Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Leopard 2: Ποια είναι τα χαρακτηριστικά τους και γιατί τα θέλει η Ουκρανία, τι φοβάται η Γερμανία;

Το Leopard 2 είναι ένα άρμα μάχης γερ­μα­νι­κής κατα­σκευ­ής με βελη­νε­κές περί­που 500 χιλιο­μέ­τρων. Τέθη­κε σε λει­τουρ­γία για πρώ­τη φορά το 1979 έχει μήκος 9,67 μέτρα και μέγι­στη ταχύ­τη­τα 68 χλμ./ώρα. Δια­θέ­τει ένα όπλο λεί­ας οπής 120 χιλιο­στών ως κύριο οπλι­σμό του και δύο ομο­α­ξο­νι­κά ελα­φριά πολυβόλα.

Εκτός από το ότι χρη­σι­μο­ποιεί­ται από τον γερ­μα­νι­κό στρα­τό, περισ­σό­τε­ρες από δώδε­κα χώρες στην Ευρώ­πη χρη­σι­μο­ποιούν το τανκ. Μετα­ξύ άλλων, τα τανκς έχουν ανα­πτυ­χθεί στο Κόσο­βο, τη Βοσ­νία, το Αφγα­νι­στάν και τη Συρία (από την Τουρκία).

Η Ουκρα­νία έχει δηλώ­σει ότι έχει επεί­γου­σα ανά­γκη για βαρύ­τε­ρα τεθω­ρα­κι­σμέ­να στον πόλε­μο της κατά της ρωσι­κής εισβο­λής. Το Κίε­βο έχει περιο­ρι­σμέ­νη δια­θε­σι­μό­τη­τα σε τανκς, τα περισ­σό­τε­ρα από τη σοβιε­τι­κή ή μετα­σο­βιε­τι­κή εποχή.

Ενώ η Ουκρα­νία έχει κερ­δί­σει σημα­ντι­κές νίκες –στη μάχη για το Κίε­βο στην αρχή του πολέ­μου, καθώς και στην περι­φέ­ρεια του Χάρ­κο­βο και γύρω από τη Χερ­σώ­να στο νότο – η έλλει­ψη τανκς την εμπο­δί­ζει να υπο­στη­ρί­ξει τις επι­χει­ρή­σεις της.

Η ευρεία δια­θε­σι­μό­τη­τα των Leopards –όπως στη γει­το­νι­κή Πολω­νία, η οποία θέλει να προ­μη­θεύ­σει την Ουκρα­νία με αυτά– τα καθι­στά κατάλ­λη­λα για το Κίεβο.

Η Ουκρα­νία υπο­στη­ρί­ζει ότι χρειά­ζε­ται 300 άρμα­τα μάχης, ενώ δυτι­κοί ανα­λυ­τές απα­ντούν ότι 100 θα μπο­ρού­σαν πιθα­νώς να αλλά­ξουν την ισορ­ρο­πία του πολέμου.

Άρα, ποιο είναι το πρόβλημα;

Επει­δή τα τανκς δόθη­καν σε χώρες με άδειες εξα­γω­γής, η Γερ­μα­νία μπο­ρεί να ασκή­σει βέτο στην επα­νε­ξα­γω­γή, αν και η Πολω­νία είπε την Πέμ­πτη ότι θα μπο­ρού­σε απλώς να αγνο­ή­σει τη Γερ­μα­νία και να εξά­γει τα Leopard της ανεξάρτητα.

Από την πλευ­ρά της η Γερ­μα­νία προ­τι­μά μια πολυ­με­ρή προ­σέγ­γι­ση στο θέμα της προ­μή­θειας όπλων στην Ουκρα­νία, αντί να θεω­ρη­θεί ότι κινεί­ται μονομερώς.

Αν και έχει προ­μη­θεύ­σει την Ουκρα­νία με μεγά­λη ποσό­τη­τα εξο­πλι­σμού, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων τεθω­ρα­κι­σμέ­νων αυτο­κι­νή­των, παλεύ­ει επί­σης με την αντι­μι­λι­τα­ρι­στι­κή παρά­δο­ση της μετά τον δεύ­τε­ρο παγκό­σμιο πόλεμο.

Επί­σης μια τέτοια προ­μή­θεια είχε θεω­ρη­θεί ως προ­βλη­μα­τι­κή λόγω των πολύ πιο προ­φα­νώς επι­θε­τι­κών δυνα­το­τή­των αυτών των τανκς.

Η Γερ­μα­νία είχε προ­σπα­θή­σει να συν­δέ­σει την προ­μή­θεια των Leopards με έναν ευρύ­τε­ρο συνα­σπι­σμό που θα προ­μή­θευε άλλα άρμα­τα μάχης, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων των αμε­ρι­κα­νι­κών Abrams ‑ένα τανκ που θεω­ρεί­ται από τους ειδι­κούς ως λιγό­τε­ρο κατάλ­λη­λο για τον πόλε­μο στην Ουκρα­νία λόγω της μεγά­λης κατα­νά­λω­σης καυσίμων.

Ποιο είναι το επιχείρημα κατά της προμήθειας των Leopard 2;

Όσοι είναι αντί­θε­τοι με την ιδέα πιστεύ­ουν ότι τα τανκς αυτά θα οδη­γού­σαν σε μια κλι­μά­κω­ση της εμπλο­κής των χωρών του ΝΑΤΟ στον πόλε­μο, αυξά­νο­ντας τον κίν­δυ­νο εξά­πλω­σης του πολέμου.

Η Ουκρα­νία έχει πει ότι θα χρη­σι­μο­ποιού­σε τα τανκς μόνο εντός των διε­θνώς ανα­γνω­ρι­σμέ­νων συνό­ρων της, ενώ οι υπο­στη­ρι­κτές της λένε ότι είναι η Μόσχα που συνέ­χι­σε να κλι­μα­κώ­νει τη σύγκρου­ση, κινη­το­ποιώ­ντας όλο και περισ­σό­τε­ρα στρα­τεύ­μα­τα, στο­χεύ­ο­ντας μη στρα­τιω­τι­κές υπο­δο­μές και εκτο­ξεύ­ο­ντας καμου­φλα­ρι­σμέ­νες απει­λές για πυρη­νι­κά χτυπήματα.

Πηγή: Guardian / Ανα­δη­μο­σί­ευ­ση από το kathimerini.gr

 

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο