Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

LIVE — Πόλεμος στην Ουκρανία: Έκτη ημέρα — Ολες οι εξελίξεις — Επικίνδυνη κλιμάκωση

Εκτη ημέ­ρα πολέ­μου στην Ουκρα­νία με την ιμπε­ρια­λι­στι­κή σύγκρου­ση να κλι­μα­κώ­νε­ται επι­κίν­δυ­να και την ελλη­νι­κή εμπλο­κή να ανα­βαθ­μί­ζε­ται συνε­χώς με τερά­στιους κιν­δύ­νους για το λαό.

Οι κυρώ­σεις των Δυτι­κών έχουν εντα­θεί με θεα­μα­τι­κούς ρυθ­μούς το προη­γού­με­νο διή­με­ρο, ενώ ταυ­τό­χρο­να στο διπλω­μα­τι­κό επί­πε­δο, χωρίς κάποια συμ­φω­νία έλη­ξαν οι συνο­μι­λί­ες Ρωσί­ας και Ουκρα­νί­ας που έγι­ναν τη Δευ­τέ­ρα στην Λευ­κο­ρω­σία. Οι δύο αντι­προ­σω­πεί­ες πρό­κει­ται να συνα­ντη­θούν ξανά τις επό­με­νες μέρες.

Οι όποιες αμυ­δρές ελπί­δες για την απο­τρο­πή των χει­ρό­τε­ρων επι­σκιά­ζο­νται από τη βαθύ­τε­ρη εμπλο­κή της Ευρω­παϊ­κής Ένω­σης και του ΝΑΤΟ και τις ευθεί­ες απει­λές Πού­τιν στις χώρες που παρέ­χουν πολε­μι­κό εξο­πλι­σμό στην Ουκρα­νία, για να χρη­σι­μο­ποι­η­θεί ενα­ντί­ων των ρωσι­κών δυνάμεων

Ο Ουκρα­νός πρό­ε­δρος Β. Ζελέν­σκι ζήτη­σε τη δημιουρ­γία ζώνης απα­γό­ρευ­σης πτή­σε­ων πάνω από την Ουκρα­νί­ας και τη δια­γρα­φή της Ρωσί­ας από το μόνι­μο μέλος του Συμ­βου­λί­ου Ασφα­λεί­ας του ΟΗΕ. Επί­σης υπέ­βα­λε επί­ση­μο αίτη­μα για έντα­ξη στην ΕΕ

Οι ΗΠΑ απέρ­ρι­ψαν το αίτη­μα του Β. Ζελέν­σκι να επι­βλη­θεί ζώνη απα­γό­ρευ­σης πτή­σε­ων στην Ουκρα­νία. Η Ουά­σιγ­κτον θεω­ρεί πως αυτό θα απο­τε­λού­σε βήμα για το ξέσπα­σμα ένο­πλης σύρ­ρα­ξης απευ­θεί­ας μετα­ξύ των ΗΠΑ και της Ρωσί­ας. «Ο πρό­ε­δρος έχει πει με μεγά­λη σαφή­νεια ότι δεν έχει πρό­θε­ση να στεί­λει στρα­τιώ­τες των ΗΠΑ να εμπλα­κούν σε πόλε­μο με τη Ρωσία», εξή­γη­σε η εκπρό­σω­πος του Λευ­κού Οίκου, η Τζεν Ψάκι.

Ρωσία: Να εγκαταλείψουν το Κίεβο οι άμαχοι

Οι άμα­χοι να εγκα­τα­λεί­ψουν το Κίε­βο μέσω της της δια­δρο­μής Κίε­βο-Βασίλ­κοφ, ζητά η Ρωσία που θεω­ρεί ότι κρα­τού­νται στην πόλη σαν ανθρώ­πι­νη ασπίδα.

Η επι­χεί­ρη­ση των Ρωσι­κών Ενό­πλων Δυνά­με­ων στην Ουκρα­νία δεν έχει στό­χο να προ­κα­λέ­σει βλά­βη στον τοπι­κό πλη­θυ­σμό και οι κάτοι­κοι του Κιέ­βου μπο­ρούν να εγκα­τα­λεί­ψουν με ασφά­λεια την πρω­τεύ­ου­σα, δήλω­σε ο Ρώσος απε­σταλ­μέ­νος στον ΟΗΕ Βασί­λι Νεμπένζια.

«Απευ­θυ­νό­μα­στε στους κατοί­κους του Κιέ­βου που κρα­τού­νται από ακραί­ους στην πόλη ως ανθρώ­πι­νη ασπί­δα. Το ρωσι­κό υπουρ­γείο Άμυ­νας επι­βε­βαιώ­νει ότι όλοι οι μη μάχι­μοι στο Κίε­βο μπο­ρούν ελεύ­θε­ρα να εγκα­τα­λεί­ψουν την ουκρα­νι­κή πρω­τεύ­ου­σα μέσω της δια­δρο­μής Κίε­βο-Βασίλ­κοφ», είπε ο Νεμπέν­ζια και πρό­σθε­σε πως «αυτός ο προ­ο­ρι­σμός είναι ανοι­χτός και ασφαλής».

Υπο­στή­ρι­ξε πως η  «ειδι­κή επι­χεί­ρη­ση των Ρωσι­κών Ενό­πλων Δυνά­με­ων», δηλα­δή η εισβο­λή, «δεν έχει ως στό­χο την κατά­λη­ψη της Ουκρα­νί­ας ή την πρό­κλη­ση βλά­βης στον τοπι­κό πλη­θυ­σμό», είπε ο Ρώσος απε­σταλ­μέ­νος. «Η απο­στρα­τι­κο­ποί­η­ση της χώρας, γεμά­τη με όπλα του ΝΑΤΟ, στο­χεύ­ει στην προ­στα­σία των πολύ­πα­θων ανθρώ­πων του Ντον­μπάς και της Ουκρα­νί­ας», ισχυ­ρί­στη­κε ο Νεμπένζια.

Τεράστιο ρωσικό στρατιωτικό κομβόι κατευθύνεται προς το Κίεβο

Εικό­νες από δορυ­φό­ρους που τρα­βή­χτη­καν χθες Δευ­τέ­ρα κατέ­γρα­ψαν ότι πελώ­ρια ρωσι­κή στρα­τιω­τι­κή οχη­μα­το­πο­μπή βόρεια του Κιέ­βου, βασι­κού στό­χου των ένο­πλων δυνά­με­ων της Ρωσί­ας μετά την εισβο­λή της περα­σμέ­νης εβδο­μά­δας στην Ουκρα­νία, εκτεί­νε­ται σε μήκος 64 χιλιο­μέ­τρων, είναι πολύ μεγα­λύ­τε­ρη από ό,τι ανα­φέρ­θη­κε νωρί­τε­ρα ‑όταν γινό­ταν λόγος για 27 χλμ.-, σύμ­φω­να με την αμε­ρι­κα­νι­κή ιδιω­τι­κή εται­ρεία Maxar Technologies.

Η οχη­μα­το­πο­μπή περι­λαμ­βά­νει εκα­το­ντά­δες τεθω­ρα­κι­σμέ­να οχή­μα­τα, άρμα­τα μάχης, αυτο­κι­νού­με­να πυρο­βό­λα και οχή­μα­τα επι­με­λη­τεια­κής υπο­στή­ρι­ξης και έχει κατεύ­θυν­ση προς νότο, προς το Κίε­βο, σύμ­φω­να με την εταιρεία.

«Εκτεί­νε­ται από τα περί­χω­ρα του αερο­δρο­μί­ου Αντό­νοφ (περί­που 25 χλμ. από το κέντρο του Κιέ­βου) στον νότο, ως τα περί­χω­ρα του Πρι­μπίρσκ» στον βορ­ρά, ανέ­φε­ρε η Maxar.

Το αερο­δρό­μιο μετα­τρά­πη­κε, από την έναρ­ξη της εισβο­λής, σε θέα­τρο σφο­δρών μαχών, καθώς ο στρα­τός του Βλα­ντί­μιρ Πού­τιν προ­σπα­θεί να κυριεύ­σει αυτή τη στρα­τιω­τι­κή υπο­δο­μή καί­ριας σημα­σί­ας ενό­ψει της επι­χεί­ρη­σης για την κατά­λη­ψη της ουκρα­νι­κής πρωτεύουσας.

Στην οχη­μα­το­πο­μπή, όπως κατα­γρά­φη­κε από τους δορυ­φό­ρους, «ορι­σμέ­να οχή­μα­τα είναι ενί­ο­τε πολύ απο­μα­κρυ­σμέ­να το ένα από το άλλο», ενώ «σε άλλα τμή­μα­τά της τα οχή­μα­τα είναι τοπο­θε­τη­μέ­να ανά δυά­δες ή τριά­δες το ένα πλάι στο άλλο», πρό­σθε­σε η Maxar.

Στις εικό­νες βλέ­πει κανείς εκα­το­ντά­δες οχή­μα­τα, το ένα πίσω από το άλλο, σε δρό­μους της ουκρα­νι­κής επαρ­χί­ας και, ενί­ο­τε, καπνό σε μικρή από­στα­ση, που προ­έρ­χε­ται από φλε­γό­με­να κτί­ρια, κατά την εταιρεία.

Η Maxar έδω­σε επί­σης στη δημο­σιό­τη­τα εικό­νες που κατα­γρά­φουν νέες συγκε­ντρώ­σεις ρωσι­κών χερ­σαί­ων δυνά­με­ων, οχη­μά­των και πτε­ρύ­γων επι­θε­τι­κών ελι­κο­πτέ­ρων στη νότια Λευ­κο­ρω­σία, σε από­στα­ση μικρό­τε­ρη των 30 χλμ. από τα σύνο­ρα της Ουκρανίας.

Από την έναρ­ξη της ρωσι­κής επί­θε­σης την Πέμ­πτη, οι ουκρα­νι­κές δυνά­μεις έχουν προς το παρόν κατα­φέ­ρει να υπε­ρα­σπι­στούν τις προ­σβά­σεις στο κέντρο του Κιέ­βου και η προ­έ­λα­ση των ρωσι­κών στρα­τευ­μά­των «επι­βρα­δύν­θη­κε» την πέμ­πτη ημέ­ρα της εισβο­λής, καθώς συγκε­ντρώ­νο­νται γύρω από την ουκρα­νι­κή πρωτεύουσα.

Κατά δύο πηγές που ερω­τή­θη­καν χθες από το Γαλ­λι­κό Πρα­κτο­ρείο, μια διπλω­μα­τι­κή και μια προ­σκεί­με­νη στις υπη­ρε­σί­ες ασφα­λεί­ας, η Μόσχα ετοι­μά­ζε­ται να εξα­πο­λύ­σει άμε­σα έφο­δο στο Κίεβο.

Η κύρια ρωσι­κή δύνα­μη που κινεί­ται προς την ουκρα­νι­κή πρω­τεύ­ου­σα «προ­έ­λα­σε περί­που πέντε χιλιό­με­τρα» και βρί­σκε­ται «περί­που 25 χλμ.» από την πόλη, εκτί­μη­σε αξιω­μα­τού­χος του αμε­ρι­κα­νι­κού υπουρ­γεί­ου Άμυ­νας νωρίτερα.

Συνεχίζονται οι επιθέσεις του στρατού της Ρωσίας στην ανατολική Ουκρανία

Οι επι­θέ­σεις του ρωσι­κού στρα­τού στην πόλη Χαρ­κίβ, στην ανα­το­λι­κή Ουκρα­νία, και στην πρω­τεύ­ου­σα, το Κίε­βο, συνε­χί­στη­καν κατά τη διάρ­κεια της νύχτας. Στη Χαρ­κίβ, ο ρωσι­κός στρα­τός ανα­τί­να­ξε υπο­σταθ­μούς, σύμ­φω­να με τον δήμαρ­χο της πόλης Ιγκόρ Τερέ­χοφ, που επι­κα­λέ­στη­κε το πρα­κτο­ρείο ειδή­σε­ων Ukrinform. Οι επι­θέ­σεις προ­κά­λε­σαν δια­κο­πές στην ηλε­κτρο­δό­τη­ση και στην ύδρευ­ση, κατά, κατά την ίδια πηγή.

Το ουκρα­νι­κό πρα­κτο­ρείο ειδή­σε­ων UNIAN έκα­νε λόγο περί κατα­στρο­φής των ψηλό­τε­ρων ορό­φων δύο πολυ­κα­τοι­κιών. Η πλη­ρο­φο­ρία αυτή δεν ήταν δυνα­τό να επι­βε­βαιω­θεί από ανε­ξάρ­τη­τες πηγές.

Παράλ­λη­λα ρωσι­κά στρα­τεύ­μα­τα φέρο­νται να κινού­νται προς την πρω­τεύ­ου­σα και η κατά­στα­ση παρα­μέ­νει τετα­μέ­νη, ανα­κοί­νω­σε το ουκρα­νι­κό γενι­κό επι­τε­λείο μέσω Facebook.

Η κυβέρ­νη­ση έκα­νε λόγο επί­σης περί ρωσι­κής επί­θε­σης στη Χερ­σώ­να, στον νότο.

Χθες στις ρωσι­κές επι­θέ­σεις σκο­τώ­θη­καν του­λά­χι­στον 11 άμα­χοι στη Χαρ­κίβ και τραυ­μα­τί­στη­καν δεκά­δες άλλοι, κατά τις τοπι­κές αρχές, οι οποί­ες έκα­ναν λόγο για 87 κατε­στραμ­μέ­να οικήματα.

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο