Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

«La Repubblica»: Διαπραγμάτευση Λονδίνου-Αθήνας για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

«Και αν τα “Ελγίνεια” επιστρέψουν, τώρα, πραγματικά στην Αθήνα;» διερωτάται σήμερα η ιταλική εφημερίδα La Repubblica, η οποία σε δημοσίευμά της σημειώνει ότι «η χρόνια αυτή υπόθεση που αφορά την Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να βρει λύση, μετά από κάποιες “top secret” συναντήσεις, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν πρώτα στην πλούσια συνοικία Μέιφερ, στην ελληνική πρεσβεία και στη συνέχεια, την προηγούμενη εβδομάδα, σε πεντάστερο ξενοδοχείο τής εύπορης περιοχής Νάιτσμπριτζ όπου, σύμφωνα με την ελληνική εφημερίδα “Tα Νέα”, συναντήθηκαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου και πρώην Καγκελάριος του Θησαυροφυλακίου, Τζορτζ Όσμπορν».

Σύμφωνα με την εφημερίδα της Ρώμης, «υπάρχουν ορισμένα μηνύματα που δείχνουν ότι, στο άμεσο μέλλον, κάτι μπορεί να αλλάξει». Τονίζεται ότι πραγματοποιήθηκαν μυστικές συνομιλίες στο Λονδίνο και ότι «σύμφωνα με τις ελληνικές Αρχές, η δυνατότητα να επιστρέψουν τα Μάρμαρα του Παρθενώνα, κάποια στιγμή στην Αθήνα, δεν είναι μόνον συναρπαστική, αλλά ουσιαστική».

Στο άρθρο της, η εφημερίδα της Ρώμης υπενθυμίζει ότι τον περασμένο Αύγουστο, σύμφωνα με τον Observer, o υποδιευθυντής του Βρετανικού Μουσείου, Τζόναθαν Γουίλιαμς, δήλωσε ότι «το μουσείο του ήταν έτοιμο να μειώσει την όλη θερμοκρασία της συζήτησης» και ανακοίνωσε νέες συνομιλίες. Ιδίως μετά την παρότρυνση της UNESCO, για επίλυση του θέματος, σε διεθνές και πολιτικό επίπεδο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, La Repubblica.

«Ναι, αλλά ο Στάλιν…», του Νίκου Μόττα