Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Μικρά παιδιά στην «υπηρεσία» της εθνικιστικής υστερίας

Εύλογες αντιδράσεις έχει προκαλέσει το περιστατικό που συνέβη χθες, 25η Μαρτίου, στην Αλεξανδρούπολη. Βίντεο και φωτογραφίες που αναρτήθηκαν σε τοπικά διαδικτυακά μέσα δείχνουν ένα μικρό αγόρι, ντυμένο στα χακί και κρατώντας ρέπλικα στρατιωτικού όπλου, να προσπαθεί να κρατήσει βηματισμό κατά τη διάρκεια της χθεσινής παρέλασης στην Αλεξανδρούπολη.

«Άψογος βηματισμός, καμάρι και ηθικό ακμαιότατο. Είναι ο μικρός που άνοιξε τη στρατιωτική παρέλαση στην Αλεξανδρούπολη και κέρδισε το μεγαλύτερο χειροκρότημα» γράφει η ιστοσελίδα thrakinea.gr. Η προσπάθεια να δωθεί χιουμοριστικός τόνος στην εικόνα του μικρού αγοριού-στρατιώτη δεν αναιρεί καθόλου το γεγονός ότι πρόκειται για απαράδεκτη εκμετάλλευση της παιδικής αθωότητας στο βωμό της εθνικιστικής υστερίας.

Το παραπάνω περιστατικό- τηρουμένων των αναλογιών- δε μπορεί παρά να φέρει στο νου το, ντυμένο με την στολή των ειδικών δυνάμεων της Τουρκίας, εξάχρονο κοριτσάκι και τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν. Ήταν τον περασμένο Φλεβάρη όταν σε ένα εθνικιστικό-πολεμοκάπηλο σόου ενώπιον των τηλεοπτικών σταθμών και οπαδών του κόμματος του, ο Ερντογάν είχε καλέσει στο βήμα τη μικρή, υποσχόμενος να της χαρίσει την τουρκική σημαία εάν η ίδια ήταν διατεθειμένη να γίνει «μάρτυρας»!

Την ίδια στιγμή που το μικρό κορίτσι στέκονταν βουρκωμένο, χιλιάδες οπαδοί του κυβερνώντος κόμματος επευφημούσαν τις «εθνοπατριωτικές» κορώνες του τούρκου προέδρου.