Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Κούβα: Νέα απόπειρα των ΗΠΑ να «εισβάλλουν» στο νησί μέσω διαδικτύου και νέων τεχνολογιών

Τη νέα απόπειρα των Ηνωμένων Πολιτειών να υπονομεύσει την κυβέρνηση και το λαό της Κούβας καταγγέλει με δημοσίευμα της η εφημερίδα «Granma». Χρησιμοποιώντας και πάλι ως πρόσχημα την «ελευθερία του λόγου» και την «διάδοση του ίντερνετ στην Κούβα», το State Department ανακοίνωσε στις 23 Γενάρη τη δημιουργία ειδικής ομάδας εμπειρογνομώνων για το διαδίκτυο (Internet Task Force) με διακηρυγμένο στόχο την «ελεύθερη και μη ελεγχόμενη παροχή πληροφοριών εντός της Κούβας».

Όπως σημειώνει το δημοσίευμα της «Granma», η αμερικανική κυβέρνηση είχε- ανεπιτυχώς- προσπαθήσει και το 2014, επί κυβέρνησης Μπαράκ Ομπάμα, να χρησιμοποιήσει διαδικτυακές πλατφόρμες, στα πρότυπα του twitter, απευθυνόμενες στην κουβανική νεολαία, προκειμένου να προπαγανδίσει δράσεις που θα οδηγούσαν στην αποσταθεροποίηση της χώρας.

Αξίζει να υπογραμμιστεί ότι η νέα αυτή απόπειρα των ΗΠΑ να «εισβάλλουν» στην Κούβα μέσω της τεχνολογίας και του διαδικτύου έρχεται να προστεθεί στην απόφαση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να σκληρύνει τον εγκληματικό  οικονομικό και εμπορικό αποκλεισμό της Κούβας που διαρκεί εδώ και 58 χρόνια.

Το δημοσίευμα της «Granma» αναφέρει ότι η Κούβα έχει κάνει τα τελευταία χρόνια σημαντικά βήματα για την προώθηση της χρήσης του διαδικτύου, σημειώνοντας ότι το 2017 αποτέλεσε χρονιά-ορόσημο για την αύξηση της χρήσης του ίντερνετ στον κουβανικό πληθυσμό. Πλέον το 40% (αύξηση 30% σε σχέση με το 2010) των κουβανών έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο, ενώ δημιουργήθηκαν 500 wi-fi hotspots (σημεία με παροχή ασύρματου ίντερνετ) σε όλη τη χώρα.

Η κουβανική εταιρεία τηλεπικοινωνιών (ETECSA) υπολογίζει ότι μόνο τον τελευταίο χρόνο ενεργοποιήθηκαν περίπου 600 χιλιάδες νέες συνδέσεις κινητών τηλεφώνων, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των χρηστών κινητής τηλεφωνίας σε 4.5 εκατομμύρια.