Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Νίκη της Κούβας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ – 191 χώρες υπέρ της άρσης του εμπάργκο

Άλλη μια διπλωματική νίκη πέτυχε η Κούβα καθώς- για πολλοστή φορά- η συντριπτική πλειοψηφία των κρατών στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τάχθηκαν υπέρ της άρσης του αποκλεισμού (εμπάργκο) που έχουν επιβάλλει στο νησί οι Ηνωμένες Πολιτείες. Μοναδική παραφωνία στην ψηφοφορία αποτέλεσαν οι ΗΠΑ και το Ισραήλ που, κατά πάγια τακτική τους, ψήφισαν ενάντια στην άρση. 

Μια σειρά αντιπροσωπειών από διάφορα κράτη ζήτησαν την άρση του βάρβαρου οικονομικού αποκλεισμού, υπογραμμίζοντας τον θετικό ρόλο της Κούβας στη διεθνή κοινότητα, τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έχει επιδείξει η κουβανική κυβέρνηση, αλλά και τις μεγάλες προόδους που έχουν συντελεστεί σε κοινωνικό επίπεδο στη χώρα. Ταυτόχρονα, κορυφαίοι διπλωμάτες από μια σειρά χώρες χαρακτήρισαν «πισωγύρισμα» την στάση της κυβέρνησης Τραμπ που θέτει εμπόδια τόσο στις σχέσεις Κούβας-ΗΠΑ, όσο και στη διαδικασία ανάπτυξης της ίδιας της Κούβας. 

Cuba vs BlocqΕκπρόσωπος των αφρικανικών κρατών, αφού καταδίκασε τον οικονομικό αποκλεισμό, έκανε αναφορά στην σπουδαία συνεισφορά της Κούβας στους αγώνες των αφρικανικών λαών για ελευθερία, αλλά και την προσφορά του κουβανικού λαού σε προγράμματα ιατρικής περίθαλψης. «Οι λαοί της Αφρικής», ανέφερε, «θα θυμούνται για πάντα την συνεισφορά αυτή». Από τη δική του πλευρά, ο εκπρόσωπος της Βενεζουέλας χαρακτήρισε «παραβίαση του διεθνούς δικαίου» και «εγκληματική ενέργεια» τον αποκλεισμό της Κούβας από την κυβέρνηση των ΗΠΑ και πρόσθεσε ότι η συνέχιση του εμπάργκο αποτελεί εμπόδιο στην σχέση του κουβανικού λαού με τη διεθνή κοινότητα.

Σε μια προσπάθεια να υπεραμυνθεί της στάσης της κυβέρνησης Τραμπ, η πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Νίκι Χάλεϊ χαρακτήρισε «πολιτικό θέατρο» την ψηφοφορία, λέγοντας πως- παρά την ψήφο της- η αμερικανική κυβέρνηση θα σταθεί… αλληλέγγυα απέναντι στον κουβανικό λαό! Σύμφωνα με το λατινοαμερικάνικο τηλεοπτικό δίκτυο Telesur, η Χάλεϊ δέχθηκε πυρά από εκπροσώπους άλλων χωρών, όπως αυτός της Βολιβίας που υπενθύμισε την υποκριτική στάση των ΗΠΑ οι οποίες, απ’ τη μια επιθυμούν να διδάξουν σε όλους τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα και από την άλλη καταστρατηγούν το διεθνές δίκαιο, διατηρώντας φυλακές-βασανιστήρια όπως αυτή του Γκουαντανάμο.

 

Μοιραστείτε το: