Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

ΚΚΕ: Ανακοίνωση για την πολυήμερη διακοπή υδροδότησης στη Θεσσαλονίκη- Οι εργαζόμενοι και ο λαός μπορούν να βγάλουν χρήσιμα συμπεράσματα

«Οι εργαζόμενοι και ο λαός της Θεσσαλονίκης μπορούν να βγάλουν χρήσιμα συμπεράσματα από το γεγονός της πολυήμερης διακοπής της υδροδότησης. Όσο η ιδιοκτησία της γης, των υδάτινων πόρων, των δασών, των εργοστασίων επεξεργασίας νερού, των δικτύων ύδρευσης, άρδευσης, η υποδομή αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων, θα αποτελούν πεδίο κερδοφορίας των κρατικών καπιταλιστικών επιχειρήσεων και των μονοπωλίων, οι μόνοι χαμένοι θα είμαστε εμείς και τα παιδιά μας», τονίζει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση της η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ. 

Αναφερόμενη στα συνεχιζόμενα, για πέμπτη συνεχή μέρα, προβλήματα υδροδότησης που αντιμετωπίζει μεγάλο τμήμα του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης, η ανακοίνωση σημειώνει πως «η πολυήμερη διακοπή της υδροδότησης αναδεικνύει την έλλειψη υποδομών και συντήρησης για την οποία είναι υπεύθυνες τόσο οι προηγούμενες όσο και η σημερινή κυβέρνηση. Το γεγονός ότι ο αναπληρωτής ΥΠΕΝ Σ. Φάμελλος ανέφερε από το βήμα της πρόσφατης φιέστας του “αναπτυξιακού” συνεδρίου που οργάνωσε η κυβέρνηση, ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με την ποιότητα και την ασφάλεια του νερού της Θεσσαλονίκης, αποτελεί πρόκληση τη στιγμή που ήταν γνωστό ότι ο συγκεκριμένος αγωγός είναι ηλικίας 40 ετών».

Η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ υπογραμμίζει «πως το γεγονός ότι αντίστοιχα έργα όπως και έργα αντιπλημμυρικής προστασίας καθυστερούν ή δε σχεδιάζονται ολοκληρωμένα, αναδεικνύει ότι η ιεράρχηση της χρηματοδότησης υποδομών με βασικό κριτήριο την “υποβοήθηση” της καπιταλιστικής κερδοφορίας μπορεί να δημιουργήσει περιοδικά προβλήματα στην κάλυψη ακόμα και στοιχειωδών κοινωνικών αναγκών όπως η απρόσκοπτη τροφοδοσία με νερό».

«Αποκαλύπτεται με τον πιο ηχηρό τρόπο», συνεχίζει η ανακοίνωση, «ότι η κρατική καπιταλιστική ιδιοκτησία με τη διατήρηση του 50% +1 των μετοχών στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας ΑΕ, το λεγόμενο και “Υπερταμείο”, που ολοκληρώθηκε τον φετινό Γενάρη με το πολυνομοσχέδιο για την τρίτη “αξιολόγηση” και η λειτουργία της εταιρίας στη βάση του καπιταλιστικού κέρδους δε διασφαλίζει την κάλυψη των αναγκών της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας για πρόσβαση σε ποιοτικές και φθηνές υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης, όπως δε διασφαλίζει και τα συμφέροντα των εργαζόμενων στην εταιρία. Οι πανηγυρισμοί του υπουργείου και διοίκησης για το γεγονός ότι η ΕΥΑΘ καταγράφει και το 2017 κερδοφορία καταρρέουν μπροστά στις συνεχιζόμενες διακοπές υδροδότησης και δεν αφορούν την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα της περιοχής».

Στην παρέμβαση της η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ καλεί την κυβέρνηση και τη διοίκηση της ΕΥΑΘ να πάρουν άμεσα μέτρα για την αποκατάσταση της υδροδότησης και της ποιότητας νερού, καθώς και για την άμεση και οριστική λύση του προβλήματος με την αντικατάσταση του αγωγού  και την ολοκλήρωση των έργων τροφοδοσίας από τον Αλιάκμονα.