Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Jeanne Marie Labourbe, Γαλλίδα ηρωίδα της Επανάστασης στην Σοβιετική Ένωση

Γρά­φει ο Πάνος Αλε­πλιώ­της // 

Στις 8 Απρι­λί­ου 1877, γεν­νή­θη­κε η Jeanne Marie Labourbe, Γαλ­λί­δα επα­να­στά­τρια, Μπολ­σε­βί­κα και διε­θνί­στρια. Εμπνεύ­στη­κε από παι­δί από την κλη­ρο­νο­μιά της Κομ­μού­νας του Παρι­σιού. Το 1894, σε ηλι­κία 17 ετών, βρή­κε δου­λειά σαν καθη­γή­τρια γαλ­λι­κής γλώσ­σας στην Ρωσία και συμ­με­τεί­χε στην ίδρυ­ση του μπολ­σε­βί­κι­κου κόμματος.

Συμ­με­τεί­χε στην Οκτω­βρια­νή των Μπολ­σε­βί­κων του 1917 και το 1918 ίδρυ­σε την πρώ­τη γαλ­λι­κή κομ­μου­νι­στι­κή ομά­δα στην Ρωσία.

Όταν τα γαλ­λι­κά στρα­τεύ­μα­τα κατέ­λα­βαν την Οδησ­σό για να χτυ­πή­σουν την Οκτω­βρια­νή Επα­νά­στα­ση μετα­κό­μι­σε εκεί και άρχι­σε την δρά­ση της μετα­ξύ των Γάλ­λων στρα­τιω­τών και των ναυ­τι­κών. Συνέ­βα­λε σε μεγά­λο βαθ­μό στην εξέ­γερ­ση των Γάλ­λων στην Μαύ­ρη θάλασ­σα και στην άρνη­σή τους να επι­τε­θούν ενά­ντια στις επα­να­στα­τι­κές δυνάμεις.

Το 1919 συνε­λή­φθη για την δρά­ση της και εκτε­λέ­στη­κε από την Γαλ­λι­κή Στρα­τιω­τι­κή Διοί­κη­ση στην Οδησ­σό. Την δεκα­ε­τία του 20 ομά­δα της Κομ­μου­νι­στι­κής νεο­λαί­ας Γαλ­λί­ας ονο­μά­στη­κε «Τα παι­διά της Labourbe». Ται­νία του 1965 για την εξέ­γερ­ση των Γάλ­λων ναυ­τι­κών στην Μαύ­ρη θάλασ­σα περι­γρά­φει την συμ­βο­λή της.

Στα 100 χρό­νια από την γέν­νη­σή της, το 1977, η Σοβιε­τι­κή Ένω­ση εξέ­δω­σε γραμ­μα­τό­ση­μο προς τιμήν της.

Fransk1

Ακό­μη και σήμε­ρα στην Γαλ­λία υπάρ­χουν δρό­μοι με το όνο­μά της.

«Η γενι­κή ακτι­νο­βο­λία της Επα­νά­στα­σης, για να μετου­σιω­θεί σε «χει­ρο­πια­στά απο­τε­λέ­σμα­τα», χρειά­στη­κε συνει­δη­τή προ­πα­γαν­δι­στι­κή και οργα­νω­τι­κή δρα­στη­ριό­τη­τα των μπολ­σε­βί­κων στις γραμ­μές των γαλ­λι­κών στρα­τευ­μά­των της επέμ­βα­σης. Ήταν σημα­ντι­κή η δου­λειά των «απέ­ξω» που κατά­φε­ρε απο­τε­λέ­σμα­τα και στις γραμ­μές των γαλ­λι­κών στρα­τευ­μά­των. Σε αυτήν την προ­σπά­θεια, οι μπολ­σε­βί­κοι είχαν και θύμα­τα όπως η Γαλ­λί­δα επα­να­στά­τρια, Ζαν Μαρί Λαμπούρμπ, από χρό­νια μετα­νά­στρια στη Ρωσία. Μαζί με τους συντρό­φους της οργά­νω­ναν τη ζύμω­ση στις γραμ­μές των Γάλ­λων στρα­τιω­τών. Την 1η Μάρ­τη 1919, η Λαμπούρμπ, μαζί με άλλους 10 συντρό­φους, ανά­με­σά τους πέντε γυναί­κες, πιά­στη­καν από τη γαλ­λι­κή στρα­το­νο­μία και εκτε­λέ­στη­καν. Αυτή η θυσία δεν πήγε χαμέ­νη και αυτή συνέ­βα­λε στην υπό­σκα­ψη της προ­σπά­θειας του Γαλ­λι­κού Γενι­κού Επι­τε­λεί­ου να μη δια­σα­λευ­τεί η επι­βο­λή της πει­θαρ­χί­ας περι­γρά­φει ο Ριζο­σπά­στης παρου­σιά­ζο­ντας το βιβλίο του

ΑΝΤΡΕ ΜΑΡΤΙ. «Το έπος της μαύ­ρης θάλασ­σας» Εκδό­σεις «Σύγ­χρο­νη Επο­χή» το 2014. 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο