Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Nτοκιμαντέρ 📽️ «Ταξισυνειδησία, η άγνωστη ιστορία του ελληνοαμερικανικού ριζοσπαστισμού»

Με την ευκαιρία του εορτασμού της Εργατικής Πρωτομαγιάς, το portal 902.gr αναρτά από το Σάββατο 2 Μάη έως την Τρίτη 5 Μάη το βραβευμένο ντοκιμαντέρ «Ταξισυνειδησία, η άγνωστη ιστορία του ελληνοαμερικανικού ριζοσπαστισμού (Greek American Radicals, the untold story)» στο κανάλι του 902.gr στο YouTube
🚩 Τιμάμε τους εργάτες ανά τον κόσμο, την πάλη για τα δικαιώματα και τη ζωή τους, την πρωτοπόρα δράση του εργατικού κινήματος, τις θυσίες και τις κατακτήσεις του.

(Το portal 902.gr ευχαριστεί την εταιρία παραγωγής «Αποστόλης Μπερδεμπές» ΜηΚεΕ [μη κερδοσκοπική εταιρία], για την παραχώρηση της προβολής του).

Λίγα λόγια για το ντοκιμαντέρ

Μέσα από κείμενα, γράμματα, τραγούδια, εφημερίδες, φωτογραφίες, αλλά και μοναδικό αρχειακό υλικό από κινηματογραφικές καταγραφές του αμερικανικού εργατικού κινήματος ξαναζωντανεύει η διαδρομή των Ελλήνων μεταναστών εργατών στα μονοπάτια της ταξικής συνείδησης.
Το ιστορικό ντοκιμαντέρ «Ταξισυνειδησία, η άγνωστη ιστορία του ελληνοαμερικανικού ριζοσπαστισμού» φέρνει στο προσκήνιο μια ξεχασμένη σελίδα της ελληνικής μεταναστευτικής εμπειρίας στην Αμερική:
Την παρουσία των μεταναστών στο ριζοσπαστικό εργατικό κίνημα των Ηνωμένων Πολιτειών και τη διαδρομή της ελληνοαμερικανικής αριστεράς από τις αρχές του 20ού αιώνα έως τα χρόνια των μακαρθικών διώξεων.

Κείμενα, γράμματα, τραγούδια, εφημερίδες, φωτογραφίες, αλλά και μοναδικό αρχειακό υλικό από κινηματογραφικές καταγραφές του αμερικανικού εργατικού κινήματος ανασυνθέτουν τη διαδρομή των μεταναστών εργατών στα μονοπάτια της «ταξισυνειδησίας», της ταξικής συνείδησης, στη γλώσσα των Ελληνοαμερικανών. Προσωπικές αφηγήσεις και συνεντεύξεις μεταφέρουν την ατμόσφαιρα της Μεγάλης Ύφεσης του 1929, τη δράση των εργατικών ενώσεων, την παρουσία των μεταναστών στα χαρακώματα του Ισπανικού Εμφυλίου, τις πολιτικές διώξεις του Μακαρθισμού και τις απελάσεις των πρωταγωνιστών. Η άγνωστη ιστορία του ελληνοαμερικανικού ριζοσπαστισμού διαπλέκεται με τις πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις στις Ηνωμένες Πολιτείες και αναδεικνύει την ιστορία των μεταναστών που έζησαν στον αντίποδα του «Αμερικανικού Ονείρου», της επιχειρηματικής επιτυχίας και του πολιτικού συντηρητισμού.

Η επιστημονική τεκμηρίωση του ντοκιμαντέρ στηρίχτηκε στις ερευνητικές δραστηριότητες του Κωστή Καρπόζηλου, ιστορικού στο Columbia University, ο οποίος έχει ασχοληθεί συστηματικά με ζητήματα μεταναστευτικού ριζοσπαστισμού και τους κοινωνικούς και πολιτικούς μετασχηματισμούς στα χρόνια της Ύφεσης. Η έμπειρη ματιά του σκηνοθέτη Κώστα Βάκκα και η δημιουργική ευρηματικότητα του μοντέρ Νώντα Σκαρπέλη, εξασφάλισαν έναν γοητευτικό ρυθμό κινηματογραφικής αφήγησης που κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον του θεατή. Παραγωγός του ντοκιμαντέρ είναι η μη κερδοσκοπική εταιρεία «Αποστόλης Μπερδεμπές», που βασικό σκοπό της έχει τη μελέτη της ιστορίας των Ελλήνων της Αμερικής

Συντελεστές

Έρευνα/κείμενα: Κωστής Καρπόζηλος
Σκηνοθεσία: Κώστας Βάκκας
Μοντάζ: Νώντας Σκαρπέλης
Διεύθυνση Παραγωγής: Φρόσω Τσούκα
Παραγωγή: «Αποστόλης Μπερδεμπές», μη κερδοσκοπική εταιρία.

info Ατέχνως

Θυμίζουμε ότι στα πλαίσια εορτασμού της Εργατικής Πρωτομαγιάς τιμώντας τους εργάτες ανά τον κόσμο, την πάλη για τα δικαιώματα και τη ζωή τους, την πρωτοπόρα δράση του εργατικού κινήματος, τις θυσίες και τις κατακτήσεις του και πάλι από το portal 902.gr αναρτήθηκε (από την Τετάρτη 29 Απρίλη) το βραβευμένο ντοκιμαντέρ «Ludlow, οι Έλληνες στους πολέμους του άνθρακα».

Το ντοκιμαντέρ «Ludlow, οι Έλληνες στους πολέμους του άνθρακα» (2016), σε σκηνοθεσία Λεωνίδα Βαρδαρού, αφηγείται την ιστορία Ελλήνων μεταναστών που στις αρχές του περασμένου αιώνα βρέθηκαν στο Κολοράντο να δουλεύουν κάτω από απάνθρωπες συνθήκες στα ορυχεία του Ροκφέλερ και που μαζί με χιλιάδες άλλους μετανάστες ξεσηκώθηκαν, μετά τη Σφαγή του Ludlow (Λάντλοου), καταφεύγοντας στα όπλα για να υπερασπιστούν τη ζωή τους και το δίκιο τους.

Ludlow οι Έλληνες στους Πολέμους του Άνθρακα

Όπως αναφέρουν οι συντελεστές: Ο Πόλεμος του Άνθρακα στο Κολοράντο είναι μια ιστορία ξεχασμένη, φυλαγμένη ωστόσο στη μνήμη των παιδιών και των εγγονών τους που μας τη μεταφέρουν με συγκίνηση και υπερηφάνεια για τους παππούδες τους και με θυμό για τις αδικίες που αντιμετώπισαν. Η ιστορία συμπληρώνεται από συνεντεύξεις με ιστορικούς και συγγραφείς, τεκμηριώνεται με σπάνιο αρχειακό υλικό και ξαναζωντανεύει με βίντεο και φωτογραφίες της απεργίας και τις εξαιρετικές επιλογές τραγουδιών και μουσικής.

Οι συντελεστές του ντοκιμαντέρ

Σκηνοθέτης: Λεωνίδας Βαρδαρός
Διευθυντής Φωτογραφίας: Προκόπης Δάφνος
Βοηθός σκηνοθέτη /  Μοντέρ: Ξενοφώντας Βαρδαρός
Επιμέλεια Ήχου: Ανδρέας Γκόβας
Έρευνα / ιστορική επιμέλεια: Φρόσω Τσούκα
Αφήγηση: Ρήγας Αξελός
Παραγωγός: «Αποστόλης Μπερδεμπές» μη κερδοσκοπική
Διευθυντές Παραγωγής: Στέφανος Πλάκας, Φρόσω Τσούκα, Λίνα Γουσίου

Οι συντελεστές ευχαριστούν το μουσικό σύνολο «Ρωμιοσύνη» για την πρώτη ποτέ ηχογράφηση του λησμονημένου Ύμνου των Ανθρακωρύχων του Κολοράντο, «The Union Forever», σε ενορχήστρωση Τεό Λαζάρου.

Για όσους δε πρόλαβαν να το δουν …(και δεν πρέπει να το χάσουμε) υπάρχει στο διαδίκτυο το βίντεο της ΕΡΤ2 και επίσης στο vimeo

ℹ️  Η «διαδρομή» του ντοκιμαντέρ σε Φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό

Στην Ελλάδα, το ντοκιμαντέρ πρωτοπαρουσιάστηκε τον Μάρτη του 2016 στο 18ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και κέρδισε το Βραβείο «Ανθρώπινες Αξίες» που απονέμεται στο καλύτερο ντοκιμαντέρ καταγραφής ιστορικής μνήμης. Τον Αύγουστο του 2016, στο 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Ιεράπετρας, διακρίθηκε με το 2ο Βραβείο για ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους και τον Οκτώβρη στο 10ο Φεστιβάλ Χαλκίδας κέρδισε το βραβείο καλύτερου μοντάζ.

Η πορεία του «Ludlow» στο εξωτερικό ξεκίνησε τον Ιούνη 2016 με το 10ο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Λος Άντζελες και συνεχίστηκε με τη συμμετοχή του στο International Film Series στο Boulder, Colorado και στο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου της Αυστραλίας, στο Σίδνεϊ.

Η ταινία, αφιερωμένη στην ομογένεια της Αμερικής, είναι η δεύτερη της σειράς ντοκιμαντέρ για τον ελληνοαμερικανικό ριζοσπαστισμό που υλοποιεί η ομάδα επαναπατρισμένων ομογενών που ίδρυσε τo 2010 την εταιρεία παραγωγής «Αποστόλης Μπερδεμπές». Η πρώτη τους παραγωγή ήταν το 2013 η βραβευμένη «Ταξισυνειδησία» σε σκηνοθεσία Κώστα Βάκκα.