Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Μοχάμετ Άλι 1942-2016

Γράφει ο Βασίλης Κρίτσας //

Και το 2016 συνεχίζει τη μακάβρια συλλογή του, με έναν ακόμα μεγάλο. Γιατί ήταν τέτοιος;

Ο Μοχάμετ Άλι αρνήθηκε να καταταγεί στο στρατό για να πολεμήσει στο Βιετνάμ, λέγοντας χαρακτηριστικά: “δεν έχω τίποτα εναντίον των Βιετκόνγκ, αυτοί ποτέ δε με φώναξαν νέγρο”. Τιμωρήθηκε για τη στάση του από την πατρίδα του, τις ΗΠΑ, με τριετή αποκλεισμό από τους αγώνες, ενώ του αφαιρέθηκε ο τίτλος του παγκόσμιου πρωταθλητή.

Ο Μοχάμετ Άλι έγινε ο νεότερος χρυσός Ολυμπιονίκης πυγμάχος, το 1960 στη Ρώμη, αλλά πέταξε το μετάλλιό του στον ποταμό Οχάιο, πικραμένος από το ρατσισμό που βίωσε σε ένα εστιατόριο, όπου δεν τον άφησαν να δειπνήσει με την παρέα του, εξαιτίας του χρώματος του δέρματός του.

Ο Μοχάμετ Άλι είχε επαφές με το Μάλκομ Χ και το ενεργό, αντιρατσιστικό κίνημα. Κι είχε συναντηθεί (μεταξύ πολλών άλλων) με το Φιντέλ Κάστρο και τον Τεόφιλο Στίβενσον, τον Κουβανό θρύλο, που ερίζει άτυπα μαζί του για τον τίτλο του κορυφαίου όλων των εποχών.

102ma940

Ο Μοχάμετ Άλι δεν ήταν ασφαλώς ένας ήρωας χωρίς αντιφάσεις, αλλά κατάφερε με την ατίθαση συμπεριφορά του να μπει στο μάτι του συστήματος, προτού συμφιλιωθεί μαζί του (πχ το 96′ στους Ολυμπιακούς της Ατλάντα, καθώς και στη μεταγενέστερη βράβευσή του από τον Μπους το νεότερο), μετά τη διάγνωση της νόσου Πάρκινσον, που τον χτύπησε.

Είναι κάπως δύσκολο πχ να μη σκεφτεί συνειρμικά κανείς πως στο κινηματογραφικό Rocky III, ο Σταλόνε ήταν ο λευκός πυγμάχος που επικρατούσε του αθυρόστομου και λίγο φαφλατά μαύρου (που φωτογράφιζε σχεδόν κάποια χαρακτηριστικά του Άλι), για να τον βάλει στη θέση του. Στο επόμενο Rocky θα καθάριζε και τον κακό, αιμοσταγή Σοβιετικό (Ιβάν Ντράγκο), ενώ ενδιάμεσα είχε εμφανιστεί κι ως Ράμπο, για να καθαρίσει τους Βιετκόνγκ, που δεν ήθελε να πολεμήσει ο Άλι.

Ο Μοχάμετ Άλι (που βαφτίστηκε Κάσιους Κλέι, άλλαξε όμως το όνομά του, όταν έγινε Μουσουλμάνος) δεν είναι προφανώς ένας συμβολικός ιεραπόστολος της ταξικής πάλης, αλλά μια ιδιαίτερη, γοητευτική μορφή, με το θάρρος της γνώμης της και των πράξεών της. Κι είναι αυτό ακριβώς το ηθικό ανάστημα που ύψωσε και η προσωπικότητα, η πολιτική άποψη που λείπει φανερά από τους σύγχρονους πρωταγωνιστές, τους καλοσιδερωμένους και πλήρως ελεγχόμενους αθλητές, που δεσμεύονται από τους κανόνες, τα συμβόλαια με τους χορηγούς και τις χρυσές αλυσίδες τους, για να μην παρεκκλίνουν από το “πολιτικά ορθό”, όπως το ορίζει η “ελεύθερη αγορά” και το συμφέρον της.

CkFSTVCVEAEt_EE

Κι αυτή είναι η ιδιαίτερη αξία του Μοχάμετ Άλι και της διαδρομής του, το βασικό στοιχείο που γιγάντωσε το μύθο του, πέρα και πάνω από τα αγωνιστικά του κατορθώματα, που εξακολουθούν να εντυπωσιάζουν με τη λάμψη τους το ευρύτερο φίλαθλο κοινό.

Μετάβαση στο περιεχόμενο