Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Jens Stoltenberg: Μπορούμε να είμαστε δυνατοί μόνο αν ενωθούν Αμερική και Ευρώπη

Ο Jens Stoltenberg γενι­κός γραμ­μα­τέ­ας του ΝΑΤΟ, (με το σύνη­θες μελι­στά­λα­κτο «απο­φα­σί­ζο­μεν & δια­τά­σο­μεν») διακήρυξε:

  • Η συμ­μα­χία μας πρέ­πει να παρα­μεί­νει ισχυ­ρή στρα­τιω­τι­κά και πολι­τι­κά σε ολό­κλη­ρο τον κόσμο 
  • Η πρω­το­βου­λία «ΝΑΤΟ 2030» αφο­ρά την προ­ε­τοι­μα­σία για το απροσ­δό­κη­το, δια­τη­ρώ­ντας το ΝΑΤΟ μια ισχυ­ρή στρα­τιω­τι­κή συμ­μα­χία, καθι­στώ­ντας το πολι­τι­κά ισχυρότερο
  • Πρέ­πει να συνε­χί­σου­με να επεν­δύ­ου­με στην άμυ­ναακό­μη περισ­σό­τε­ρο σε προηγ­μέ­νες δυνα­τό­τη­τες όπως τεχνη­τή νοη­μο­σύ­νη, ισχυ­ρές βάσεις δεδο­μέ­νων (big data) και κβα­ντι­κούς υπο­λο­γι­στές.
  • Χρεια­ζό­μα­στε έναν ισχυ­ρό στρα­τό ενά­ντια στη διε­θνή τρομοκρατία
  • Να χρη­σι­μο­ποι­ή­σου­με το ΝΑΤΟ ακό­μη περισ­σό­τε­ρο ως πλατ­φόρ­μα για πολι­τι­κές διαβουλεύσεις
  • Στρα­τιω­τι­κός μηχα­νι­σμός (deconfliction = απο­συ­μπί­ε­σης | απα­γκί­στρω­σης) ανα­πτύ­χθη­κε στο ΝΑΤΟ για την απο­φυ­γή συμ­βά­ντων και ατυ­χη­μά­των στην Ανα­το­λι­κή Μεσό­γειο μετα­ξύ Ελλά­δας και Τουρ­κί­ας -έχω δεσμευ­τεί να ανα­πτύ­ξω αυτόν τον μηχα­νι­σμό περαιτέρω
  • Πιο σφαι­ρι­κή προ­σέγ­γι­ση για την αντι­με­τώ­πι­ση παγκό­σμιων προ­κλή­σε­ων, όπως η ενδυ­νά­μω­ση της Κίνας -η Κίνα δεν είναι ο αντί­πα­λος μας, η άνο­δος της στην παγκό­σμια σκη­νή προ­σφέ­ρει ευκαι­ρί­ες, αλλά παρου­σιά­ζει επί­σης προκλήσεις.
  • Ως κοι­νό­τη­τα παρό­μοιων δημο­κρα­τιών, έχου­με κοι­νό συμ­φέ­ρον να υπε­ρα­σπι­στού­με τις κοι­νές μας αξίες
  • Υπο­στη­ρί­ζου­με την ανθε­κτι­κό­τη­τα των κρί­σι­μων υπο­δο­μών μας — ηλε­κτρι­κά δίκτυα, λιμά­νια, αερο­δρό­μια, δρό­μους, σιδη­ρο­δρό­μους και συστή­μα­τα τηλε­πι­κοι­νω­νιών, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νου του 5G
  • Μεγά­λη η σημα­σία της συνό­δου κορυ­φής του ΝΑΤΟ το 2021

(ανα­λυ­τι­κά)
Ο COVID-19 έδει­ξε ότι ο κόσμος μας είναι πιο απρό­βλε­πτος από ποτέ.
Το μόνο πράγ­μα που μπο­ρού­με να είμα­στε σίγου­ροι είναι η ίδια η αβε­βαιό­τη­τα — και πρέ­πει να μάθου­με να το αντιμετωπίζουμε.

Για το ΝΑΤΟ, αυτό σημαί­νει ότι πρέ­πει να παρα­μεί­νου­με έτοι­μοι να αντι­με­τω­πί­σου­με οποια­δή­πο­τε πρό­κλη­ση, ανά πάσα στιγ­μή, για να δια­τη­ρή­σου­με τους ανθρώ­πους μας ασφα­λείς — ακό­μη και κατά τη διάρ­κεια πανδημιών.
Οι στρα­τιω­τι­κοί μας σε όλη τη συμ­μα­χία δια­δρα­μα­τί­ζουν ζωτι­κό ρόλο στην κατα­πο­λέ­μη­ση του ιού και στη διά­σω­ση ζωών.
Καθώς μπαί­νου­με σε ένα νέο έτος και οι σύμ­μα­χοι αρχί­ζουν να ξεκι­νούν εμβό­λια COVID-19, μπο­ρού­με να αρχί­σου­με στα­δια­κά να ανα­κάμ­πτου­με από την κρί­ση στην υγεία.

Το ΝΑΤΟ πάντως τα κατά­φε­ρε εξα­σφά­λι­σε και αυτό  δεν μετα­τρά­πη­κε σε κρί­ση ασφα­λεί­ας. Αλλά πρέ­πει να συνε­χί­σου­με να το προ­σαρ­μό­ζου­με σε ένα ταχέ­ως μετα­βαλ­λό­με­νο περι­βάλ­λον –σε ότι αφο­ρά την ασφάλεια.

Η πρω­το­βου­λία «ΝΑΤΟ 2030» αφο­ρά την προ­ε­τοι­μα­σία για το απροσ­δό­κη­το, δια­τη­ρώ­ντας το ΝΑΤΟ μια ισχυ­ρή στρα­τιω­τι­κή συμ­μα­χία, καθι­στώ­ντας το πολι­τι­κά ισχυ­ρό­τε­ρο και δια­σφα­λί­ζο­ντας ότι ακο­λου­θεί μια πιο παγκό­σμια (global=σφαιρική) προσέγγιση.

Για να δια­τη­ρή­σου­με το ΝΑΤΟ στρα­τιω­τι­κά ισχυ­ρό, τα έθνη μας πρέ­πει να συνε­χί­σουν να επεν­δύ­ουν στην άμυ­να, έτσι ώστε να έχου­με τους καλύ­τε­ρους στρα­τιω­τι­κούς με τις σωστές δυνα­τό­τη­τες. Για να δια­τη­ρή­σου­με το τεχνο­λο­γι­κό μας πλε­ο­νέ­κτη­μα, όλοι πρέ­πει να επεν­δύ­σουν ακό­μη περισ­σό­τε­ρο σε προηγ­μέ­νες δυνα­τό­τη­τες όπως τεχνη­τή νοη­μο­σύ­νη, ισχυ­ρές βάσεις δεδο­μέ­νων (big data) και κβα­ντι­κούς υπολογιστές.

Ένας από τους λόγους για τους οποί­ους χρεια­ζό­μα­στε έναν ισχυ­ρό στρα­τό είναι ο αγώ­νας μας ενά­ντια στη διε­θνή τρο­μο­κρα­τία, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νου του Ιράκ και του Αφγα­νι­στάν. Επί του παρό­ντος, περισ­σό­τε­ρα από τα μισά στρα­τεύ­μα­τά μας στο Αφγα­νι­στάν προ­έρ­χο­νται από Ευρω­παί­ους συμ­μά­χους και άλλους εταίρους.
Και ενώ κανείς δεν θέλει να παρα­μεί­νει στο Αφγα­νι­στάν περισ­σό­τε­ρο από ό,τι είναι απα­ραί­τη­το, στις αρχές του επό­με­νου έτους θα αντι­με­τω­πί­σου­με ένα δύσκο­λο δίλημ­μα: είτε μένου­με και πλη­ρώ­νου­με το τίμη­μα μιας συνε­χι­ζό­με­νης στρα­τιω­τι­κής εμπλο­κής, είτε φεύ­γου­με και δια­κιν­δυ­νεύ­ου­με το Αφγα­νι­στάν να γίνει και πάλι ένα ασφα­λές κατα­φύ­γιο για διε­θνείς τρο­μο­κρά­τες που μπο­ρεί να επι­τε­θεί στις πατρί­δες μας.
Ό, τι κι αν απο­φα­σί­σου­με, είναι σημα­ντι­κό να το κάνου­με με ομα­λό και συντο­νι­σμέ­νο τρόπο.

ΝΑΤΟ NATO-OTAN WAR

Πρέ­πει επί­σης να χρη­σι­μο­ποι­ή­σου­με το ΝΑΤΟ ακό­μη περισ­σό­τε­ρο ως πλατ­φόρ­μα για πολι­τι­κές δια­βου­λεύ­σεις, για­τί αυτό είναι το μόνο μέρος όπου η Βόρεια Αμε­ρι­κή και η Ευρώ­πη συνα­ντώ­νται καθη­με­ρι­νά για να συζη­τούν, να απο­φα­σί­ζουν και να ενερ­γούν για την κοι­νή μας ασφά­λεια. Όταν έχου­με δια­φο­ρές, πρέ­πει να τις φέρου­με στο τρα­πέ­ζι του ΝΑΤΟ και να τις συζη­τή­σου­με ανοι­χτά, ώστε να μπο­ρέ­σου­με να επε­ξερ­γα­στού­με κοι­νές προσεγγίσεις.

Ένα πρό­σφα­το παρά­δειγ­μα είναι ο στρα­τιω­τι­κός μηχα­νι­σμός απο­συ­γκέ­ντρω­σης (deconfliction = απο­συ­μπί­ε­σης | απα­γκί­στρω­σης) που ανα­πτύ­χθη­κε στο ΝΑΤΟ για την απο­φυ­γή συμ­βά­ντων και ατυ­χη­μά­των στην Ανα­το­λι­κή Μεσό­γειο μετα­ξύ Ελλά­δας και Τουρ­κί­ας. Έχω δεσμευ­τεί να ανα­πτύ­ξω αυτόν τον μηχα­νι­σμό περαι­τέ­ρω, όχι μόνο επει­δή μπο­ρεί να σώσει ζωές, αλλά και επει­δή μπο­ρεί να βοη­θή­σει στο άνοιγ­μα του δρό­μου για πολι­τι­κές συνο­μι­λί­ες για τα υπο­κεί­με­να ζητήματα.

Pompeo Δένδιας συμφωνία

Και ενώ το ΝΑΤΟ θα παρα­μεί­νει περι­φε­ρεια­κή συμ­μα­χία, πρέ­πει να ακο­λου­θή­σου­με μια πιο σφαι­ρι­κή προ­σέγ­γι­ση για την αντι­με­τώ­πι­ση παγκό­σμιων προ­κλή­σε­ων, όπως η ενδυ­νά­μω­ση της Κίνας. Η Κίνα δεν είναι ο αντί­πα­λος μας. Η άνο­δος της στην παγκό­σμια σκη­νή προ­σφέ­ρει ευκαι­ρί­ες, αλλά παρου­σιά­ζει επί­σης προ­κλή­σεις. Η Κίνα έχει τον δεύ­τε­ρο μεγα­λύ­τε­ρο αμυ­ντι­κό προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό στον κόσμο και συνε­χί­ζει να εκσυγ­χρο­νί­ζει τον στρα­τό της με ταχύ ρυθ­μό. Ταυ­τό­χρο­να, υπο­νο­μεύ­ει τα ανθρώ­πι­να δικαιώ­μα­τα και εκφο­βί­ζει άλλες χώρες.

Συνερ­γα­ζό­μα­στε στε­νό­τε­ρα με τους εταί­ρους μας, ιδί­ως στην περιο­χή Ασί­ας-Ειρη­νι­κού, διό­τι ως κοι­νό­τη­τα παρό­μοιων δημο­κρα­τιών, έχου­με κοι­νό συμ­φέ­ρον να υπε­ρα­σπι­στού­με τις κοι­νές μας αξί­ες, να ενι­σχύ­σου­με την ανθε­κτι­κό­τη­τα των κοι­νω­νιών, των οικο­νο­μιών και των θεσμών μας και να τηρή­σου­με την ιεράρ­χη­ση βασι­κών κανό­νων (rules-based order).

Jens Stoltenberg secretary general of NATO

Υπο­στη­ρί­ζου­με επί­σης την ανθε­κτι­κό­τη­τα των κρί­σι­μων υπο­δο­μών μας — ηλε­κτρι­κά δίκτυα, λιμά­νια, αερο­δρό­μια, δρό­μους, σιδη­ρο­δρό­μους και συστή­μα­τα τηλε­πι­κοι­νω­νιών, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νου του 5G.
Και το ΝΑΤΟ θα συνε­χί­σει να ενι­σχύ­ει τις απαι­τή­σεις ανθε­κτι­κό­τη­τάς μας, ενθαρ­ρύ­νο­ντας τους συμ­μά­χους να διε­νερ­γούν διε­ξο­δι­κές εκτι­μή­σεις κιν­δύ­νου και ευπά­θειας, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νης της χαρ­το­γρά­φη­σης της ξένης ιδιο­κτη­σί­ας, ελέγ­χου ή άμε­σων επενδύσεων.

NATO 2030

Όλα αυτά είναι σημα­ντι­κά ζητή­μα­τα καθώς προ­ε­τοι­μά­ζου­με τη σύνο­δο κορυ­φής του ΝΑΤΟ το 2021 στις Βρυ­ξέλ­λες, όπου θα παρου­σιά­σω τις συστά­σεις στρα­τη­γι­κού επι­πέ­δου μου σχε­τι­κά με το πώς δια­τη­ρού­με τη συμ­μα­χία κατάλ­λη­λη για το μέλ­λον. Ένα πράγ­μα είναι σίγου­ρο: Μπο­ρού­με να είμα­στε δυνα­τοί μόνο εάν η Βόρεια Αμε­ρι­κή και η Ευρώ­πη ενωθούν.
Επο­μέ­νως, ανυ­πο­μο­νώ να συνερ­γα­στώ πολύ στε­νά με τις ΗΠΑ. Ο εκλεγ­μέ­νος Πρό­ε­δρος Τζο Μπάι­ντεν και η κυβέρ­νη­σή του να ενι­σχύ­σουν περαι­τέ­ρω τη δια­τλα­ντι­κή συμ­μα­χία μας και να δια­τη­ρή­σουν τα έθνη μας ασφα­λή σε αυτόν τον απρό­βλε­πτο κόσμο.


🆘  Λαoί όλου του κόσμου αγρυπνείτε! ΝΑΤΟ ante portas!


Πηγή

PDF Logo

Jens Stoltenberg the secretary general of NATO — Our alliance must remain strong militarily and politically across the globe

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο