Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Nτοκιμαντέρ 📽️ «Ταξισυνειδησία, η άγνωστη ιστορία του ελληνοαμερικανικού ριζοσπαστισμού»

Με την ευκαι­ρία του εορ­τα­σμού της Εργα­τι­κής Πρω­το­μα­γιάς, το portal 902.gr αναρ­τά από το Σάβ­βα­το 2 Μάη έως την Τρί­τη 5 Μάη το βρα­βευ­μέ­νο ντο­κι­μα­ντέρ «Ταξι­συ­νει­δη­σία, η άγνω­στη ιστο­ρία του ελλη­νο­α­με­ρι­κα­νι­κού ριζο­σπα­στι­σμού (Greek American Radicals, the untold story)» στο κανά­λι του 902.gr στο YouTube
🚩 Τιμά­με τους εργά­τες ανά τον κόσμο, την πάλη για τα δικαιώ­μα­τα και τη ζωή τους, την πρω­το­πό­ρα δρά­ση του εργα­τι­κού κινή­μα­τος, τις θυσί­ες και τις κατα­κτή­σεις του.

(Το portal 902.gr ευχα­ρι­στεί την εται­ρία παρα­γω­γής «Απο­στό­λης Μπερ­δε­μπές» ΜηΚεΕ [μη κερ­δο­σκο­πι­κή εται­ρία], για την παρα­χώ­ρη­ση της προ­βο­λής του).

Λίγα λόγια για το ντοκιμαντέρ

Μέσα από κεί­με­να, γράμ­μα­τα, τρα­γού­δια, εφη­με­ρί­δες, φωτο­γρα­φί­ες, αλλά και μονα­δι­κό αρχεια­κό υλι­κό από κινη­μα­το­γρα­φι­κές κατα­γρα­φές του αμε­ρι­κα­νι­κού εργα­τι­κού κινή­μα­τος ξανα­ζω­ντα­νεύ­ει η δια­δρο­μή των Ελλή­νων μετα­να­στών εργα­τών στα μονο­πά­τια της ταξι­κής συνείδησης.
Το ιστο­ρι­κό ντο­κι­μα­ντέρ «Ταξι­συ­νει­δη­σία, η άγνω­στη ιστο­ρία του ελλη­νο­α­με­ρι­κα­νι­κού ριζο­σπα­στι­σμού» φέρ­νει στο προ­σκή­νιο μια ξεχα­σμέ­νη σελί­δα της ελλη­νι­κής μετα­να­στευ­τι­κής εμπει­ρί­ας στην Αμε­ρι­κή:
Την παρου­σία των μετα­να­στών στο ριζο­σπα­στι­κό εργα­τι­κό κίνη­μα των Ηνω­μέ­νων Πολι­τειών και τη δια­δρο­μή της ελλη­νο­α­με­ρι­κα­νι­κής αρι­στε­ράς από τις αρχές του 20ού αιώ­να έως τα χρό­νια των μακαρ­θι­κών διώ­ξε­ων.

Κείμενα, γράμματα, τραγούδια, εφημερίδες, φωτογραφίες, αλλά και μοναδικό αρχειακό υλικό από κινηματογραφικές καταγραφές του αμερικανικού εργατικού κινήματος ανασυνθέτουν τη διαδρομή των μεταναστών εργατών στα μονοπάτια της «ταξισυνειδησίας», της ταξικής συνείδησης, στη γλώσσα των Ελληνοαμερικανών. Προσωπικές αφηγήσεις και συνεντεύξεις μεταφέρουν την ατμόσφαιρα της Μεγάλης Ύφεσης του 1929, τη δράση των εργατικών ενώσεων, την παρουσία των μεταναστών στα χαρακώματα του Ισπανικού Εμφυλίου, τις πολιτικές διώξεις του Μακαρθισμού και τις απελάσεις των πρωταγωνιστών. Η άγνωστη ιστορία του ελληνοαμερικανικού ριζοσπαστισμού διαπλέκεται με τις πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις στις Ηνωμένες Πολιτείες και αναδεικνύει την ιστορία των μεταναστών που έζησαν στον αντίποδα του «Αμερικανικού Ονείρου», της επιχειρηματικής επιτυχίας και του πολιτικού συντηρητισμού.

Η επι­στη­μο­νι­κή τεκ­μη­ρί­ω­ση του ντο­κι­μα­ντέρ στη­ρί­χτη­κε στις ερευ­νη­τι­κές δρα­στη­ριό­τη­τες του Κωστή Καρ­πό­ζη­λου, ιστο­ρι­κού στο Columbia University, ο οποί­ος έχει ασχο­λη­θεί συστη­μα­τι­κά με ζητή­μα­τα μετα­να­στευ­τι­κού ριζο­σπα­στι­σμού και τους κοι­νω­νι­κούς και πολι­τι­κούς μετα­σχη­μα­τι­σμούς στα χρό­νια της Ύφε­σης. Η έμπει­ρη ματιά του σκη­νο­θέ­τη Κώστα Βάκ­κα και η δημιουρ­γι­κή ευρη­μα­τι­κό­τη­τα του μοντέρ Νώντα Σκαρ­πέ­λη, εξα­σφά­λι­σαν έναν γοη­τευ­τι­κό ρυθ­μό κινη­μα­το­γρα­φι­κής αφή­γη­σης που κρα­τά­ει αμεί­ω­το το ενδια­φέ­ρον του θεα­τή. Παρα­γω­γός του ντο­κι­μα­ντέρ είναι η μη κερ­δο­σκο­πι­κή εται­ρεία «Απο­στό­λης Μπερ­δε­μπές», που βασι­κό σκο­πό της έχει τη μελέ­τη της ιστο­ρί­ας των Ελλή­νων της Αμερικής

Συντελεστές

Έρευνα/κείμενα: Κωστής Καρπόζηλος
Σκη­νο­θε­σία: Κώστας Βάκκας
Μοντάζ: Νώντας Σκαρπέλης
Διεύ­θυν­ση Παρα­γω­γής: Φρό­σω Τσούκα
Παρα­γω­γή: «Απο­στό­λης Μπερ­δε­μπές», μη κερ­δο­σκο­πι­κή εταιρία.

info Ατέχνως

Θυμί­ζου­με ότι στα πλαί­σια εορ­τα­σμού της Εργα­τι­κής Πρω­το­μα­γιάς τιμώ­ντας τους εργά­τες ανά τον κόσμο, την πάλη για τα δικαιώ­μα­τα και τη ζωή τους, την πρω­το­πό­ρα δρά­ση του εργα­τι­κού κινή­μα­τος, τις θυσί­ες και τις κατα­κτή­σεις του και πάλι από το portal 902.gr αναρ­τή­θη­κε (από την Τετάρ­τη 29 Απρί­λη) το βρα­βευ­μέ­νο ντο­κι­μα­ντέρ «Ludlow, οι Έλλη­νες στους πολέ­μους του άνθρα­κα».

Το ντο­κι­μα­ντέρ «Ludlow, οι Έλλη­νες στους πολέ­μους του άνθρα­κα» (2016), σε σκη­νο­θε­σία Λεω­νί­δα Βαρ­δα­ρού, αφη­γεί­ται την ιστο­ρία Ελλή­νων μετα­να­στών που στις αρχές του περα­σμέ­νου αιώ­να βρέ­θη­καν στο Κολο­ρά­ντο να δου­λεύ­ουν κάτω από απάν­θρω­πες συν­θή­κες στα ορυ­χεία του Ροκ­φέ­λερ και που μαζί με χιλιά­δες άλλους μετα­νά­στες ξεση­κώ­θη­καν, μετά τη Σφα­γή του Ludlow (Λάντλο­ου), κατα­φεύ­γο­ντας στα όπλα για να υπε­ρα­σπι­στούν τη ζωή τους και το δίκιο τους.

Ludlow οι Έλληνες στους Πολέμους του Άνθρακα

Όπως ανα­φέ­ρουν οι συντε­λε­στές: Ο Πόλε­μος του Άνθρα­κα στο Κολο­ρά­ντο είναι μια ιστο­ρία ξεχα­σμέ­νη, φυλαγ­μέ­νη ωστό­σο στη μνή­μη των παι­διών και των εγγο­νών τους που μας τη μετα­φέ­ρουν με συγκί­νη­ση και υπε­ρη­φά­νεια για τους παπ­πού­δες τους και με θυμό για τις αδι­κί­ες που αντι­με­τώ­πι­σαν. Η ιστο­ρία συμπλη­ρώ­νε­ται από συνε­ντεύ­ξεις με ιστο­ρι­κούς και συγ­γρα­φείς, τεκ­μη­ριώ­νε­ται με σπά­νιο αρχεια­κό υλι­κό και ξανα­ζω­ντα­νεύ­ει με βίντεο και φωτο­γρα­φί­ες της απερ­γί­ας και τις εξαι­ρε­τι­κές επι­λο­γές τρα­γου­διών και μου­σι­κής.

Οι συντελεστές του ντοκιμαντέρ

Σκη­νο­θέ­της: Λεω­νί­δας Βαρδαρός
Διευ­θυ­ντής Φωτο­γρα­φί­ας: Προ­κό­πης Δάφνος
Βοη­θός σκη­νο­θέ­τη /  Μοντέρ: Ξενο­φώ­ντας Βαρδαρός
Επι­μέ­λεια Ήχου: Ανδρέ­ας Γκόβας
Έρευ­να / ιστο­ρι­κή επι­μέ­λεια: Φρό­σω Τσούκα
Αφή­γη­ση: Ρήγας Αξελός
Παρα­γω­γός: «Απο­στό­λης Μπερ­δε­μπές» μη κερδοσκοπική
Διευ­θυ­ντές Παρα­γω­γής: Στέ­φα­νος Πλά­κας, Φρό­σω Τσού­κα, Λίνα Γουσίου

Οι συντε­λε­στές ευχα­ρι­στούν το μου­σι­κό σύνο­λο «Ρωμιο­σύ­νη» για την πρώ­τη ποτέ ηχο­γρά­φη­ση του λησμο­νη­μέ­νου Ύμνου των Ανθρα­κω­ρύ­χων του Κολο­ρά­ντο, «The Union Forever», σε ενορ­χή­στρω­ση Τεό Λαζά­ρου.

Για όσους δε πρό­λα­βαν να το δουν …(και δεν πρέ­πει να το χάσου­με) υπάρ­χει στο δια­δί­κτυο το βίντεο της ΕΡΤ2 και επί­σης στο vimeo

ℹ️  Η «διαδρομή» του ντοκιμαντέρ σε Φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό

Στην Ελλά­δα, το ντο­κι­μα­ντέρ πρω­το­πα­ρου­σιά­στη­κε τον Μάρ­τη του 2016 στο 18ο Διε­θνές Φεστι­βάλ Ντο­κι­μα­ντέρ Θεσ­σα­λο­νί­κης και κέρ­δι­σε το Βρα­βείο «Ανθρώ­πι­νες Αξί­ες» που απο­νέ­με­ται στο καλύ­τε­ρο ντο­κι­μα­ντέρ κατα­γρα­φής ιστο­ρι­κής μνή­μης. Τον Αύγου­στο του 2016, στο 3ο Διε­θνές Φεστι­βάλ Ιερά­πε­τρας, δια­κρί­θη­κε με το 2ο Βρα­βείο για ντο­κι­μα­ντέρ μεγά­λου μήκους και τον Οκτώ­βρη στο 10ο Φεστι­βάλ Χαλ­κί­δας κέρ­δι­σε το βρα­βείο καλύ­τε­ρου μοντάζ.

Η πορεία του «Ludlow» στο εξω­τε­ρι­κό ξεκί­νη­σε τον Ιού­νη 2016 με το 10ο Φεστι­βάλ Ελλη­νι­κού Κινη­μα­το­γρά­φου του Λος Άντζε­λες και συνε­χί­στη­κε με τη συμ­με­το­χή του στο International Film Series στο Boulder, Colorado και στο Φεστι­βάλ Ελλη­νι­κού Κινη­μα­το­γρά­φου της Αυστρα­λί­ας, στο Σίδνεϊ.

Η ται­νία, αφιε­ρω­μέ­νη στην ομο­γέ­νεια της Αμε­ρι­κής, είναι η δεύ­τε­ρη της σει­ράς ντο­κι­μα­ντέρ για τον ελλη­νο­α­με­ρι­κα­νι­κό ριζο­σπα­στι­σμό που υλο­ποιεί η ομά­δα επα­να­πα­τρι­σμέ­νων ομο­γε­νών που ίδρυ­σε τo 2010 την εται­ρεία παρα­γω­γής «Απο­στό­λης Μπερ­δε­μπές». Η πρώ­τη τους παρα­γω­γή ήταν το 2013 η βρα­βευ­μέ­νη «Ταξι­συ­νει­δη­σία» σε σκη­νο­θε­σία Κώστα Βάκκα.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο