Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Jens Stoltenberg: Μπορούμε να είμαστε δυνατοί μόνο αν ενωθούν Αμερική και Ευρώπη

Ο Jens Stoltenberg γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, (με το σύνηθες μελιστάλακτο «αποφασίζομεν & διατάσομεν») διακήρυξε:

  • Η συμμαχία μας πρέπει να παραμείνει ισχυρή στρατιωτικά και πολιτικά σε ολόκληρο τον κόσμο
  • Η πρωτοβουλία «ΝΑΤΟ 2030» αφορά την προετοιμασία για το απροσδόκητο, διατηρώντας το ΝΑΤΟ μια ισχυρή στρατιωτική συμμαχία, καθιστώντας το πολιτικά ισχυρότερο
  • Πρέπει να συνεχίσουμε να επενδύουμε στην άμυναακόμη περισσότερο σε προηγμένες δυνατότητες όπως τεχνητή νοημοσύνη, ισχυρές βάσεις δεδομένων (big data) και κβαντικούς υπολογιστές.
  • Χρειαζόμαστε έναν ισχυρό στρατό ενάντια στη διεθνή τρομοκρατία
  • Να χρησιμοποιήσουμε το ΝΑΤΟ ακόμη περισσότερο ως πλατφόρμα για πολιτικές διαβουλεύσεις
  • Στρατιωτικός μηχανισμός (deconfliction = αποσυμπίεσης | απαγκίστρωσης) αναπτύχθηκε στο ΝΑΤΟ για την αποφυγή συμβάντων και ατυχημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίαςέχω δεσμευτεί να αναπτύξω αυτόν τον μηχανισμό περαιτέρω
  • Πιο σφαιρική προσέγγιση για την αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων, όπως η ενδυνάμωση της Κίνας –η Κίνα δεν είναι ο αντίπαλος μας, η άνοδος της στην παγκόσμια σκηνή προσφέρει ευκαιρίες, αλλά παρουσιάζει επίσης προκλήσεις.
  • Ως κοινότητα παρόμοιων δημοκρατιών, έχουμε κοινό συμφέρον να υπερασπιστούμε τις κοινές μας αξίες
  • Υποστηρίζουμε την ανθεκτικότητα των κρίσιμων υποδομών μας – ηλεκτρικά δίκτυα, λιμάνια, αεροδρόμια, δρόμους, σιδηροδρόμους και συστήματα τηλεπικοινωνιών, συμπεριλαμβανομένου του 5G
  • Μεγάλη η σημασία της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ το 2021

(αναλυτικά)
Ο COVID-19 έδειξε ότι ο κόσμος μας είναι πιο απρόβλεπτος από ποτέ.
Το μόνο πράγμα που μπορούμε να είμαστε σίγουροι είναι η ίδια η αβεβαιότητα – και πρέπει να μάθουμε να το αντιμετωπίζουμε.

Για το ΝΑΤΟ, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να παραμείνουμε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε πρόκληση, ανά πάσα στιγμή, για να διατηρήσουμε τους ανθρώπους μας ασφαλείς – ακόμη και κατά τη διάρκεια πανδημιών.
Οι στρατιωτικοί μας σε όλη τη συμμαχία διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στην καταπολέμηση του ιού και στη διάσωση ζωών.
Καθώς μπαίνουμε σε ένα νέο έτος και οι σύμμαχοι αρχίζουν να ξεκινούν εμβόλια COVID-19, μπορούμε να αρχίσουμε σταδιακά να ανακάμπτουμε από την κρίση στην υγεία.

Το ΝΑΤΟ πάντως τα κατάφερε εξασφάλισε και αυτό  δεν μετατράπηκε σε κρίση ασφαλείας. Αλλά πρέπει να συνεχίσουμε να το προσαρμόζουμε σε ένα ταχέως μεταβαλλόμενο περιβάλλον –σε ότι αφορά την ασφάλεια.

Η πρωτοβουλία «ΝΑΤΟ 2030» αφορά την προετοιμασία για το απροσδόκητο, διατηρώντας το ΝΑΤΟ μια ισχυρή στρατιωτική συμμαχία, καθιστώντας το πολιτικά ισχυρότερο και διασφαλίζοντας ότι ακολουθεί μια πιο παγκόσμια (global=σφαιρική) προσέγγιση.

Για να διατηρήσουμε το ΝΑΤΟ στρατιωτικά ισχυρό, τα έθνη μας πρέπει να συνεχίσουν να επενδύουν στην άμυνα, έτσι ώστε να έχουμε τους καλύτερους στρατιωτικούς με τις σωστές δυνατότητες. Για να διατηρήσουμε το τεχνολογικό μας πλεονέκτημα, όλοι πρέπει να επενδύσουν ακόμη περισσότερο σε προηγμένες δυνατότητες όπως τεχνητή νοημοσύνη, ισχυρές βάσεις δεδομένων (big data) και κβαντικούς υπολογιστές.

Ένας από τους λόγους για τους οποίους χρειαζόμαστε έναν ισχυρό στρατό είναι ο αγώνας μας ενάντια στη διεθνή τρομοκρατία, συμπεριλαμβανομένου του Ιράκ και του Αφγανιστάν. Επί του παρόντος, περισσότερα από τα μισά στρατεύματά μας στο Αφγανιστάν προέρχονται από Ευρωπαίους συμμάχους και άλλους εταίρους.
Και ενώ κανείς δεν θέλει να παραμείνει στο Αφγανιστάν περισσότερο από ό,τι είναι απαραίτητο, στις αρχές του επόμενου έτους θα αντιμετωπίσουμε ένα δύσκολο δίλημμα: είτε μένουμε και πληρώνουμε το τίμημα μιας συνεχιζόμενης στρατιωτικής εμπλοκής, είτε φεύγουμε και διακινδυνεύουμε το Αφγανιστάν να γίνει και πάλι ένα ασφαλές καταφύγιο για διεθνείς τρομοκράτες που μπορεί να επιτεθεί στις πατρίδες μας.
Ό, τι κι αν αποφασίσουμε, είναι σημαντικό να το κάνουμε με ομαλό και συντονισμένο τρόπο.

ΝΑΤΟ NATO-OTAN WAR

Πρέπει επίσης να χρησιμοποιήσουμε το ΝΑΤΟ ακόμη περισσότερο ως πλατφόρμα για πολιτικές διαβουλεύσεις, γιατί αυτό είναι το μόνο μέρος όπου η Βόρεια Αμερική και η Ευρώπη συναντώνται καθημερινά για να συζητούν, να αποφασίζουν και να ενεργούν για την κοινή μας ασφάλεια. Όταν έχουμε διαφορές, πρέπει να τις φέρουμε στο τραπέζι του ΝΑΤΟ και να τις συζητήσουμε ανοιχτά, ώστε να μπορέσουμε να επεξεργαστούμε κοινές προσεγγίσεις.

Ένα πρόσφατο παράδειγμα είναι ο στρατιωτικός μηχανισμός αποσυγκέντρωσης (deconfliction = αποσυμπίεσης | απαγκίστρωσης) που αναπτύχθηκε στο ΝΑΤΟ για την αποφυγή συμβάντων και ατυχημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Έχω δεσμευτεί να αναπτύξω αυτόν τον μηχανισμό περαιτέρω, όχι μόνο επειδή μπορεί να σώσει ζωές, αλλά και επειδή μπορεί να βοηθήσει στο άνοιγμα του δρόμου για πολιτικές συνομιλίες για τα υποκείμενα ζητήματα.

Pompeo Δένδιας συμφωνία

Και ενώ το ΝΑΤΟ θα παραμείνει περιφερειακή συμμαχία, πρέπει να ακολουθήσουμε μια πιο σφαιρική προσέγγιση για την αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων, όπως η ενδυνάμωση της Κίνας. Η Κίνα δεν είναι ο αντίπαλος μας. Η άνοδος της στην παγκόσμια σκηνή προσφέρει ευκαιρίες, αλλά παρουσιάζει επίσης προκλήσεις. Η Κίνα έχει τον δεύτερο μεγαλύτερο αμυντικό προϋπολογισμό στον κόσμο και συνεχίζει να εκσυγχρονίζει τον στρατό της με ταχύ ρυθμό. Ταυτόχρονα, υπονομεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα και εκφοβίζει άλλες χώρες.

Συνεργαζόμαστε στενότερα με τους εταίρους μας, ιδίως στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, διότι ως κοινότητα παρόμοιων δημοκρατιών, έχουμε κοινό συμφέρον να υπερασπιστούμε τις κοινές μας αξίες, να ενισχύσουμε την ανθεκτικότητα των κοινωνιών, των οικονομιών και των θεσμών μας και να τηρήσουμε την ιεράρχηση βασικών κανόνων (rules-based order).

Jens Stoltenberg secretary general of NATO

Υποστηρίζουμε επίσης την ανθεκτικότητα των κρίσιμων υποδομών μας – ηλεκτρικά δίκτυα, λιμάνια, αεροδρόμια, δρόμους, σιδηροδρόμους και συστήματα τηλεπικοινωνιών, συμπεριλαμβανομένου του 5G.
Και το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να ενισχύει τις απαιτήσεις ανθεκτικότητάς μας, ενθαρρύνοντας τους συμμάχους να διενεργούν διεξοδικές εκτιμήσεις κινδύνου και ευπάθειας, συμπεριλαμβανομένης της χαρτογράφησης της ξένης ιδιοκτησίας, ελέγχου ή άμεσων επενδύσεων.

NATO 2030

Όλα αυτά είναι σημαντικά ζητήματα καθώς προετοιμάζουμε τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ το 2021 στις Βρυξέλλες, όπου θα παρουσιάσω τις συστάσεις στρατηγικού επιπέδου μου σχετικά με το πώς διατηρούμε τη συμμαχία κατάλληλη για το μέλλον. Ένα πράγμα είναι σίγουρο: Μπορούμε να είμαστε δυνατοί μόνο εάν η Βόρεια Αμερική και η Ευρώπη ενωθούν.
Επομένως, ανυπομονώ να συνεργαστώ πολύ στενά με τις ΗΠΑ. Ο εκλεγμένος Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και η κυβέρνησή του να ενισχύσουν περαιτέρω τη διατλαντική συμμαχία μας και να διατηρήσουν τα έθνη μας ασφαλή σε αυτόν τον απρόβλεπτο κόσμο.


🆘  Λαoί όλου του κόσμου αγρυπνείτε! ΝΑΤΟ ante portas!


Πηγή

PDF Logo

Jens Stoltenberg the secretary general of NATO – Our alliance must remain strong militarily and politically across the globe