Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

KINA: “Ατού και όχι παθητικό οι σχέσεις εμπιστοσύνης με την Ρωσία”

«Η σχέ­ση εμπι­στο­σύ­νης της Κίνας με τη Ρωσία δεν είναι ένα παθη­τι­κό, είναι ένα ατού στις διε­θνείς προ­σπά­θειες επί­λυ­σης της (ουκρα­νι­κής) κρί­σης με έναν ειρη­νι­κό τρό­πο» ανέ­φε­ρε ο Κινέ­ζος πρε­σβευ­τής στις ΗΠΑ, Κιν Γκανγκ σε συνέ­ντευ­ξή του στο αμε­ρι­κα­νι­κό δίκτυο CBS.

«Η Κίνα είναι μέρος της λύσης, όχι μέρος του προ­βλή­μα­τος» σημεί­ω­σε, καθώς η ιμπε­ρια­λι­στι­κή αντι­πα­ρά­θε­ση ΗΠΑ — Κίνας εντεί­νε­ται ακό­μα περισ­σό­τε­ρο με «μοχλό» τη στά­ση του Πεκί­νου απέ­να­ντι στη ρωσι­κή εισβο­λή στην Ουκρανία.

Με φόντο τις «προει­δο­ποι­ή­σεις» της Ουά­σινγ­κτον ακό­μα για «στε­νή παρα­κο­λού­θη­ση» του Πεκί­νου και για επι­βο­λή «κόστους» σε περί­πτω­ση που υπάρ­ξει στρα­τιω­τι­κή και οικο­νο­μι­κή βοή­θεια της Κίνας στη Ρωσία, ο Κιν Γκανγκ ανέ­φε­ρε ότι «η Κίνα στέλ­νει τρό­φι­μα, φάρ­μα­κα, υπνό­σα­κους και γάλα σε σκό­νη, όχι όπλα ή πυρο­μα­χι­κά στα μέρη (της σύγκρου­σης) (…) Θα κάνου­με ό,τι είναι δυνα­τόν για μια αποκλιμάκωση».

Νωρί­τε­ρα, ο υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών της Κίνας, Γουάνγκ Γι, δήλω­σε ότι το Πεκί­νο βρί­σκε­ται στη «σωστή πλευ­ρά της Ιστο­ρί­ας» σχε­τι­κά με την κρί­ση στην Ουκρα­νία και ότι η θέση του είναι «σύμ­φω­νη με τις επι­θυ­μί­ες των περισ­σό­τε­ρων χωρών».

«Η Κίνα δεν θα δεχτεί ποτέ κανέ­ναν εξω­τε­ρι­κό εξα­να­γκα­σμό ή πίε­ση και αντι­τί­θε­ται σε οποιεσ­δή­πο­τε αβά­σι­μες και ύπο­πτες κατη­γο­ρί­ες ενα­ντί­ον της Κίνας», είπε ο Γουάνγκ το βρά­δυ του Σαβ­βά­του. «Πάντα υπο­στη­ρί­ξα­με τη δια­τή­ρη­ση της ειρή­νης και την αντί­θε­ση στον πόλεμο».

Ο δε υφυ­πουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών της Κίνας, Λι Γιου­τσένγκ, επα­νέ­λα­βε τη στα­θε­ρή κρι­τι­κή του Πεκί­νου ενά­ντια στη διεύ­ρυν­ση του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά.

«Η επι­δί­ω­ξη της από­λυ­της ασφά­λειας» από πλευ­ράς του NATO «οδη­γεί ακρι­βώς στην από­λυ­τη ανα­σφά­λεια», σημεί­ω­σε. «Οι συνέ­πειες του να σπρώ­χνεις μια μεγά­λη δύνα­μη, ειδι­κά μια πυρη­νι­κή δύνα­μη, στη γωνία είναι αδιανόητες».

Παράλ­λη­λα, υπο­γράμ­μι­σε ότι «οι κυρώ­σεις σε βάρος της Ρωσί­ας γίνο­νται ολο­έ­να πιο εξω­φρε­νι­κές». Και πρό­σθε­σε: «Η ιστο­ρία έχει απο­δεί­ξει ξανά και ξανά ότι οι κυρώ­σεις δεν επι­λύ­ουν προ­βλή­μα­τα. Οι κυρώ­σεις το μονα­δι­κό που κάνουν είναι να πλήτ­τουν απλούς ανθρώ­πους, έχουν αντί­κτυ­πο στο οικο­νο­μι­κό και χρη­μα­το­πι­στω­τι­κό σύστη­μα και (…) επι­δει­νώ­νουν την παγκό­σμια οικονομία».

πηγή 902

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο