Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Kοροναϊός: Οι ζωόφιλοι στην Ουχάν έχουν μετατραπεί σε διαρρήκτες…

Ένας 43χρονος στην Ουχάν περιγράφει πώς σκαρφάλωσε σε σκουριασμένους σωλήνες για να φθάσει στο μπαλκόνι διαμερίσματος του τρίτου ορόφου ώστε να μπορέσει να εισέλθει στο σπίτι ενός ζεύγους μεσηλίκων.

Ο Λάο Μάο όμως δεν ήταν διαρρήκτης. Ή μάλλον ήταν ένας διαρρήκτης σε αποστολή, να ταϊσει τις γάτες του ζεύγους που λιμοκτονούσαν καθώς τα αφεντικά τους απουσίαζαν για περισσότερες από δέκα ημέρες και εξαιτίας του κοροναϊού δεν μπορούσαν να επιστρέψουν στο σπίτι τους. Οι ιδιοκτήτες τους είχαν αρχικά προγραμματίσει μια τριήμερη εκδρομή στα βόρεια της χώρας.

Ο Μάο βρήκε τα ζώα εξασθενημένα, κάτω από τον καναπέ. Πήρε τηλέφωνο τους ιδιοκτήτες τους που κατέρρευσαν και άρχισαν να κλαίνε βλέποντας τα αγαπημένα τους κατοικίδια στη βιντεοκλήση.

Οι ιδιοκτήτες των ζώων πληροφορήθηκαν από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την ύπαρξη της “Γριάς Γάτας”, όπως τον αποκαλούν οι φίλοι του, και του έστειλαν μήνυμα ζητώντας του βοήθεια.

Η Ουχάν, όπου πιστεύεται ότι πρωτοεμφανίστηκε ο κοροναϊός, είναι αποκλεισμένη από τις 23 Ιανουαρίου όταν δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι σε όλη την Κίνα ξεκίνησαν να αναχωρούν για τις διακοπές της κινεζικής Πρωτοχρονιάς.

Ο δήμαρχος της Ουχάν είπε σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου ότι πέντε εκατομμύρια άνθρωποι είχαν φύγει από την πόλη για τις διακοπές.

Έως και 50.000 κατοικίδια είχαν μείνει μόνα τους στα σπίτια των ιδιοκτητών τους στην Ουχάν, εκτιμά ο Λάο Μάο, βασιζόμενος στον αριθμό των ανθρώπων που εγκατέλειψαν την πόλη-πρωτεύουσα της επαρχίας Χουμπέι.

“Οι εθελοντές στην ομάδα μας, εμού συμπεριλαμβανομένου, έχουμε διασώσει περισσότερα από 1.000 κατοικίδια από τις 25 Ιανουαρίου”, είπε ο Λάο Μάο, ο οποίος αρνείται να αποκαλύψει το πραγματικό του όνομα γιατί δεν θέλει να γνωρίζει η οικογένειά του ότι κυκλοφορεί στην Ουχάν.

“Το τηλέφωνό μου δεν σταματάει να χτυπάει αυτές τις ημέρες. Μετά βίας κοιμάμαι”, λέει.

Χωρίς κάποια παρέμβαση τα κατοικίδια θα πεθάνουν από την πείνα. Πολλοί ιδιοκτήτες, είτε σε καραντίνα είτε αποκλεισμένοι σε άλλες επαρχίες και χώρες, έχουν ζητήσει βοήθεια από ζωόφιλους σαν τον Λάο Μάο μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

“Με μια συντηρητική εκτίμηση υπολογίζω ότι περίπου 5.000 κατοικίδια παραμένουν εγκλωβισμένα και κινδυνεύουν να πεθάνουν από ασιτία μέσα στις επόμενες ημέρες”, εξηγεί.

Τα ζώα σε κάποια τμήματα της Κίνας κατηγορήθηκαν μάλιστα ότι συμβάλλουν στην εξάπλωση του ιού.

Ο αριθμός των κατοικιδίων που εγκαταλείφθηκαν αυξήθηκε την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με πολλές οργανώσεις για τα δικαιώματα των ζώων, ενώ στο Διαδίκτυο κυκλοφορούν φήμες ότι κάποια κατοικίδια θανατώθηκαν.

Στην Σουιτσάνγκ, μια μικρή κομητεία της Ζετσιάνγκ, της επαρχίας όπου μετά την Χουμπέι έχει καταγράψει τα περισσότερα κρούσματα του ιού, οι αρχές ζήτησαν την Παρασκευή από τους κατοίκους να κρατούν τους σκύλους μέσα στα σπίτια τους. Οι αρχές προειδοποίησαν ότι όσοι σκύλοι θα εντοπίζονται σε δημόσιους χώρους θα θανατώνονται.

Πολλοί άνθρωποι στο Πεκίνο και την Σανγκάη μάλιστα έσπευσαν να προμηθευτούν προστατευτικές μάσκες για τους σκύλους τους λανθασμένα θεωρώντας ότι τα κατοικίδια κινδυνεύουν να μολυνθούν από τον ιό.