Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Lockdown: Ομολογία ευθύνης για το ότι ο λαός είναι στο έλεος της πανδημίας

Αναπόφευκτο αποτέλεσμα της αδιαφορίας για πραγματική πρόληψη και η προστασία των εργαζομένων τα καθημερινά θλιβερά ρεκόρ κρουσμάτων, θανάτων και διασωληνωμένων. Δεν αποτελούσε προτεραιότητα για την κυβέρνηση η προστασία του λαού από την πανδημία. Αυτό φάνηκε στην επανεκκίνηση της οικονομίας στις αρχές καλοκαιριού με «πρωτόκολλα» κομμένα και ραμμένα στις ανάγκες των μεγαλοξενοδόχων, των εφοπλιστών  και των αεροπορικών εταιριών. Φάνηκε με την αδιαφορία για λήψη μέτρων σε μεγάλους εργασιακούς χώρους, με την άρνηση να ενισχυθούν οι αστικές συγκοινωνίες και την αδιαφορία για τις ανάγκες του συστήματος Υγείας, τη στιγμή που μοιράζει τζάμπα χρήμα σε κεφάλαιο και ιδιοκτήτες Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης

Έτσι, και ενώ τα κρούσματα έχουν εκτοξευτεί, καταφεύγει στο ύστατο μέτρο ενός λοκντάουν πιθανά σε όλη τη χώρα, με την τελική απόφαση για το εύρος του lockdown να επαφίεται στην κυβέρνηση, η οποία θα σταθμίσει τις «αντοχές» της οικονομίας, αλλά και την άθλια κατάσταση του συστήματος Υγείας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, οι κλίνες ΜΕΘ για τον κορονοϊό είναι σήμερα 348. Από αυτές, 220 είναι κατειλημμένες και 128 κενές, δηλαδή έχει καλυφθεί το 67%.

Στην Αττική υπάρχουν 144 ΜΕΘ COVID, εκ των οποίων οι 104 είναι κατειλημμένες και οι 40 κενές. Παρουσιάζεται μια πληρότητα της τάξης του 68%.

Στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν 102 ΜΕΘ για τον κορονοϊό. Από αυτές, 71 είναι κατειλημμένες και 31 κενές, παρουσιάζοντας πληρότητα 70%.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση αρνείται κυνικά το αίτημα του ΚΚΕ και των υγειονομικών για ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας και για επίταξη του ιδιωτικού τομέα, πληρώνοντας μάλιστα αδρά τους επιχειρηματικούς ομίλους που έχουν κλίνες ΜΕΘ.

Η προσπάθεια της κυβέρνηση να προλάβει τα χειρότερα είναι ομολογία ήττας των πολιτικών υποχρηματοδότησης των συστημάτων Υγείας, είναι ομολογία για την ευθύνη που έχει για το γεγονός ότι η ζωή μας είναι σε κίνδυνο.

Πλέον, όσα και όποια Lockdown και αν επιβάλει, αν δεν προχωρήσει σε επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας, θα θρηνήσουμε εκατόμβες με συμπολίτες μας  ηλικιωμένους, ανθρώπους με «υποκείμενα νοσήματα», νέους και υγιείς. Το είδαμε να γίνεται στο πρώτο κύμα σε γειτονικές χώρες, το βλέπουμε να επαναλαμβάνεται και τώρα, και δυστυχώς και εμείς πλέον είμαστε στο έλεος της πανδημίας.