Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

«Mαθητοδικείo» καταδίκασε μαθητές σε κοινωνική εργασία γιατί συμμετείχαν σε κατάληψη!!!

Νέα “μαθητοδικεία” στήνει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ συνεχίζοντας την η απαράδεκτη πρακτική των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Το νέο «επεισόδιο» είναι η καταδίκη μαθητών του 1ου Γυμνασίου Ρεθύμνου στην Κρήτη, με ποινή 80 ωρών κοινωνικής εργασίας, για τη συμμετοχή τους στις μαθητικές κινητοποιήσεις, που είχαν αποφασίσει στην αρχή της σχολικής χρονιάς οι μαθητές του σχολείου. Και αυτή η καταδίκη των μαθητών στο Ρέθυμνο έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά περιστατικών: Στην καταδίκη μαθητών γυμνασίου στη Θεσσαλονίκη, για τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις του σχολείου τους τον Οκτώβρη του 2016, στις κλούβες που έστειλαν έξω από σχολεία της Λαμίας για να συλλάβουν μαθητές που περιφρουρούσαν την κινητοποίηση που είχαν αποφασίσει, στην προσπάθεια ποινικοποίησης των μαθητικών αγώνων στην Κεφαλονιά, στα Γρεβενά και στο Ηράκλειο της Κρήτης.

¨όπως σημειώνει ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας Επίκαιρη ερώτηση προς τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Παιδείας για το ζήτημα,  «η κυβέρνηση έχει τεράστια ευθύνη για την ένταση της καταστολής και του αυταρχισμού, που, όπως αναφέρει, παίρνει και τον χαρακτήρα απειλής και δίωξης των γονιών των μαθητών με το επιχείρημα της «παραμέλησης εποπτείας ανηλίκων».

Οι μαθητές είναι νέοι με όνειρα και παλεύουν για αυτά. Δεν διαπράττουν κανένα αδίκημα, ούτε οι γονείς τους που τους στηρίζουν. Διεκδικούν ουσιαστική, ολόπλευρη μόρφωση για όλους, ένα σχολείο που να μορφώνει και όχι να εξοντώνει».

Το υπουργείο Παιδείας ενώ αρχικά έκρινε υπερβολική την απόφαση του δικαστηρίου, με νέα ανακοίνωσή του τα μαζεύει.

Η πρώτη ανακοίνωση ανέφερε ότι «το υπουργείο Παιδείας θεωρεί απαράδεκτη την αντιμετώπιση των μαθητών από την πλευρά του διευθυντή του σχολείου, που προκάλεσε την εισαγγελική παρέμβαση χωρίς να έχουν διαπιστωθεί φθορές εντός του σχολείου. Υπερβολική κρίνεται και η απόφαση των δικαστικών αρχών, που εξάντλησαν την αυστηρότητά τους στιγματίζοντας 14χρονα παιδιά εφ’ όρου ζωής επειδή συμμετείχαν σε μια κατάληψη».

Και συνέχιζε λέγοντας ότι «ο υπουργός Κώστας Γαβρόγλου προτίθεται να ζητήσει από τον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή να επανεξετάσει τα σχετικά άρθρα του Ποινικού Κώδικα, ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον ανάλογες καταδίκες».

Από τη δεύτερη ανακοίνωση, είχαν αφαιρεθεί η αναφορά περί «υπερβολικής απόφασης των δικαστικών αρχών» καθώς και όλη η παράγραφος περί αιτήματος προς τον κ. Κοντονή να επανεξετάσει τα σχετικά άρθρα του Ποινικού Κώδικα, και περί κατάργησης του «μαθητικού ιδιωνύμου».