Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δ.Κουτσούμπας: Ανησυχητικό το γεγονός ότι η κυβέρνηση προχωρά την επίλυση του ονόματος υπό την πίεση του ΝΑΤΟ

«Φυσικά μας ανησυχεί διπλά το γεγονός ότι και η σημερινή ελληνική κυβέρνηση προχωρά την πολιτική της και για την επίλυση του ονόματος, κάτω απ’ αυτή την πίεση του ΝΑΤΟ, για τη γρήγορη ένταξη της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας στη λυκοσυμμαχία, τον Ιούλιο» σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας σε συνέντευξη του σήμερα στον ρ/σ «Real FM». 

Ερωτηθείς αναφορικά με τη διαδικασία επίλυσης του ονόματος της ΠΓΔΜ, τις προτάσεις Νίμιτς αλλά και το εθνικιστικό συλλαλητήριο της Κυριακής, ο Δ.Κουτσούμπας είπε:

«Είναι φανερό ότι η ελληνική κυβέρνηση αυτή την περίοδο και ως ένα βαθμό και η κυβέρνηση των Σκοπίων αντίστοιχα, υφίστανται ισχυρές πιέσεις για την επίλυση του προβλήματος με το όνομα, εκ μέρους κυρίως των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Αυτές οι δυνάμεις επείγονται για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, γιατί, όπως όλοι ξέρουμε, οι αντιθέσεις, οι ανταγωνισμοί ειδικά στα Βαλκάνια είναι πάρα πολύ ισχυροί. Συγκρούονται μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και η Ρωσία δε θέλει να χάσει την επιρροή, που παραδοσιακά είχε έτσι κι αλλιώς στο χώρο των Βαλκανίων και οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται να αποσπάσουν χώρες απ’ την επιρροή της Ρωσίας, να τις εντάξουν στον ονομαζόμενο ευρωατλαντικό άξονα, στο ΝΑΤΟ, στην ΕΕ. Μύλος δηλαδή. Γι’ αυτό προτάσσεται, αν θέλετε την άποψή μας, η ονοματολογία αποσυνδεδεμένη όμως απ’ όλα τα υπόλοιπα. Όχι ότι δεν είναι υπαρκτό ποια ονομασία θα δοθεί ως ζήτημα, όμως θα πρέπει πιστεύω να ξεφύγουμε απ’ αυτή τη στείρα ονοματολογία.

Ήταν πάγια θέση του ΚΚΕ απ’ το 1992 ο όρος “Μακεδονία” εάν χρησιμοποιηθεί στην ονομασία της γειτονικής δημοκρατίας θα πρέπει να έχει αυστηρά γεωγραφικό προσδιορισμό και θα πρέπει ταυτόχρονα – γι’ αυτό λέμε ότι πρέπει να ξεφύγουμε απ’ αυτή την ονοματολογία- να δοθεί βάρος σε εγγυήσεις, σε προϋποθέσεις για μια λύση που θα βρίσκεται μακριά από αλυτρωτισμούς, από εθνικισμούς, από σωβινισμούς, που θα υπερασπίζεται δηλαδή κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μακριά από αλλαγές συνόρων. Και φυσικά κατά την άποψη του ΚΚΕ θα πρέπει όλα αυτά τα ζητήματα να αποσυνδεθούν και απ’ την ένταξη της γειτονικής δημοκρατίας στο ΝΑΤΟ ή σε οποιαδήποτε ιμπεριαλιστική συμμαχία. Οι οργανισμοί αυτοί άλλωστε είναι κατά την ιστορική πείρα και την άποψη του ΚΚΕ οι βασικές πηγές του “διαίρει και βασίλευε” στην περιοχή, της επαναχάραξης συνόρων, που βέβαια γίνεται μόνο με πόλεμο, δηλαδή με το αίμα των λαών.

Και απ’ αυτήν την άποψη δε θεωρούμε ότι χρειάζονται τα εθνικιστικά συλλαλητήρια, όπως δε χρειάζονταν το 1992, πόσο μάλλον σήμερα. Και βέβαια ο ελληνικός λαός ξέρει πολύ καλά ότι και τότε μέσα σε δύσκολες, σε άλλες από κάθε άποψη συνθήκες, το ΚΚΕ είχε αντιταχθεί σε αυτά τα ζητήματα και είχε θέσει επί τάπητος το πρόβλημα το οποίο σιγά – σιγά υιοθετήθηκε -ως ένα βαθμό τουλάχιστον ως προς το σκέλος του ονόματος- και από άλλες πολιτικές δυνάμεις. Βέβαια και εκ του αποτελέσματος φαίνεται ποιος δικαιώθηκε σ’ αυτά τα ζητήματα».

Σε ότι αφορά το ζήτημα του αλυτρωτισμού από πλευράς της ΠΓΔΜ και της ανάγκης να υπάρξουν αλλαγές στο Σύνταγμα της γειτονικής χώρας και εγγυήσεις για το απαραβίαστο των συνόρων, ο ΓΓ του ΚΚΕ υπογράμμισε:

«Είναι οι εγγυήσεις για τα σύνορά μας, τα διεθνή συνολικά σύνορα των Βαλκανίων, είναι οι αναγκαίες αλλαγές στο Σύνταγμα των Σκοπίων, ότι πρέπει να αναγνωρίσουν και να δώσουν τις απαραίτητες εγγυήσεις ότι δεν τίθεται θέμα μακεδονικής μειονότητας. Και το λέω αυτό γιατί έτσι προκύπτει ότι δεν υπάρχει κανενός είδους διεκδίκηση προς τη χώρα μας ή κάποιας άλλης χώρας. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκφράζονται μεγαλοϊδεάτικοι στόχοι για δημιουργία “Μακεδονίας του Αιγαίου”. Είμαστε επίσης κάθετα αντίθετοι και πρέπει αυτό να συνδυάζεται με την ονομασία το να αναθέτουμε την αντιμετώπιση των σχέσεών μας με γειτονικές χώρες σε δυνάμεις, όπως είναι οι ΗΠΑ, άλλες δυνάμεις της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, που ευθύνονται για την κατάσταση στην περιοχή, για τη διάλυση, το βομβαρδισμό της Γιουγκοσλαβίας, για το φούντωμα του εθνικισμού, του φασισμού, του σωβινισμού».

Μετάβαση στο περιεχόμενο