Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Λεχ Βαλέσα: «Στην Πολωνία υπάρχει φασισμός»

Τον… φασισμό, που αυξάνεται στους κόλπους της πολωνικής κοινωνίας, ανακάλυψε ο πρωτομάστορας της αντεπανάστασης Λεχ Βαλέσα. Με ανάρτηση του στο twitter, ο πολυδιαφημισμένος παλαι ποτέ ηγέτης της αντικομμουνιστικής «Αλληλεγγύης» σημείωσε: «Στην Πολωνία υπάρχει φασισμός. Δεν είναι απλά ορισμένα γεγονότα όπως προσπαθούν να τα παρουσιάσουν ο Γιάροσλαβ Καζίνσκι (ηγέτης κυβερνώντος κόμματος), ο Ματέους Μοραβιέτσκι (πρωθυπουργός) και το κυβερνών κόμμα. Αντί να αντιμετωπίσουν αποφασιστικά την κατάσταση, απλώς συζητάνε για το θέμα». 

Η αφορμή για το σχόλιο του Βαλέσα ήρθε έπειτα από σχετική εκπομπή του καναλιού TVN24 όπου δημοσιογράφοι κατέγραψαν με κρυφή κάμερα τους εορτασμούς νεοναζιστικών ομάδων για τη γέννηση του Χίτλερ (κάτι αντίστοιχο με τις παλιότερες γιορτές της ναζιστικής Χρυσής Αυγής). Στο βίντεο φαίνονται νεοναζί να φορούν στολές των SS, να φέρουν ναζιστικά σύμβολα και να υμνούν τον Χίτλερ. 

Η άνοδος της ακροδεξιάς και διάφορων φασιστικών δυνάμεων στην Πολωνία δεν είναι ασφαλώς κάτι που προέκυψε σήμερα. Δεκαετίες αντικομμουνιστικής και εθνικιστικής προπαγάνδας, με τις ευλογίες των αστικών κυβερνήσεων της χώρας και της Ε.Ε, εξέθρεψαν το τέρας του φασισμού-ναζισμού. Το δικό του σκοτεινό ρόλο στην όλη αυτή κατάσταση έχει παίξει και ο ίδιος ο Βαλέσα που τη δεκαετία του 1980- με συμμάχους το διεθνή ιμπεριαλισμό και την Καθολική Εκκλησία- πρωταγωνίστησε στην αντικομμουνιστική εκστρατεία, οδηγώντας την Πολωνία στην καπιταλιστική παλινόρθωση. 

Πολωνία, 28 χρόνια μετά την αντεπανάσταση: Αντικομμουνισμός, Φασισμός και… άγιος ο Θεός.

Μετάβαση στο περιεχόμενο