους περιέ­χει περί­που τόσα άστρα όσα ο δικός μας, ανα­κα­λύ­φθη­καν από το δια­στη­μι­κό τηλε­σκό­πιο James Webb στο νηπια­κής ηλι­κί­ας σύμπαν. Η ανα­κά­λυ­ψη ανα­τρέ­πει την έως τώρα κατα­νό­η­ση των επι­στη­μό­νων για την εξέ­λι­ξη των γαλα­ξιών, καθώς τόσο μεγά­λοι γαλα­ξί­ες δεν ανα­με­νό­ταν να βρε­θούν στο τόσο πρώ­ι­μο σύμπαν, όταν αυτό είχε μόλις το 3% της σημε­ρι­νής ηλι­κί­ας του, περί­που 500 έως 700 εκα­τομ­μύ­ρια χρό­νια μετά την αρχι­κή “Μεγά­λη Έκρη­ξη” (Μπιγκ Μπανγκ).

Οι επι­στή­μο­νες από διά­φο­ρες χώρες (ΗΠΑ, Αυστρα­λία, Δανία, Ισπα­νία), με επι­κε­φα­λής τον επί­κου­ρο καθη­γη­τή αστρο­νο­μί­ας και αστρο­φυ­σι­κής Τζό­ελ Λέτζα του Πανε­πι­στη­μί­ου της Πεν­σιλ­βά­νια, έκα­ναν τη σχε­τι­κή δημο­σί­ευ­ση στο περιο­δι­κό “Nature”. Όπως δήλω­σε ο ίδιος “αυτά τα αντι­κεί­με­να έχουν πολύ μεγα­λύ­τε­ρη μάζα από ό,τι περί­με­νε ο οποιοσ­δή­πο­τε. Περι­μέ­να­με να βρού­με μονά­χα μικρο­σκο­πι­κούς, νεα­ρούς γαλα­ξί­ες-μωρά σε εκεί­νη τη χρο­νι­κή περί­ο­δο, παρό­λα αυτά ανα­κα­λύ­ψα­με γαλα­ξί­ες τόσο ώρι­μους όσο ο δικός μας, σε μια επο­χή που έως τώρα θεω­ρεί­το η αυγή του σύμπαντος”.

“Είναι τρε­λό. Δεν θα περί­με­νε κανείς το πρώ­ι­μο σύμπαν να μπο­ρεί να αυτο-οργα­νω­θεί τόσο γρή­γο­ρα. Αυτοί οι γαλα­ξί­ες δεν θα έπρε­πε να έχουν αρκε­τό χρό­νο για να σχη­μα­τι­στούν”, ανέ­φε­ρε η Έρι­κα Νέλ­σον, επί­κου­ρη καθη­γή­τρια αστρο­φυ­σι­κής του Πανε­πι­στη­μί­ου του Κολο­ρά­ντο. “Ο γαλα­ξί­ας μας δημιουρ­γεί ένα έως δύο νέα άστρα κάθε χρό­νο. Μερι­κοί από εκεί­νους τους γαλα­ξί­ες θα πρέ­πει να δημιουρ­γού­σαν εκα­το­ντά­δες νέα άστρα κάθε χρό­νο καθ’ όλη την ιστο­ρία του σύμπα­ντος. Αν έστω κι ένας από αυτούς τους γαλα­ξί­ες είναι πραγ­μα­τι­κός, θα μας φέρει αντι­μέ­τω­πους με τα όρια της κατα­νό­η­σης μας για την κοσμο­λο­γία. Μια άλλη πιθα­νό­τη­τα είναι ότι αυτά τα πράγ­μα­τα είναι ένα δια­φο­ρε­τι­κό είδος κάποιου παρά­ξε­νου αντι­κει­μέ­νου, όπως αχνά κβά­ζαρ (σ.σ. ενερ­γοί γαλα­ξια­κοί πυρή­νες), κάτι που θα ήταν όμως εξί­σου ενδια­φέ­ρον”, πρόσθεσε.

Το James Webb, το ισχυ­ρό­τε­ρο τηλε­σκό­πιο που έχει ποτέ εκτο­ξευ­θεί στο διά­στη­μα, είναι εφο­δια­σμέ­νο με υπέ­ρυ­θρα όργα­να ικα­νά να ανι­χνεύ­ουν το φως που προ­έρ­χε­ται από τους πιο αρχαί­ους γαλα­ξί­ες και τα άστρα τους. Έτσι, το Webb επι­τρέ­πει στους επι­στή­μο­νες να βλέ­πουν πίσω στον χρό­νο και στον χώρο, σε από­στα­ση περί­που 13,5 δισε­κα­τομ­μυ­ρί­ων ετών, κοντά στο ξεκί­νη­μα του σύμπα­ντος όπως το ξέρουμε.

“Είναι η πρώ­τη ματιά μας τόσο πίσω και μακριά, συνε­πώς είναι σημα­ντι­κό να κρα­τή­σου­με ανοι­χτό μυα­λό σχε­τι­κά με το τι πραγ­μα­τι­κά βλέ­που­με. Μολο­νό­τι τα στοι­χεία δεί­χνουν ότι πρό­κει­ται πιθα­νώς για γαλα­ξί­ες, νομί­ζω πως υπάρ­χει μια βάσι­μη πιθα­νό­τη­τα λίγα του­λά­χι­στον από αυτά τα αντι­κεί­με­να να είναι τερά­στιες μαύ­ρες τρύ­πες. ‘Ασχε­τα πάντως από αυτό, η ποσό­τη­τα μάζας που ανα­κα­λύ­ψα­με σημαί­νει ότι η γνω­στή αστρι­κή μάζα εκεί­νης της περιό­δου του σύμπα­ντος μας είναι έως 100 φορές μεγα­λύ­τε­ρη από ό,τι προη­γου­μέ­νως πιστεύ­α­με. Πρό­κει­ται για μια εντυ­πω­σια­κή αλλα­γή δεδο­μέ­νων”, ανέ­φε­ρε ο Λέτζα.

“Η απο­κά­λυ­ψη ότι ο σχη­μα­τι­σμός τερά­στιων γαλα­ξιών άρχι­σε υπερ­βο­λι­κά νωρίς στην ιστο­ρία του σύμπα­ντος ανα­τρέ­πει αυτό που πολ­λοί από εμάς θεω­ρού­σα­με δεδο­μέ­νο επι­στη­μο­νι­κό γεγο­νός”, πρό­σθε­σε και επε­σή­μα­νε ότι οι εν λόγω πρώ­ι­μοι γαλα­ξί­ες είναι τόσο μεγά­λοι που έρχο­νται σε αντί­θε­ση σχε­δόν με όλα (το 99%) τα υπάρ­χο­ντα μοντέ­λα της κοσμο­λο­γί­ας. Αυτό οδη­γεί είτε στην ανα­μόρ­φω­ση των κοσμο­λο­γι­κών μοντέ­λων, είτε στην ανα­θε­ώ­ρη­ση της επι­κρα­τού­σας επι­στη­μο­νι­κής κατα­νό­η­σης σχε­τι­κά με τη δημιουρ­γία των γαλα­ξιών, ότι δηλα­δή άρχι­σαν ως μικρά νέφη αερί­ων και σκό­νης, που στα­δια­κά μεγά­λω­σαν με το πέρα­σμα του χρόνου.

Σε κάθε περί­πτω­ση, σύμ­φω­να με τους ερευ­νη­τές, προ­βάλ­λει ως ανα­γκαία μια ριζι­κή μετα­βο­λή της κυρί­αρ­χης άπο­ψης για το πώς το σύμπαν εξε­λί­χθη­κε. “Ρίξα­με μια ματιά στο πολύ πρώ­ι­μο σύμπαν για πρώ­τη φορά και δεν είχα­με ιδέα τι επρό­κει­το να βρού­με. Απο­δεί­χτη­κε ότι βρή­κα­με κάτι τόσο απρό­σμε­νο που πραγ­μα­τι­κά δημιουρ­γεί πρό­βλη­μα για την επι­στή­μη. Θέτει εν αμφι­βό­λω την όλη εικό­να του σχη­μα­τι­σμού των πρώ­των γαλα­ξιών. Η πρώ­τη μου σκέ­ψη ήταν ότι είχα­με κάνει κάποιο λάθος και ότι θα το βρί­σκα­με τελι­κά και θα συνε­χί­ζα­με τη ζωή μας. Όμως ακό­μη δεν έχου­με βρει κανέ­να λάθος, παρά τις τόσες προ­σπά­θειες μας”, επε­σή­μα­νε ο επι­κε­φα­λής ερευνητής.

Οι επι­στή­μο­νες θα προ­σπα­θή­σουν τώρα να επι­βε­βαιώ­σουν τα ευρή­μα­τα τους παίρ­νο­ντας εικό­νες του φάσμα­τος των τερά­στιων πρώ­ι­μων γαλα­ξιών, ώστε να έχουν περισ­σό­τε­ρα δεδο­μέ­να για τις πραγ­μα­τι­κές απο­στά­σεις τους, καθώς και τα αέρια και τα άλλα συστα­τι­κά τους. “Μια φασμα­το­σκο­πι­κή ανά­λυ­ση θα μας πει αμέ­σως αν αυτά τα πράγ­μα­τα είναι πραγ­μα­τι­κά ή όχι. Θα μας δεί­ξει πόσο μεγά­λα είναι και πόσο μακρι­νά”, ανέ­φε­ρε ο Λέτζα.

Πρό­σφα­τα μια άλλη επι­στη­μο­νι­κή ομά­δα είχε ανα­κοι­νώ­σει ότι βρή­κε με τη βοή­θεια του James Webb τέσ­σε­ρις ακό­μη πιο πρώ­ι­μους γαλα­ξί­ες, όταν το σύμπαν είχε ηλι­κία μόνο 350 εκα­τομ­μυ­ρί­ων ετών. Όμως εκεί­νοι οι γαλα­ξί­ες είχαν ανα­με­νό­με­να πολύ μικρό­τε­ρο μέγε­θος σε σχέ­ση με τους πρώ­ι­μους γίγα­ντες που τώρα ανακαλύφθηκαν.

Σύν­δε­σμος για την επι­στη­μο­νι­κή δημο­σί­ευ­ση ΕΔΩ

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο