Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Mahir Mete Kul Nerede? – Που είναι ο Μαχίρ-Μετέ Κουλ;

«Ο γιος μου να είναι η αρχή, οι άνθρωποι να μην πεθαίνουν στη σιωπή». Λόγια της χαροκαμένης μάνας Unzile Araz, του 22χρονου Mete Kul, που αγνοείται από την Κυριακή 24 Μαρτίου στο ποτάμι του Έβρου.

Η τραγική ιστορία για τον αγωνιστή Mahir Metė, σπουδαστή υπολογιστών στο πανεπιστήμιο Beykent, «κοινότυπη καθημερινότητα» πλέον στο καθεστώς Ερντογάν, ξεκινάει με τη συμμετοχή του σε οργάνωση μαθητών Λυκείου -εξ αιτίας της οποίας προφυλακίστηκε πριν 15 μήνες και πέρασε τους 10 σε διαφορετικές φυλακές. Όταν τελικά αποφυλακίστηκε, το πανεπιστήμιο δεν τον δέχτηκε γιατί είχε προφυλακιστεί, ενώ εκδόθηκε εναντίον του και απαγορευτικό εξόδου από τη χώρα, έτσι, γνωρίζοντας ότι η δίκη θα διαρκούσε χρόνια και φοβούμενος για τη ζωή του, αποφάσισε να φύγει από την Τουρκία περνώντας με πλεούμενο το ποτάμι του Έβρου… (ήταν η τελευταία φορά που τον είδαν ζωντανό).

Mahir Mete Kul 3

Μαζί με τον φίλο του Sadik Senbaba και έναν διακινητή τον οποίο πλήρωσε 1.000€ μπήκαν στη βάρκα της κακιάς ώρας (φουσκωτό) για να περάσουν το ποτάμι, βούλιαξαν, ο Mahir παρασύρθηκε από το ρεύμα ενώ ο Sadik και ο διακινητής κατάφεραν να περάσουν στην ελληνική και τουρκική πλευρά αντίστοιχα. Ο Sadik που κρατείται έχοντας καταθέσει αίτηση ασύλου στο αστυνομικό τμήμα Φερών της Αλεξανδρούπολης συναντήθηκε με την μητέρα του Mete δίνοντας όλες τις πληροφορίες που κατάφερε να συγκρατήσει μετά απ`όλα αυτά που είχαν συμβεί…

Η Unzile βρήκε τη δύναμη να μιλήσει και για τις συνθήκες στην Τουρκία αναφέροντας ότι και για την ίδια υπήρχε ένταλμα σύλληψης επειδή δραστηριοποιούνταν πολιτικά σε έναν σύλλογο γονέων πολιτικών κρατουμένων.  

«Εμείς δεν επιλέξαμε τη ζωή αυτή που ζούμε. Φυσικά και θέλαμε να μείνουμε στη χώρα μας αλλά φύγαμε εξαιτίας του φασιστικού κλίματος που έχει επιβάλει ο Ερντογάν. Ο Ερντογάν επιτίθεται πλέον σε όλους που κάνουν κριτική και όχι μόνο στους αριστερούς. Παρά το γεγονός ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που είχε επιβληθεί μετά το πραξικόπημα, το οποίο ήθελαν να το πληρώσει ο λαός, τυπικά έληξε ουσιαστικά τίποτα δεν έχει τελειώσει. Μπορεί να μην υπάρχει στρατός και τανκς στους δρόμους αλλά η κατάσταση είναι ίσως χειρότερη από τη Χούντα του Εβρέν το `80. Καθημερινά άνθρωποι διώκονται, φυλακίζονται και άλλοι σκοτώνονται για τις ιδέες τους». 

Πριν από έναν μήνα ο καθηγητής Ιατροδικαστικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, Παύλος Παυλίδης, σε ρεπορτάζ στο «Έθνος» (4-Φεβ «Εκατόμβες νεκρών στον Έβρο»), είπε ότι από το 2000 έχουν βρεθεί 400 νεκροί στην ελληνική πλευρά του ποταμού, κάνοντας λόγο για 1.000 συνολικά, μαζί με τους νεκρούς στην τουρκική πλευρά. «Από τους 400 νεκρούς, μόλις οι 150 αναγνωρίστηκαν, το 2018 βρέθηκαν 39 νεκροί στον Έβρο, από τον Γενάρη άλλοι 6». Σύμφωνα με έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, μέσα στο 2018, εκτιμάται ότι 2.275 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ή αγνοούνταν στην προσπάθειά τους να διασχίσουν τη Μεσόγειο.

Mahir Mete Kul 2

Οι οικογένεια στην Τουρκία έκανε αίτηση για να συνεχιστούν και έγινε δεκτό για μόνο τρεις μέρες (που ήδη παρήλθαν). Εγώ απαιτώ -λέει η μάνα, να συνεχιστούν οι έρευνες μέχρι να βρεθεί ο γιος μου. Ζωντανός ή νεκρός. Μέχρι να βρεθεί ο γιος μου να συνεχίζω τον αγώνα. Δεν θα κάνω πίσω. Αυτό δεν είναι μόνο δικό μου πρόβλημα. Σε αυτό το ποτάμι βρίσκονται δεκάδες νεκροί και αγνοούμενοι. Για να σταματήσουν αυτοί οι θάνατοι θα κάνω ότι μπορώ.  Βέβαια την ευθύνη την έχει το φασιστικό καθεστώς και οι ιμπεριαλιστές. Εγώ αναγκάστηκα πριν τρεις μήνες να φύγω από την Τουρκία και να ζητήσω άσυλο εδώ γιατί καταδικάστηκα σε πολλά χρόνια.

Έχω μόνο ένα αίτημα. «ΝΑ ΒΡΕΘΕΙ ΤΟ ΠΤΩΜΑ ΤΟΥ ΓΙΟΥ ΜΟΥ»


Μέχρι να βρεθεί ο γιος μου καμία δύναμη δεν μπορεί να με σταματήσει!


Επιμέλεια  Ομάδα ¡H.lV.S!

Επικοινωνία – [ FaceBook |>1<|-|>2<| ] – Blog

¡H.lV .S