Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

“Merci Monsieur Mitsotakís”: Νέα «Αγορά του αιώνα» από την Ελλάδα

«Δίπλα στην αγω­νία και την ανα­σφά­λεια ανα­τέλ­λει ταυ­τό­χρο­να μια νέα αυτο­πε­ποί­θη­ση, μια νέα εθνι­κή αισιο­δο­ξία, ότι μαζί κρά­τος και πολί­τες θα τα κατα­φέ­ρου­με και ότι θα βγού­με από αυτή την περι­πέ­τεια πιο δυνα­τοί», δίνο­ντας το μήνυ­μα «όλοι μαζί μπο­ρού­με».
Κυριά­κος Μητσοτάκης

«Σήμε­ρα –είπε ο πρω­θυ­πουρ­γός στο Hellexpo Forum, ανα­κοι­νώ­νω έξι εμβλη­μα­τι­κές απο­φά­σεις που πολ­λα­πλα­σιά­ζουν την ισχύ, τη λει­τουρ­γι­κό­τη­τα και την απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τα των ελλη­νι­κών όπλων».

Oι εξαγ­γε­λί­ες του Πρω­θυ­πουρ­γού, συνο­δεύ­τη­καν με «πρα­κτι­κά» με «ανα­πτυ­ξια­κό» πρό­ση­μο μέτρα «εθνι­κή ασπί­δας» όπως τα χαρα­κτή­ρι­σε, μετα­ξύ αυτών ιδιω­τι­κο­ποί­η­ση της αμυ­ντι­κής βιο­μη­χα­νί­ας και πιο στε­νή σύν­δε­ση με αμε­ρι­κά­νι­κα επι­χει­ρη­μα­τι­κά συμ­φέ­ρο­ντα, ένα νέο εξο­πλι­στι­κό πρό­γραμ­μα επι­κών δια­στά­σε­ων ‑μια «νέα αγο­ρά του αιώ­να» ‑η 3η του 21ου, με προ­μή­θεια γαλ­λι­κών οπλι­κών συστη­μά­των 18 Rafale, φρε­γα­τών κά πολε­μι­κών πλοί­ων, ελι­κο­πτέ­ρων κλπ. και τα γνω­στά παρελ­κυ­στι­κά για χιλιά­δες νέες θέσεις εργα­σί­ας κλεί­νο­ντας το μάτι στο κεφά­λαιο (ρευ­στό­τη­τα των επι­χει­ρή­σε­ων και τις επεν­δύ­σεις) και στη μεσαία τάξη «τη ραχο­κο­κα­λιά της ελλη­νι­κής κοι­νω­νί­ας», που επί τέλους θα δει άσπρη μέρα…

🆘 Το κόστος για τη λαϊκή οικογένεια που θα πληρώσει το μάρμαρο δεν έγινε γνωστό:
ℹ️ οι μέχρι σήμερα συμβάσεις των Rafale είναι 200 — 300.000.000€  το κομμάτι (Χ18 = 3.600–5.400.000.000 (3,6 — 5,4δις €)…

mitsotakis Μητσοτακης ΔΕΘ 2020 Αυτοπεποίθηση

  1. Η Πολε­μι­κή μας Αερο­πο­ρία απο­κτά αμέ­σως μία μοί­ρα 18 μαχη­τι­κών Αερο­σκα­φών Rafale με ταυ­τό­χρο­νη αντι­κα­τά­στα­ση των παλαιό­τε­ρων Mirage. Πρό­κει­ται για αερο­σκά­φη Υπε­ρο­χής 4ης Γενιάς.
    Μία κίνη­ση, που ενι­σχύ­ει την απο­τρε­πτι­κή μας ισχύ. Και η οποία, σε συν­δυα­σμό με τα εκσυγ­χρο­νι­σμέ­να F‑16 και τα υπό­λοι­πα ελλη­νι­κά φτε­ρά, δεν θα μπο­ρεί να αγνοη­θεί από κανέναν.
  2. Το Πολε­μι­κό Ναυ­τι­κό εκκι­νεί τις δια­δι­κα­σί­ες για την έντα­ξη στον στό­λο του τεσ­σά­ρων νέων Φρε­γα­τών Πολ­λα­πλού Ρόλου. Παράλ­λη­λα, εκσυγ­χρο­νί­ζει και ανα­βαθ­μί­ζει τέσ­σε­ρις Φρε­γά­τες ΜΕΚΟ, που ήδη διαθέτει.
    Τα νέα σκά­φη θα πλαι­σιω­θούν, επί­σης, από τέσ­σε­ρα ναυ­τι­κά ελι­κό­πτε­ρα ROMEO. Τα πιο αξιό­μα­χα στον κόσμο. Ετσι, οι θάλασ­σες μας θωρα­κί­ζο­νται πιο απο­τε­λε­σμα­τι­κά από ποτέ.
  3. Εμπλου­τί­ζε­ται συνο­λι­κά το οπλο­στά­σιο και των τριών Κλά­δων. Και αμέ­σως εξα­σφα­λί­ζο­νται: Νέα αντιαρ­μα­τι­κά όπλα για τον Στρα­τό Ξηράς. Νέες τορ­πί­λες βαρέ­ως τύπου για το Πολε­μι­κό Ναυ­τι­κό, νέοι κατευ­θυ­νό­με­νοι πύραυ­λοι για την Πολε­μι­κή μας Αερο­πο­ρία. Το δόγ­μα σε αυτόν τον τομέα είναι: «Κάθε οπλι­κό σύστη­μα λει­τουρ­γεί όσο ζει, όπως πρέ­πει και όπου χρειάζεται».
  4. Το δυνα­μι­κό των Ενό­πλων μας Δυνά­με­ων ανα­νε­ώ­νε­ται με την πρό­σλη­ψη 15.000 ανδρών και γυναι­κών σε ορί­ζο­ντα πενταετίας.
    Ταυ­τό­χρο­να, επα­να­ξιο­λο­γεί­ται όλο το πλαί­σιο της στρα­τιω­τι­κής θητεί­ας και της εκπαίδευσης.
    Ώστε οι νέοι μας να απο­κτούν δωρε­άν ‑τονί­ζω- δωρε­άν πιστο­ποι­η­μέ­νες δεξιό­τη­τες. Με άλλα λόγια, επαγ­γελ­μα­τι­κά εφό­δια για την πολι­τι­κή τους ζωή, όσο θα υπη­ρε­τούν τη στρατιωτική.
  5. Ενερ­γο­ποιού­με την Αμυ­ντι­κή μας Βιο­μη­χα­νία. Ήδη, στα Ναυ­πη­γεία της Ελευ­σί­νας, αμε­ρι­κα­νι­κά κεφά­λαια επεν­δύ­ουν στον εκσυγ­χρο­νι­σμό τους. Στα ναυ­πη­γεία Σκα­ρα­μα­γκά σύντο­μα εισέρ­χε­ται στρα­τη­γι­κός επεν­δυ­τής, δια­τη­ρώ­ντας τις θέσεις εργα­σί­ας. Ολο­κλη­ρώ­θη­κε η δια­γω­νι­στι­κή δια­δι­κα­σία, έπε­ται το αμέ­σως επό­με­νο διά­στη­μα επί­κει­ται η ολο­κλή­ρω­ση της ιδιω­τι­κο­ποί­η­σης της ΕΛΒΟ. Και ανα­διορ­γα­νώ­νε­ται η ΕΑΒ, ώστε να μετα­τρα­πεί σε κέντρο συντή­ρη­σης αερο­σκα­φών για την ευρύ­τε­ρη περιο­χή –και
  6. Οι Ένο­πλες Δυνά­μεις ενι­σχύ­ουν την ψηφια­κή τους λει­τουρ­γία. Αλλά και τη θωρά­κι­σή τους από κυβερ­νο­ε­πι­θέ­σεις υβρι­δι­κού τύπου.
    Σε κάθε επι­χει­ρη­σια­κό τους επί­πε­δο εγκα­θί­στα­νται σύγ­χρο­να συστή­μα­τα που εξα­σφα­λί­ζουν ασφα­λή ροή στην πλη­ρο­φο­ρία και συνε­πώς έγκαι­ρη κινητοποίηση.
    Πρό­κει­ται για έξι γεν­ναί­ες επι­λο­γές. Έξι τολ­μη­ρές απα­ντή­σεις όχι μόνο στις ανά­γκες της συγκυ­ρί­ας. Αλλά και στις προ­κλή­σεις της Ιστο­ρί­ας.

Ministère_des_Armées_France ΥπΕθΑ Γαλλίας Δελτίο τύπου Mitsotakis Rafales Dassault Aviation

Ministère des Armées France


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΆΜΥΝΑΣ
-                                                                          Παρί­σι, 12 Σεπτεμ­βρί­ου 2020

Η Υπουρ­γός Ένο­πλων Δυνά­με­ων χαι­ρε­τί­ζει την επι­θυ­μία της Ελλά­δας να απο­κτή­σει τα Rafale

► Η υπουρ­γός Ένο­πλων Δυνά­με­ων Florence Parly χαι­ρε­τί­ζει την επι­λο­γή που ανα­κοί­νω­σε σήμε­ρα ο Πρω­θυ­πουρ­γός Μητσο­τά­κης να απο­κτή­σει 18 αερο­σκά­φη Rafale για τις ανά­γκες της Ελλη­νι­κής Πολε­μι­κής Αεροπορίας.
Για πρώ­τη φορά μια ευρω­παϊ­κή χώρα επι­θυ­μεί να απο­κτή­σει μαχη­τι­κά Rafale.
► Αυτή η ανα­κοί­νω­ση απο­τε­λεί μεγά­λη επι­τυ­χία για τη γαλ­λι­κή αερο­ναυ­πη­γι­κή βιο­μη­χα­νία, ιδί­ως για τη Dassault Aviation, καθώς και για άλλους γαλ­λι­κούς βιο­μη­χα­νι­κούς παρά­γο­ντες, ιδί­ως για τις πολ­λές Μικρο­με­σαί­ες επι­χει­ρή­σεις που συμ­με­τέ­χουν στην κατα­σκευή του Rafale.

Αυτή η επι­λο­γή υπέρ ενός μαχη­τι­κού αερο­σκά­φους Dassault Aviation, που βρί­σκε­ται στο υψη­λό­τε­ρο επί­πε­δο της παγκό­σμιας τεχνο­λο­γί­ας, ενι­σχύ­ει τη σχέ­ση μετα­ξύ των ελλη­νι­κών και γαλ­λι­κών ενό­πλων δυνά­με­ων και θα τους επι­τρέ­ψει να εντεί­νουν την επι­χει­ρη­σια­κή και στρα­τη­γι­κή τους συνερ­γα­σία.

Η από­φα­ση της ελλη­νι­κής κυβέρ­νη­σης να απο­κτή­σει αερο­σκά­φη Rafale επι­βε­βαιώ­νει την επι­τυ­χία μιας εξα­γω­γι­κής πολι­τι­κής που στρά­φη­κε απο­φα­σι­στι­κά προς την Ευρώ­πη, όπως ήταν επι­θυ­μη­τό από την υπουρ­γό Florence Parly.
Η Γαλ­λία συνε­χί­ζει τη δρά­ση της υπέρ μιας ισχυ­ρό­τε­ρης, πιο αυτό­νο­μης και ενω­μέ­νης στην άμυ­να Ευρώ­πης, σύμ­φω­να με τους στρα­τη­γι­κούς προ­σα­να­το­λι­σμούς του Προ­έ­δρου της Δημοκρατίας.

Οι επό­με­νοι μήνες θα πρέ­πει τώρα να επι­τρέ­ψουν την ολο­κλή­ρω­ση της υπο­γρα­φής της σύμ­βα­σης από­κτη­σης αερο­σκα­φών Rafale.
(ΣΣ |> οι υπο­γραμ­μί­σεις  [bold]  δικές μας)

Στις 6 Μάρ­τη του 1985 ο πρω­θυ­πουρ­γός Ανδρέ­ας Παπαν­δρέ­ου εξαγ­γέλ­λει θεα­μα­τι­κά την περι­βό­η­τη «αγο­ρά του αιώ­να».

Andreas Papandreou Αντρέας Παπανδρέου

Σύμ­φω­να με ανα­κοί­νω­ση του ΚΥΣΕΑ, εγκρί­νε­ται η υπο­γρα­φή προ­συμ­φώ­νων για την αγο­ρά 40 αερο­σκα­φών F‑16 και 40 Μιράζ 2000.
Υλο­ποιεί­ται έτσι μια προει­λημ­μέ­νη από­φα­ση, αγνο­ώ­ντας το κοι­νό αίσθη­μα και τις δια­μαρ­τυ­ρί­ες για την κατα­στρο­φι­κή αυτή επιλογή.
Ταυ­τό­χρο­να ο πρω­θυ­πουρ­γός ανα­κοι­νώ­νει ότι η κυβέρ­νη­ση θα προ­χω­ρή­σει εσπευ­σμέ­να στα εξο­πλι­στι­κά προ­γράμ­μα­τα του Στρα­τού και του Ναυ­τι­κού, τα οποία αντι­προ­σω­πεύ­ουν κολοσ­σιαί­ες δαπά­νες και χρέη που πρό­κει­ται να κρα­τή­σουν τη χώρα μας εξαρ­τη­μέ­νη για πολ­λές δεκα­ε­τί­ες.
Σύμ­φω­να με τους αρχι­κούς υπο­λο­γι­σμούς, το κόστος της «αγο­ράς του αιώ­να» ξεπερ­νού­σε τα 200 δισε­κα­τομ­μύ­ρια δραχ­μές.
Κατά την υλο­ποί­η­ση του προ­γράμ­μα­τος, το ποσό αυξή­θη­κε σημα­ντι­κά ενώ η «αγο­ρά του αιώ­να» εξε­λί­χτη­κε σε ένα θερ­μο­κή­πιο οικο­νο­μι­κών και πολι­τι­κών σκαν­δά­λων.

Το βασι­κό επι­χεί­ρη­μα που χρη­σι­μο­ποί­η­σε η κυβέρ­νη­ση για να δικαιο­λο­γή­σει αυτό το πρω­το­φα­νές σε μέγε­θος και κόστος εξο­πλι­στι­κό πρό­γραμ­μα, ήταν η απει­λή από την Τουρ­κία. Αυτό ήταν, εξάλ­λου, το μόνι­μο και στα­θε­ρό επι­χεί­ρη­μα των εκά­στο­τε κυβερ­νή­σε­ων για να δικαιο­λο­γη­θούν οι υπέ­ρο­γκες δαπά­νες για εξο­πλι­σμούς.

ΚΚΕ ΟΧΙ στην αγορά του αιώνα 1985

Την ίδια μέρα, το Γρα­φείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σε ανα­κοί­νω­σή του τονίζει:
«Η αγο­ρά αυτή υπη­ρε­τεί τις ΝΑΤΟι­κές και όχι τις εθνι­κές αμυ­ντι­κές ανά­γκες και οδη­γεί στην ενί­σχυ­ση των αμε­ρι­κα­νο­να­τοϊ­κών δεσμών της χώρας.
Οι δικαιο­λο­γί­ες της κυβέρ­νη­σης, σχε­τι­κά με την τουρ­κι­κή απει­λή δεν έχουν σχέ­ση με την πραγ­μα­τι­κό­τη­τα. Ανά­λο­γες αγο­ρές πραγ­μα­το­ποιούν αυτή την περί­ο­δο όλες οι χώρες του ΝΑΤΟ, χωρίς βέβαια να αντι­με­τω­πί­ζουν καμιά απει­λή ανά­λο­γη μ’ αυτήν που επι­κα­λεί­ται η κυβέρνηση.
Επί­σης, το εξο­πλι­στι­κό πρό­γραμ­μα του ναυ­τι­κού απο­τε­λεί καθα­ρά μια υλο­ποί­η­ση ενός συγκε­κρι­μέ­νου ΝΑΤΟι­κού προ­γράμ­μα­τος του 1983 που αφο­ρά ιδιαί­τε­ρα τις ναυ­τι­κές δυνά­μεις της Ελλά­δας, της Τουρ­κί­ας και της Πορτογαλίας.
Το ΚΚΕ είχε προ­τεί­νει συγκε­κρι­μέ­νες κατευ­θύν­σεις για μια εθνι­κή αμυ­ντι­κή πολι­τι­κή και για έναν εκσυγ­χρο­νι­σμό των Ενό­πλων Δυνά­με­ων, που να αντα­πο­κρί­νε­ται στις εθνι­κές κι όχι στις ΝΑΤΟι­κές ανάγκες.
Η κυβέρ­νη­ση με την “αγο­ρά του αιώ­να” ανα­λαμ­βά­νει βαριές ευθύ­νες απέ­να­ντι στον ελλη­νι­κό λαό. Βαρύ­νε­ται με μια ενέρ­γεια που υπο­θη­κεύ­ει το μέλ­λον της εθνι­κής οικο­νο­μί­ας και της εθνι­κής ανε­ξαρ­τη­σί­ας».

LeFigaroΓαλ­λι­κός αστι­κός τύπος (με προ­ε­ξέ­χου­σα φυσι­κά την LeFigaro, ιδιο­κτη­σί­ας Dassault)
«Ήρθε η ώρα να ενι­σχύ­σου­με τις ένο­πλες δυνά­μεις μας», δήλω­σε ο Έλλη­νας πρω­θυ­πουρ­γός σε ομι­λία του στη Θεσσαλονίκη.

Ο Έλλη­νας πρω­θυ­πουρ­γός Κυριά­κος Μητσο­τά­κης ανα­κοί­νω­σε ένα «σημα­ντι­κό» πρό­γραμ­μα για την αγο­ρά όπλων και την ανα­διορ­γά­νω­ση των ενό­πλων δυνά­με­ων της χώρας, με προ­μή­θεια «18 γαλ­λι­κών μαχη­τι­κών Rafale, 4 φρε­γα­τών και 4 ελι­κό­πτε­ρων για το ναυ­τι­κό, χρη­μα­το­δο­τώ­ντας περαι­τέ­ρω την αμυ­ντι­κή  βιο­μη­χα­νία και με επι­πλέ­ον 15.000 προσωπικό.

Το πρό­γραμ­μα περι­λαμ­βά­νει επί­σης την ανα­καί­νι­ση τεσ­σά­ρων φρε­γα­τών και την από­κτη­ση αντιαρ­μα­τι­κών όπλων, τορ­πι­λών και πυραύ­λων», πρό­σθε­σε, μιλώ­ντας για «εθνι­κή ασπί­δα», και δια­βε­βαιώ­νο­ντας ότι «αυτό το πρό­γραμ­μα θα επι­τρέ­ψει τη δημιουρ­γία χιλιά­δων θέσε­ων εργασίας».
Ακο­λου­θούν δηλώ­σεις  Eric Trappier, και Florence Parly -https://twitter.com/florence_parlyFlorence Parly La Grèce a annoncé son souhait d’acquérir 18 Rafale Une excellente nouvelle pour l’industrie aéronautique françaiseΗ Τουρ­κία και η Ελλά­δα, και τα δύο μέλη του ΝΑΤΟ, ψάχνουν για πετρέ­λαιο στην ανα­το­λι­κή Μεσό­γειο, σε μια περιο­χή που η Αθή­να θεω­ρεί ότι βρί­σκε­ται υπό την κυριαρ­χία της.
Οι εντά­σεις μετα­ξύ των δύο χωρών κλι­μα­κώ­θη­καν όταν η Τουρ­κία στις 10 Αυγού­στου έστει­λε ένα πλοίο έρευ­νας συνο­δευό­με­νο από πολε­μι­κά στα ύδα­τα που ισχυ­ρί­ζε­ται σαν χωρι­κά της η Ελλά­δα, ωθώ­ντας την Αθή­να να ξεκι­νή­σει ναυ­τι­κούς ελιγ­μούς, με την υπο­στή­ρι­ξη της Γαλ­λί­ας ειδικότερα.

Το Rafale έκα­νε την πρώ­τη του πτή­ση στις 4 Ιου­λί­ου 1986 στο Istres (Bouches-du-Rhône).
Χρη­σι­μο­ποι­ή­θη­κε από το Γαλ­λι­κό Ναυ­τι­κό από το 2004 και την Πολε­μι­κή Αερο­πο­ρία από το 2006 και αντι­κα­τέ­στη­σε επτά τύπους μαχη­τι­κών αερο­σκα­φών από προη­γού­με­νες γενιές.
Με δυνα­τό­τη­τα εκτέ­λε­σης δια­φο­ρε­τι­κών απο­στο­λών κατά τη διάρ­κεια της πτή­σης, το Rafale είναι κατάλ­λη­λο για τα πάντα … αερο­πο­ρι­κή άμυ­να, στρα­τη­γι­κή βομ­βι­στι­κή επί­θε­ση και υπο­στή­ρι­ξη εδά­φους, αερο­πο­ρι­κή ανα­γνώ­ρι­ση και χτυ­πή­μα­τα ακρι­βεί­ας σε υποβρύχια.
Είναι επί­σης ο φορέ­ας της γαλ­λι­κής αερο­με­τα­φε­ρό­με­νης πυρη­νι­κής αποτροπής.Merci Monsieur Mitsitakís pour Rafales Dassault

Από τον υπό­λοι­πο γαλ­λι­κό τύπο ξεχω­ρί­ζου­με την «lopinion.fr» — Η Γαλ­λία πωλεί 18 Rafale στην Ελλά­δα, εν μέσω κρί­σης με την Τουρκία
Η Ελλά­δα θα απο­κτή­σει 18 Rafale, το μαχη­τι­κό αερο­σκά­φος της Dassault Aviation, ανα­κοί­νω­σε το Σάβ­βα­το ο πρω­θυ­πουρ­γός εν μέσω εντά­σε­ων με την Τουρ­κία, που επι­δει­νώ­θη­καν από την έναρ­ξη τον Αύγου­στο μιας τουρ­κι­κής εκστρα­τεί­ας εξε­ρεύ­νη­σης φυσι­κού αερί­ου σε μια αμφι­σβη­τού­με­νη περιο­χή της ανα­το­λι­κής Μεσο­γεί­ου πλού­σια σε υδρογονάνθρακες.
Κρί­νο­ντας την ώρα να παρέ­χει στον στρα­τό επι­πλέ­ον πόρους, ανα­κοί­νω­σε επί­σης την παραγ­γε­λία για τέσ­σε­ρις νέες φρε­γά­τες, τον εκσυγ­χρο­νι­σμό τεσ­σά­ρων άλλων, την από­κτη­ση ελι­κο­πτέ­ρων, πυραύ­λων και τορ­πι­λών καθώς και την πρό­σλη­ψη 15.000 στρατιωτών.

Η πώλη­ση των 18 Rafale στην Ελλά­δα απο­τε­λεί εξαι­ρε­τι­κή βιο­μη­χα­νι­κή είδη­ση ​​αλλά κακό γεω­πο­λι­τι­κό σήμα.
Θετι­κή πλευ­ρά ότι η Γαλ­λία και η Dassault Aviation βρή­καν έναν τέταρ­το πελά­τη εξα­γω­γής για τα μαχη­τι­κά αερο­σκά­φη τους, μετά την Αίγυ­πτο, την Ινδία και το Κατάρ, σε μια αγο­ρά που κυριαρ­χεί­ται από τις Ηνω­μέ­νες Πολιτείες.
Επι­πλέ­ον, είναι η πρώ­τη φορά που μια ευρω­παϊ­κή χώρα, μέλος του ΝΑΤΟ, αγό­ρα­σε  Rafale –άγνω­στο το ποσό της σύμβασης.


ℹ️  Θυμί­ζου­με πως η σύμ­βα­ση με την Ελλά­δα απο­τέ­λε­σε κυριο­λε­κτι­κά ανά­σα ζωής για τον όμι­λο της Dassault , που δεν είχε ορί­ζο­ντα μετά το 2024, μια και εκκρε­μεί από το γαλ­λι­κό ΥπΕ­θΑ και την Florence Parly η παραγ­γε­λία για την 5η φάση των 30 κομ­μα­τιών και δεν απέ­δω­σαν οι δια­γω­νι­σμοί σε Ελβε­τία και Φιν­λαν­δία (βρί­σκε­ται απλά σε επα­φή με την Κροατία).

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο