Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Μια Καντάτα για τη Μακρόνησο

Επιμέλεια: Ελένη Κακναβάτου //

Εκδήλωση  τιμής για τους αγωνιστές κρατούμενους της Μακρονήσου. Εκδήλωση για τις γυναίκες κρατούμενες που στάθηκαν ίσες στο ύψος των αντρών και έδειξαν ίδια πυγμή και θάρρος απέναντι στους βασανιστές τους. Υπόσχεση για συνέχιση του αγώνα ώσπου να βρουν δικαίωση τα όνειρά τους, μέχρι την πραγματική λευτεριά του Λαού μας. Απαίτηση για να  αναδειχτεί πραγματικά  η Μακρόνησος ως ιστορικός τόπος, ως μνημείο της Ιστορίας των αγώνων του Λαού μας, να  σταματήσει η όποια εκμετάλλευση από τους διάφορους καταπατητές, να σεβαστεί η πολιτεία την ιερότητα του τόπου και να φροντίσει ώστε να  συντηρηθούν τα κτίσματα για να «μιλάνε» στις νέες γενιές των Ελλήνων για  τον αγώνα του Ανθρώπου κατά της βίας, κατά του φασισμού.

Ένα κείμενο, δείγμα του μεγαλείου της συντροφικότητας, της αγωνιστικότητας, της αισιοδοξίας των αλύγιστων της Μακρονήσου. (Από το βιβλίο ΜΝΗΜΕΣ της Στέλλας Πολίτου Στεφανάτου).

Μήνυμα  εξόριστων αντρών Μακρονήσου
Προς τις εξόριστες γυναίκες της Μακρονήσου που φεύγουν για το Τρίκερι.

Καλό σας ταξίδι: η ευχή μας

Καλή αντάμωση: ο πόθος μας

Της Λευτεριάς το χορό αντάμα οι δυνατοί με τους αδύναμους: η λαχτάρα μας.

Καλό σας ταξίδι για τον καινούργιο τόπο, που θα σας δεχτεί.

Δυνάμωμα της πίστης στη ΝΙΚΗ το συνεχές Μαρτύριό σας.

Άσβεστος Φάρος, το παράδειγμά σας στην οδήγηση των μυριάδων άλλων.

Για μας που μένουμε: η θύμηση ηρωικών στιγμών.

Τ’ ανέβασμά σας στερεωμένο στη μνήμη μας.

Είστε οδηγοί μιας ζωής γιγάντιας, πανώριας, αψεγάδιαστης.

Είστε οι φράκτες του σκοταδισμού, της απανθρωπιάς, του μίσους.

Για το ξάνοιγμα στο Φως, στον Άνθρωπο, στην Αγάπη

Είστε οι άξιες, που θα σας φτάσουμε.

Καλό ταξίδι!

Α΄ Τάγμα Μακρονήσου
Σεπτέμβρης 1950

Επίσκεψη – εκδήλωση στη Μακρόνησο το Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου

Η Κομματική Οργάνωση Αττικής του ΚΚΕ και η Οργάνωση Περιοχής Αττικής της ΚΝΕ στα πλαίσια των εκδηλώσεων για τα 100χρονα του ΚΚΕ, διοργανώνει επίσκεψη – εκδήλωση το Σάββατο 3 Σεπτέμβρη στις 19.00, στον ιστορικό – μαρτυρικό τόπο της Μακρονήσου.

Η αναχώρηση για την Μακρόνησο, θα γίνει από το Λαύριο στις 17.00. Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλέφωνο 210 5282523 και στις Κομματικές Οργανώσεις και Οργανώσεις της ΚΝΕ. Για τη μεταφορά στη Μακρόνησο, με λεωφορεία από την Αθήνα και με πλοίο από το Λαύριο, η συμμετοχή είναι 10 ευρώ το άτομο, μαζί με την επιστροφή.

Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσει συναυλία «Καντάτα για την Μακρόνησο» με τα μελοποιημένα από τον Θάνο Μικρούτσικο, ποιήματα του Βλαντιμίρ Μαγιακόφσκι και του Γιάννη Ρίτσου από τη συλλογή “Πέτρινος χρόνος”.