Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Louis Vuitton και Gucci κατηγορούνται για βασανιστική θανάτωση ερπετών — Προσοχή σκληρές εικόνες

Από που προέρχεται η «πρώτη ύλη» για την κατασκευή πανάκριβων προϊόντων (τσάντες, πορτοφόλια, κλπ) μεγάλων οίκων μόδας; Πόσα ερπετά καταδικάζονται καθημερινά σε αργό, βασανιστικό θάνατο για την παραγωγή υπερπολυτελών «accessories» που πωλούνται στις βιτρίνες των μεγαλουπόλεων;

Με δημόσια καταγγελία της, η διεθνής φιλοζωική οργάνωση PETA καταφέρεται ενάντια σε μεγάλους οίκους μόδας, όπως η «Louis Vuitton» και η «Gucci» κατηγορώντας τους ότι για την παραγωγή προϊόντων τους βασανίζονται και θανατώνονται ζώα σε σφαγεία της Ινδονησίας.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας New York Post μέλη της PETA (People for the Ethical Treatment of Animals) μπήκαν κρυφά σε σφαγεία ερπετών στην Ινδονησία και κατέγραψαν σοκαριστικές εικόνες στις οποίες φαίνονται άντρες να μαχαιρώνουν ερπετά μέχρι να τα σκοτώσουν, να βασανίζουν σαύρες και να κόβουν το κεφάλι σε φίδια.

«Εξαιτίας της μοναδικής τους φυσιολογίας, οι σαύρες και τα φίδια δεν πεθαίνουν ακαριαία μετά τον αποκεφαλισμό και ο εγκέφαλός τους μπορεί να παραμείνει ικανός να αισθάνεται τον πόνο για περισσότερα από 30 λεπτά», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η PETA.

Στα σχετικά βίντεο απεικονίζονται δύο περιπτώσεις στις οποίες τα κεφάλια των ερπετών συνέχισαν να κινούνται μετά τον αποκεφαλισμό τους.

«Έχουμε τεκμηριωμένα στοιχεία που αποδεικνύουν τις σκληρές μεθόδους θανάτωσης των ερπετών», σημειώνει η Άσλει Μπερν μιλώντας στην εφημερίδα «New Υork Post, «αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που μπορούμε να αποκαλύψουμε πώς θανατώνονται. Αυτές οι σκηνές είναι βγαλμένες από ταινία τρόμου» αναφέρει η PETA.

H οργάνωση την περασμένη Δευτέρα έστειλε επιστολές στους επικεφαλής των πολυτελών ομίλων «LVMH», στην οποία ανήκει η «Louis Vuitton» και της Kering στην οποία ανήκει «Gucci».

Τι απαντούν οι εταιρείες

Από την πλευρά του, ο όμιλος «LVMH» ανέφερε: «Η LVMH σέβεται όλες τις απόψεις και τις ευαισθησίες σχετικά με τη χρήση πρώτων υλών με βάση τα ζώα και υποστηρίζουμε καθώς και συμμετέχουμε ενεργά στις προσπάθειες του κλάδου να επιτύχει τις καλύτερες δυνατές πρακτικές. Πρόθεσή μας είναι να παρέχουμε στους πελάτες ένα προϊόν που έχει κατασκευαστεί με τον πιο υπεύθυνο και ηθικό τρόπο».

Ο όμιλος Kering από την πλευρά του δήλωσε: «Αν και έχουμε λάβει πολύ σοβαρά υπόψη αυτούς τους ισχυρισμούς, δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι ο όμιλος Kering συνδέεται άμεσα ή έμμεσα με αυτό το σφαγείο ή αυτές τις πρακτικές. Τέτοιες πρακτικές απαγορεύονται αυστηρά από τα πρότυπα καλής μεταχείρισης των ζώων από τον όμιλο Kering».

AP, New York Post.

che guevara 008