Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

N. Καραθανασόπουλος: Δεν υπάρχουν σωτήρες όποιο μείγμα διαχείρισης κι αν προβάλλουν

Τον «ταξικό και αντιλαϊκό χαρακτήρα» του προϋπολογισμού του 2022 επισήμανε ο Νίκος Καραθανασόπουλος, βουλευτής του ΚΚΕ, σε συνέντευξή του στον ρ/σ «Ελλάδα FM» το μεσημέρι της Δευτέρας.

«Όπως και τα προηγούμενα χρόνια», επισήμανε, «έτσι και φέτος, ο προϋπολογισμός αυξάνει τα έσοδα και τους έμμεσους φόρους, εισπράττοντας από την πλειοψηφία του λαού, μισθωτούς, συνταξιούχους, επαγγελματίες ενώ μειώνει τη συμβολή των μεγάλων επιχειρήσεων στα συνολικά φορολογικά έσοδα. Διατηρεί καθηλωμένες ή και μειωμένες τις βασικές κοινωνικές δαπάνες για Παιδεία, Υγεία, κοινωνικές υπηρεσίες, ενώ αντίθετα εκτοξεύονται οι δαπάνες που εξυπηρετούν τη λεγόμενη «πράσινη» και «ψηφιακή» μετάβαση, στο πλαίσιο της προώθησης της πολιτικής της ΕΕ στους συγκεκριμένους τομείς.

Επισήμανε ακόμα ότι «από τα μνημόνια και στη συνέχεια όπου φτωχοποιήθηκε εξαιτίας των πολιτικών ένα μεγάλο τμήμα του ελληνικού λαού τα διάφορα επιδόματα, τα διάφορα «κοινωνικά πακέτα» που κατευθύνονται στους πιο εξαθλιωμένους τα πληρώνουν από το υστέρημά τους οι λιγότερο φτωχοί».

Πρόσθεσε ότι οι υποδομές για «πράσινη» και «ψηφιακή μετάβαση» και οι ισχυρισμοί για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής δεν σημαίνει αυτόματα ότι θωρακίζονται και τα λαϊκά στρώματα από διάφορες φυσικές καταστροφές, για την αντιμετώπιση των οποίων τα έργα που εξαγγέλλονται είναι ανεπαρκή και αποσπασματικά». «Αυτό που προτάσσουν κυβέρνηση και ΕΕ όσον αφορά την «πράσινη» και «ψηφιακή» μετάβαση, σημείωσε, είναι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) κ.ά. με τις αρνητικές επιπτώσεις να τις βλέπουμε ήδη στην τεράστια αύξηση που σημειώνεται στην τιμή του ρεύματος» σημείωσε.

Ο Ν. Καραθανασόπουλος, με αφορμή και την ακρίβεια, αναφέρθηκε στα «αδιέξοδα που προκύπτουν από το ένα ή το άλλο μείγμα διαχείρισης της οικονομίας, που προβάλλεται από τις αστικές πολιτικές δυνάμεις και στη χώρα μας και διεθνώς, τονίζοντας ότι τελικά χαμένοι είναι οι λαοί και κερδισμένοι οι μονοπωλιακοί όμιλοι».

«Ο λαός να μην εμπιστεύεται τους σωτήρες που εμφανίζονται, αλλά να οργανωθεί και με τον αγώνα του να διεκδικήσει την υγεία του και τη ζωή του», κατέληξε χαρακτηριστικά.

Ν. Μπελογιάννης Ν. Πλουμπίδης – Στο σπίτι των ηρώων

Μετάβαση στο περιεχόμενο