Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Live συνέντευξη με τον πρέσβη της Βενεζουέλας για όλα όσα συμβαίνουν στη χώρα του

Παρασκευή 17.00-19.00 στην εκπομπή Ατέχνως στην ΕΡΤopen, συνέντευξη με τον πρέσβη της Βενεζουέλας για όλα όσα συμβαίνουν στη χώρα του.

Η συνέντευξη θα μεταδίδεται live (με εικόνα) από τη σελίδα facebook

Από τον Απρίλη οπότε ξεκίνησαν οι συγκεντρώσεις οι διαδηλώσεις της αντιδραστικής αντιπολίτευσης που προβάλλουν ως βασικό αίτημα την παραίτηση του σοσιαλδημοκράτη Προέδρου Νικολάς Μαδούρο, γινόμαστε καθημερινά δέκτες ειδήσεων που περιγράφουν μια τεταμένη κατάσταση. Πολλές από αυτές χαλκευμένες ή ειδήσεις που έχουν πηγή την αντιπολίτευση .

Η αντιπολίτευση, που ελέγχει το κοινοβούλιο (αλλά λόγω του προεδρικού συστήματος την κυβέρνηση έχει το Ενωμένο Σοσιαλιστικό Κόμμα του Ν. Μαδούρο), αντιδρά στο σχεδιασμό της κυβέρνησης για τις εκλογές στις 30 Ιούλη νέας Συντακτικής Συνέλευσης, και συνεχίζει τις βίαιες διαδηλώσεις ήδη 100 μέρες τώρα.

Επίσης, στις 16 Ιούλη είχε καλέσει τον λαό σε δημοψήφισμα για να απορρίψει την Συντακτική Συνέλευση και να απαιτήσει νέες εκλογές. Θεωρεί τα 7,1 εκατομμύρια συμμετέχοντες στο δημοψήφισμα «εντολή για την ανατροπή της κυβέρνησης Μαδούρο» με γενική απεργία και μπλοκάρισμα στις 20 Ιούλη, με συνεχείς διαδηλώσεις πολιτικής ανυπακοής, ώστε να εμποδιστεί η διενέργεια της εκλογικής διαδικασίας για τη Συντακτική Συνέλευση.

Από την άλλη η κυβέρνηση δίνει έμφαση στην εκλογή αντιπροσώπων για τη νέα Συντακτική Συνέλευση στις 30 Ιούλη, που έχει εξαγγείλει ο σοσιαλδημοκράτης Πρόεδρος της χώρας, Νικολάς Μαδούρο και στην οποία «ο λαός θα αποδείξει ότι θέλει ειρήνη, εθνική συνεννόηση και όχι βόα και χάος».

Έως τώρα πάνω από 80 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε διαδηλώσεις, οι περισσότεροι από τη βία των ένοπλων ομάδων της αντιπολίτευσης, αλλά υπάρχουν και θύματα αστυνομικών με «υπέρμετρο ζήλο», που αλληλοτροφοδοτούν τον κύκλο των βίαιων συγκρούσεων των αντιδραστικών δυνάμεων, που επιχειρούν να δημιουργήσουν συνθήκες χάους και πρόκληση ακόμα και ξένης επέμβασης.

Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται και ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών, όπου οι ΗΠΑ επιχειρούν να επιβάλουν τη λογική της επέμβασης, στο όνομα της «προάσπισης της ελευθερίας και της δημοκρατίας».

Γεγονός είναι ότι η κατάσταση στη Βενεζουέλα επιδεινώνεται λόγω της όξυνσης της καπιταλιστικής κρίσης, που δεν αποτράπηκε από τη σοσιαλδημοκρατική διαχείριση των κυβερνήσεων Τσάβες και Μαδούρο. Ταυτόχρονα, η αντιδραστική αντιπολίτευση αξιοποιεί τη λαϊκή δυσαρέσκεια για τις ελλείψεις βασικών αγαθών και έχει τη στήριξη των ΗΠΑ και άλλων ισχυρών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, που επιδιώκουν στη Βενεζουέλα , όπως και σε άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής, να ανακτήσουν γεωστρατηγικά στηρίγματα και αγορές στον ανταγωνισμό με άλλες δυνάμεις, όπως η Κίνα ή η Ρωσία.