Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

“Merci Monsieur Mitsotakís”: Νέα «Αγορά του αιώνα» από την Ελλάδα

«Δίπλα στην αγωνία και την ανασφάλεια ανατέλλει ταυτόχρονα μια νέα αυτοπεποίθηση, μια νέα εθνική αισιοδοξία, ότι μαζί κράτος και πολίτες θα τα καταφέρουμε και ότι θα βγούμε από αυτή την περιπέτεια πιο δυνατοί», δίνοντας το μήνυμα «όλοι μαζί μπορούμε».
Κυριάκος Μητσοτάκης

«Σήμερα –είπε ο πρωθυπουργός στο Hellexpo Forum, ανακοινώνω έξι εμβληματικές αποφάσεις που πολλαπλασιάζουν την ισχύ, τη λειτουργικότητα και την αποτελεσματικότητα των ελληνικών όπλων».

Oι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού, συνοδεύτηκαν με «πρακτικά» με «αναπτυξιακό» πρόσημο μέτρα «εθνική ασπίδας» όπως τα χαρακτήρισε, μεταξύ αυτών ιδιωτικοποίηση της αμυντικής βιομηχανίας και πιο στενή σύνδεση με αμερικάνικα επιχειρηματικά συμφέροντα, ένα νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα επικών διαστάσεων -μια «νέα αγορά του αιώνα» -η 3η του 21ου, με προμήθεια γαλλικών οπλικών συστημάτων 18 Rafale, φρεγατών κά πολεμικών πλοίων, ελικοπτέρων κλπ. και τα γνωστά παρελκυστικά για χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας κλείνοντας το μάτι στο κεφάλαιο (ρευστότητα των επιχειρήσεων και τις επενδύσεις) και στη μεσαία τάξη «τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής κοινωνίας», που επί τέλους θα δει άσπρη μέρα…

🆘 Το κόστος για τη λαϊκή οικογένεια που θα πληρώσει το μάρμαρο δεν έγινε γνωστό:
ℹ️ οι μέχρι σήμερα συμβάσεις των Rafale είναι 200 – 300.000.000€  το κομμάτι (Χ18 = 3.600-5.400.000.000 (3,6 – 5,4δις €)…

mitsotakis Μητσοτακης ΔΕΘ 2020 Αυτοπεποίθηση

 1. Η Πολεμική μας Αεροπορία αποκτά αμέσως μία μοίρα 18 μαχητικών Αεροσκαφών Rafale με ταυτόχρονη αντικατάσταση των παλαιότερων Mirage. Πρόκειται για αεροσκάφη Υπεροχής 4ης Γενιάς.
  Μία κίνηση, που ενισχύει την αποτρεπτική μας ισχύ. Και η οποία, σε συνδυασμό με τα εκσυγχρονισμένα F-16 και τα υπόλοιπα ελληνικά φτερά, δεν θα μπορεί να αγνοηθεί από κανέναν.
 2. Το Πολεμικό Ναυτικό εκκινεί τις διαδικασίες για την ένταξη στον στόλο του τεσσάρων νέων Φρεγατών Πολλαπλού Ρόλου. Παράλληλα, εκσυγχρονίζει και αναβαθμίζει τέσσερις Φρεγάτες ΜΕΚΟ, που ήδη διαθέτει.
  Τα νέα σκάφη θα πλαισιωθούν, επίσης, από τέσσερα ναυτικά ελικόπτερα ROMEO. Τα πιο αξιόμαχα στον κόσμο. Ετσι, οι θάλασσες μας θωρακίζονται πιο αποτελεσματικά από ποτέ.
 3. Εμπλουτίζεται συνολικά το οπλοστάσιο και των τριών Κλάδων. Και αμέσως εξασφαλίζονται: Νέα αντιαρματικά όπλα για τον Στρατό Ξηράς. Νέες τορπίλες βαρέως τύπου για το Πολεμικό Ναυτικό, νέοι κατευθυνόμενοι πύραυλοι για την Πολεμική μας Αεροπορία. Το δόγμα σε αυτόν τον τομέα είναι: «Κάθε οπλικό σύστημα λειτουργεί όσο ζει, όπως πρέπει και όπου χρειάζεται».
 4. Το δυναμικό των Ενόπλων μας Δυνάμεων ανανεώνεται με την πρόσληψη 15.000 ανδρών και γυναικών σε ορίζοντα πενταετίας.
  Ταυτόχρονα, επαναξιολογείται όλο το πλαίσιο της στρατιωτικής θητείας και της εκπαίδευσης.
  Ώστε οι νέοι μας να αποκτούν δωρεάν -τονίζω- δωρεάν πιστοποιημένες δεξιότητες. Με άλλα λόγια, επαγγελματικά εφόδια για την πολιτική τους ζωή, όσο θα υπηρετούν τη στρατιωτική.
 5. Ενεργοποιούμε την Αμυντική μας Βιομηχανία. Ήδη, στα Ναυπηγεία της Ελευσίνας, αμερικανικά κεφάλαια επενδύουν στον εκσυγχρονισμό τους. Στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά σύντομα εισέρχεται στρατηγικός επενδυτής, διατηρώντας τις θέσεις εργασίας. Ολοκληρώθηκε η διαγωνιστική διαδικασία, έπεται το αμέσως επόμενο διάστημα επίκειται η ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης της ΕΛΒΟ. Και αναδιοργανώνεται η ΕΑΒ, ώστε να μετατραπεί σε κέντρο συντήρησης αεροσκαφών για την ευρύτερη περιοχή –και
 6. Οι Ένοπλες Δυνάμεις ενισχύουν την ψηφιακή τους λειτουργία. Αλλά και τη θωράκισή τους από κυβερνοεπιθέσεις υβριδικού τύπου.
  Σε κάθε επιχειρησιακό τους επίπεδο εγκαθίστανται σύγχρονα συστήματα που εξασφαλίζουν ασφαλή ροή στην πληροφορία και συνεπώς έγκαιρη κινητοποίηση.
  Πρόκειται για έξι γενναίες επιλογές. Έξι τολμηρές απαντήσεις όχι μόνο στις ανάγκες της συγκυρίας. Αλλά και στις προκλήσεις της Ιστορίας.

Ministère_des_Armées_France ΥπΕθΑ Γαλλίας Δελτίο τύπου Mitsotakis Rafales Dassault Aviation

Ministère des Armées France


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΆΜΥΝΑΣ
–                                                                          Παρίσι, 12 Σεπτεμβρίου 2020

Η Υπουργός Ένοπλων Δυνάμεων χαιρετίζει την επιθυμία της Ελλάδας να αποκτήσει τα Rafale

► Η υπουργός Ένοπλων Δυνάμεων Florence Parly χαιρετίζει την επιλογή που ανακοίνωσε σήμερα ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης να αποκτήσει 18 αεροσκάφη Rafale για τις ανάγκες της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.
Για πρώτη φορά μια ευρωπαϊκή χώρα επιθυμεί να αποκτήσει μαχητικά Rafale.
► Αυτή η ανακοίνωση αποτελεί μεγάλη επιτυχία για τη γαλλική αεροναυπηγική βιομηχανία, ιδίως για τη Dassault Aviation, καθώς και για άλλους γαλλικούς βιομηχανικούς παράγοντες, ιδίως για τις πολλές Μικρομεσαίες επιχειρήσεις που συμμετέχουν στην κατασκευή του Rafale.

Αυτή η επιλογή υπέρ ενός μαχητικού αεροσκάφους Dassault Aviation, που βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο της παγκόσμιας τεχνολογίας, ενισχύει τη σχέση μεταξύ των ελληνικών και γαλλικών ενόπλων δυνάμεων και θα τους επιτρέψει να εντείνουν την επιχειρησιακή και στρατηγική τους συνεργασία.

Η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να αποκτήσει αεροσκάφη Rafale επιβεβαιώνει την επιτυχία μιας εξαγωγικής πολιτικής που στράφηκε αποφασιστικά προς την Ευρώπη, όπως ήταν επιθυμητό από την υπουργό Florence Parly.
Η Γαλλία συνεχίζει τη δράση της υπέρ μιας ισχυρότερης, πιο αυτόνομης και ενωμένης στην άμυνα Ευρώπης, σύμφωνα με τους στρατηγικούς προσανατολισμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Οι επόμενοι μήνες θα πρέπει τώρα να επιτρέψουν την ολοκλήρωση της υπογραφής της σύμβασης απόκτησης αεροσκαφών Rafale.
(ΣΣ |> οι υπογραμμίσεις  [bold]  δικές μας)

Στις 6 Μάρτη του 1985 ο πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου εξαγγέλλει θεαματικά την περιβόητη «αγορά του αιώνα».

Andreas Papandreou Αντρέας Παπανδρέου

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΚΥΣΕΑ, εγκρίνεται η υπογραφή προσυμφώνων για την αγορά 40 αεροσκαφών F-16 και 40 Μιράζ 2000.
Υλοποιείται έτσι μια προειλημμένη απόφαση, αγνοώντας το κοινό αίσθημα και τις διαμαρτυρίες για την καταστροφική αυτή επιλογή.
Ταυτόχρονα ο πρωθυπουργός ανακοινώνει ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει εσπευσμένα στα εξοπλιστικά προγράμματα του Στρατού και του Ναυτικού, τα οποία αντιπροσωπεύουν κολοσσιαίες δαπάνες και χρέη που πρόκειται να κρατήσουν τη χώρα μας εξαρτημένη για πολλές δεκαετίες.
Σύμφωνα με τους αρχικούς υπολογισμούς, το κόστος της «αγοράς του αιώνα» ξεπερνούσε τα 200 δισεκατομμύρια δραχμές.
Κατά την υλοποίηση του προγράμματος, το ποσό αυξήθηκε σημαντικά ενώ η «αγορά του αιώνα» εξελίχτηκε σε ένα θερμοκήπιο οικονομικών και πολιτικών σκανδάλων.

Το βασικό επιχείρημα που χρησιμοποίησε η κυβέρνηση για να δικαιολογήσει αυτό το πρωτοφανές σε μέγεθος και κόστος εξοπλιστικό πρόγραμμα, ήταν η απειλή από την Τουρκία. Αυτό ήταν, εξάλλου, το μόνιμο και σταθερό επιχείρημα των εκάστοτε κυβερνήσεων για να δικαιολογηθούν οι υπέρογκες δαπάνες για εξοπλισμούς.

ΚΚΕ ΟΧΙ στην αγορά του αιώνα 1985

Την ίδια μέρα, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του τονίζει:
«Η αγορά αυτή υπηρετεί τις ΝΑΤΟικές και όχι τις εθνικές αμυντικές ανάγκες και οδηγεί στην ενίσχυση των αμερικανονατοϊκών δεσμών της χώρας.
Οι δικαιολογίες της κυβέρνησης, σχετικά με την τουρκική απειλή δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Ανάλογες αγορές πραγματοποιούν αυτή την περίοδο όλες οι χώρες του ΝΑΤΟ, χωρίς βέβαια να αντιμετωπίζουν καμιά απειλή ανάλογη μ’ αυτήν που επικαλείται η κυβέρνηση.
Επίσης, το εξοπλιστικό πρόγραμμα του ναυτικού αποτελεί καθαρά μια υλοποίηση ενός συγκεκριμένου ΝΑΤΟικού προγράμματος του 1983 που αφορά ιδιαίτερα τις ναυτικές δυνάμεις της Ελλάδας, της Τουρκίας και της Πορτογαλίας.
Το ΚΚΕ είχε προτείνει συγκεκριμένες κατευθύνσεις για μια εθνική αμυντική πολιτική και για έναν εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεων, που να ανταποκρίνεται στις εθνικές κι όχι στις ΝΑΤΟικές ανάγκες.
Η κυβέρνηση με την “αγορά του αιώνα” αναλαμβάνει βαριές ευθύνες απέναντι στον ελληνικό λαό. Βαρύνεται με μια ενέργεια που υποθηκεύει το μέλλον της εθνικής οικονομίας και της εθνικής ανεξαρτησίας».

LeFigaroΓαλλικός αστικός τύπος (με προεξέχουσα φυσικά την LeFigaro, ιδιοκτησίας Dassault)
«Ήρθε η ώρα να ενισχύσουμε τις ένοπλες δυνάμεις μας», δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός σε ομιλία του στη Θεσσαλονίκη.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ένα «σημαντικό» πρόγραμμα για την αγορά όπλων και την αναδιοργάνωση των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, με προμήθεια «18 γαλλικών μαχητικών Rafale, 4 φρεγατών και 4 ελικόπτερων για το ναυτικό, χρηματοδοτώντας περαιτέρω την αμυντική  βιομηχανία και με επιπλέον 15.000 προσωπικό.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης την ανακαίνιση τεσσάρων φρεγατών και την απόκτηση αντιαρματικών όπλων, τορπιλών και πυραύλων», πρόσθεσε, μιλώντας για «εθνική ασπίδα», και διαβεβαιώνοντας ότι «αυτό το πρόγραμμα θα επιτρέψει τη δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας».
Ακολουθούν δηλώσεις  Eric Trappier, και Florence Parly –https://twitter.com/florence_parlyFlorence Parly La Grèce a annoncé son souhait d’acquérir 18 Rafale Une excellente nouvelle pour l’industrie aéronautique françaiseΗ Τουρκία και η Ελλάδα, και τα δύο μέλη του ΝΑΤΟ, ψάχνουν για πετρέλαιο στην ανατολική Μεσόγειο, σε μια περιοχή που η Αθήνα θεωρεί ότι βρίσκεται υπό την κυριαρχία της.
Οι εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών κλιμακώθηκαν όταν η Τουρκία στις 10 Αυγούστου έστειλε ένα πλοίο έρευνας συνοδευόμενο από πολεμικά στα ύδατα που ισχυρίζεται σαν χωρικά της η Ελλάδα, ωθώντας την Αθήνα να ξεκινήσει ναυτικούς ελιγμούς, με την υποστήριξη της Γαλλίας ειδικότερα.

Το Rafale έκανε την πρώτη του πτήση στις 4 Ιουλίου 1986 στο Istres (Bouches-du-Rhône).
Χρησιμοποιήθηκε από το Γαλλικό Ναυτικό από το 2004 και την Πολεμική Αεροπορία από το 2006 και αντικατέστησε επτά τύπους μαχητικών αεροσκαφών από προηγούμενες γενιές.
Με δυνατότητα εκτέλεσης διαφορετικών αποστολών κατά τη διάρκεια της πτήσης, το Rafale είναι κατάλληλο για τα πάντα … αεροπορική άμυνα, στρατηγική βομβιστική επίθεση και υποστήριξη εδάφους, αεροπορική αναγνώριση και χτυπήματα ακριβείας σε υποβρύχια.
Είναι επίσης ο φορέας της γαλλικής αερομεταφερόμενης πυρηνικής αποτροπής.Merci Monsieur Mitsitakís pour Rafales Dassault

Από τον υπόλοιπο γαλλικό τύπο ξεχωρίζουμε την «lopinion.fr» – Η Γαλλία πωλεί 18 Rafale στην Ελλάδα, εν μέσω κρίσης με την Τουρκία
Η Ελλάδα θα αποκτήσει 18 Rafale, το μαχητικό αεροσκάφος της Dassault Aviation, ανακοίνωσε το Σάββατο ο πρωθυπουργός εν μέσω εντάσεων με την Τουρκία, που επιδεινώθηκαν από την έναρξη τον Αύγουστο μιας τουρκικής εκστρατείας εξερεύνησης φυσικού αερίου σε μια αμφισβητούμενη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου πλούσια σε υδρογονάνθρακες.
Κρίνοντας την ώρα να παρέχει στον στρατό επιπλέον πόρους, ανακοίνωσε επίσης την παραγγελία για τέσσερις νέες φρεγάτες, τον εκσυγχρονισμό τεσσάρων άλλων, την απόκτηση ελικοπτέρων, πυραύλων και τορπιλών καθώς και την πρόσληψη 15.000 στρατιωτών.

Η πώληση των 18 Rafale στην Ελλάδα αποτελεί εξαιρετική βιομηχανική είδηση ​​αλλά κακό γεωπολιτικό σήμα.
Θετική πλευρά ότι η Γαλλία και η Dassault Aviation βρήκαν έναν τέταρτο πελάτη εξαγωγής για τα μαχητικά αεροσκάφη τους, μετά την Αίγυπτο, την Ινδία και το Κατάρ, σε μια αγορά που κυριαρχείται από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Επιπλέον, είναι η πρώτη φορά που μια ευρωπαϊκή χώρα, μέλος του ΝΑΤΟ, αγόρασε  Rafale –άγνωστο το ποσό της σύμβασης.


ℹ️  Θυμίζουμε πως η σύμβαση με την Ελλάδα αποτέλεσε κυριολεκτικά ανάσα ζωής για τον όμιλο της Dassault , που δεν είχε ορίζοντα μετά το 2024, μια και εκκρεμεί από το γαλλικό ΥπΕθΑ και την Florence Parly η παραγγελία για την 5η φάση των 30 κομματιών και δεν απέδωσαν οι διαγωνισμοί σε Ελβετία και Φινλανδία (βρίσκεται απλά σε επαφή με την Κροατία).