Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Μια ιστορία από τον εμφύλιο: Ενα ζευγάρι νάιλον κάλτσες το τομάρι του φαντάρου…

Το Γενάρη του 1949 τυπώθηκε σε 7.000 αντίτυπα στο τυπογραφείο της «Εξόρμησης» στην Ελεύθερη Ελλάδα ένα βιβλιαράκι  με τίτλο «Στρατιωτικό ταχυδρομείο». Περιείχε αποσπάσματα από σημειώματα που άφηναν οι στρατιώτες του Εθνικού Στρατού στους μαχητές του Δημοκρατικού Στρατού και αποσπάσματα ή ολόκληρες επιστολές των στρατιωτών και αξιωματικών με τα οικεία τους πρόσωπα.  Επιστολές που δεν έφτασαν ποτέ στον παραλήπτη τους μιας και ο ταχυδρόμος συνελήφθη. Το ταχυδρομείο του Εθνικού Στρατού  ήταν πηγή άντλησης πληροφοριών και ενίοτε χρήσιμο για επικοινωνιακούς λόγους και την εμψύχωση των μαχητών του ΔΣΕ.

Από αυτό το βιβλιαράκι επιλέξαμε μία επιστολή που αφορά το «εμπόριο» γύρω από τις μεταθέσεις, τις άδειες κλπ. Για ευνόητους λόγους δε αναφέρουμε τα ονόματα και τα στοιχεία της μονάδας, τα οποία υπάρχουν στην έκδοση.

***

Ο ΦΑΝΤΑΡΟΣ ΞΕΡΕΙ, ΑΚΟΥΕΙ,
Μαθαίνει, καταλαβαίνει, πως πίσω
του, πίσω από το κουφάρι του γίνεται
ένα άτιμο εμπόριο για αναστολές,
 απαλλαγές, άδειες, μεταθέσεις. Μα ένα
γράμμα του το δείχνει ξεκάθαρα:

Στις 18/6 η γυναίκα του Ε. γράφει στον ταγματάρχη διοικητή του Τάγματος Χ της (τάδε) Ορεινής Ταξιαρχίας:

«Αγαπημένο μου Σ. Χτες εις τον στρατιώτην Λ. έδωσα ένα δέμα και ένα εκατομμύριο. Τα λεπτά αυτά είναι για την υπόθεση του στρατιώτη Π. Μου τα έφερεν η μητέρα του να τα δώσω εγώ εις τον Λ. να σου τα φέρει…».

Στις 19/7 του ξαναγράφει για την ίδια υπόθεση:

«… Σήμερα ήλθε και η κυρία Π. η οποία με παρακάλεσε πάλι να τον πάρεις από εκεί που τον έχουν τον γιο της. Σε παρακαλώ πολύ να ενδιαφερθείς κουκλί μου, σαν να είναι δικό σου άνθρωπος. Μου έφερε ένα ζεύγος κάλτσες, νάιλο, έξω έχουν 100.000 και ζήτημα είναι αν θα είναι εις την ποιότητα ίδιες. Τρέλα κουκλί μου. Και μου έλεγε τρία ζεύγη είχε παραγγείλει αλλά μόλις της φέρουν και τις άλλες θα μου τις φέρει. Για κοίτα να την ταχτοποιήσεις την υπόθεση, χάσιμο δε θα έχομεν. Εγινε πολύς λόγος γύρω από το ραδιόφωνον χωρίς βέβαια εγώ να θίξω το ζήτημα. Μου έλεγε ότι κάθεται στο ραδιόφωνο και έχει την καλύτερη συντροφιά. Εγώ της λέω περιμένω να μάθω τα νέα από τις εφημερίδες. Και αυτού πάνου μου λέει, δεν έχετε λοιπόν ραδιόφωνο; Και με άφησε να καταλάβω ότι κάτι τέτοιο θα κάνει. Γι’ αυτό σου γράφω. Κάνε σύντομα κάτι γιατί φαίνεται γυναίκα με φιλότιμο.

Ξέρεις η Ευθυμία για να γράψει εις τον Νέστορα για ένα γυαλοπώλη να του δώσει άδεια για ένα μήνα την έδωσε ο Νέστορας. Επροχθές που ήμουν εις το σπίτι της έφερε έναν σερβίτσιο φαγητού απ’ τις πιατέλες έως τα πιάτα του γλυκού, 6 φλιτσάνια του καφέ και ένα σερβίτσιο του τσαγιού της υποσχέθηκε ότι θα της έφερνε την άλλη μέρα. Λοιπόν, χάσιμο δεν θα έχουμε και μείς απ’ αυτήν την υπόθεση.

Θα περιμένω να μου γράψεις για την υπόθεση τόσο του Λ. όσο και του Π.

Σε φιλώ γλυκά
Ε
(Ε. επίθετο οδός αριθμός συνοικία Αθήνα)»

ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙ Ο ΦΟΥΚΑΡΑΣ Ο ΦΑΝΤΑΡΟΣ ΜΙΑ ΠΕΝΤΑΡΑ Η ΠΑΤΡΙΣ – ΜΙΑ ΠΕΝΤΑΡΑ ΤΟ ΤΟΜΑΡΙ ΤΟΥ