Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

“No stress”. Ο φιλος μου ο Μόμο απο το Πράσινο Ακρωτήρι

Γράφει ο Πάνος Αλεπλιώτης //

Όχι, δεν τον ξέρω τον Μανουέλ Ντουάρτε του Αλκαίου και του Μικρούτσικου, μου λέει ο καινούργιος μου φίλος ο Μόμο. Αλλά no stress. Δέκα νησιά είμαστε, μακριά το ένα από το άλλο, 550 χιλιάδες άνθρωποι, δεν τους ξέρω όλους. Η ιστορία μας είναι ότι το 1975 έφυγαν οι Πορτογάλοι από τα νησιά. Από τον 15ο αιώνα μας είχαν αποικία. Έκαναν επανάσταση στη χώρα τους και μας άφησαν και έφυγαν, δηλαδή και εμείς κάναμε επανάσταση και τους διώξαμε. Είχαμε αντάρτες στην Γουινέα Μπισάου. Μας  άφησαν την γλώσσα, το νόμισμα, την μουσική του σαλονιού, την Σεζάρια Εβόρα και λίγο από την δική τους θρησκεία. Cabo Verde είναι το επίσημο όνομα. Είδες την σημαία μας; Δυο μπλε για τον ουρανό και την θάλασσα.  Άσπρο για την ελευθερία, κόκκινο γι αυτούς που πάλεψαν την αποικιοκρατία. Τα αστέρια είναι τα νησιά μας.

20181227_101536

 

Μέχρι το 1990 είχαμε κομμουνισμό, δηλαδή μόνο ένα κόμμα, το κομμουνιστικό που έκανε συμφωνίες με την Λιβύη και την Κίνα, το ίδιο κόμμα που είχε και η Γουινέα Μπισάου και θέλαν να ενωθούμε σε ένα κράτος.

Το 1980 όμως έγινε πραξικόπημα στην Γουινέα και έτσι δεν ενωθήκαμε. Το 1990  έγινε δημοψήφισμα, γίναμε δημοκρατία και έχουμε δύο κόμματα. Ένα για την δημοκρατία που κυβερνάει τώρα και ένα για την σοσιαλδημοκρατία, αφού άλλαξε το παλιό κόμμα και δεν είναι πια κομμουνιστικό. Πάντως και τα δύο μας φέραν τον τουρισμό και έτσι περνάμε καλά.

 

20181220_070807

Εγώ έχω, όπως βλέπεις, το μαγαζάκι μου, έναν πάγκο δηλαδή και όταν λείπω τον προσέχουν οι άλλοι, 44 οικογένειες είμαστε εδώ μέσα στο δημοτικό κτίριο που πουλάμε σουβενίρ. Ένα τετραγωνικό ο καθένας. Έχει και άλλους, πάρα πολλούς, στην Σάντα Μαρία που πουλάνε σουβενίρ. Παντού θα μας δεις. Έχουμε μεγάλο ανταγωνισμό. Κάνω κι άλλες δουλειές. Όλοι μας κάνουμε κι άλλες δουλειές. Έχει πολλούς τουρίστες και πρέπει να εξυπηρετηθούν. Πάω το πρωί και μοιράζω στις ταβέρνες τα ψάρια που βγάζουν οι βάρκες στην Σκάλα.

20181227_144630

 

Ανοίγω το μαγαζί, βγαίνω στον δρόμο, μιλάω με τους τουρίστες, όπως με εσάς, και τους πουλάω σουβενίρ, μέχρι το βράδυ. Το βράδυ πηγαίνω γκαρσόνι ή καθαριστής ή ό,τι άλλη δουλειά βγει σε ταβέρνα, μπαρ, ξενοδοχείο. Και αν βγει. No stress όμως. Συνήθως έχει πολλούς που ψάχνουμε για δουλειά.  Βλέπεις τους δρόμους. Ούτε ένα σκουπιδάκι. Όλη μέρα σκουπίζουμε και σφουγγαρίζουμε. Ε τους κεντρικούς, όχι παντού, για τους τουρίστες. Με οικονομία γιατί το νερό είναι λιγοστό. Αυτοί που δουλεύουν στα ξενοδοχεία παίρνουν 200-250 ευρώ το μήνα. 1 ευρώ είναι 100 εσκούντο. Καμιά φορά τα βράδια  μπορεί να πάρω καμιά μπύρα στο χέρι, όπως σήμερα, και να βλέπω πώς χορεύουν οι άλλοι. Πίνω, αλλά δεν πίνω αλκοόλ, γελάει ο Μόμο. Όλα τα μαγαζιά βγάζουν τα τραπέζια στο δρόμο και χορεύουν και έξω. Μας αρέσει ο χορός ο αφρικάνικος. Αφρικανοί μαύροι είμαστε πάνω από 90% και έχουμε Πρόεδρο άσπρο! Χαχαχα. Να, δες τα κορίτσια που παίζουν τύμπανα και χορεύουν στο δρόμο! Μαζεύουν και κάνα εσκούδο για χαρτζιλίκι.

20181227_145016

Θα σε πάω και στα άλλα μέρη. Μην ακούς τα πρακτορεία. Σε πάνε εκεί που τους δίνουν κάνα χαρτζιλίκι, ιταλικά, αγγλικά μπαρ και ταβέρνες, τους κερνάνε κάνα ποτό.. Να δες αυτό το μπαράκι!  Σε λίγο θα έχει χορευτικό  σόου. Τάχα αυθόρμητο αλλά οι χορευτές που κάνουν τους πελάτες κάνουν πρόβες πολλές μέρες. Πιο πέρα έχει μπουάτ και κλαμπ πιο κλειστό, για λίγους. Ε, κάτι να βγάλουν και τα “κορίτσια”..

20181227_144718

 

Άρχισαν τα τσάρτερ νάρχονται στο νησί και μάθαμε τους Σουηδούς, τους Γερμανούς, τους Ολλανδούς. 20.000 τουρίστες στην φουλ σεζόν. Εμείς, βγάλε τα μικρά, 3-3,5 χιλιάδες είμαστε. Έρχονται και από άλλα νησιά για να δουλέψουν. Εσείς από πού είστε είπαμε, Ελλαδα; Α, ξέρω,  Κατσουράνης και Καραγκούνης, χαχαχαχα, καλοί παίκτες! Μάς αρέσει το ποδόσφαιρο, το παρακολουθούμε.

Χτίζονται συνέχεια ξενοδοχεία. Χωρίς τουρίστες δεν ξέρω τι θα κανα. Έχω και την αναπηρία στο πόδι βλέπεις. Εδώ μόνο ψαράδες είχε και έρημο. Το 90%  από ό,τι τρώμε, πίνουμε και χρησιμοποιούμε είναι εισαγωγή. Γι αυτό όλα είναι ακριβά στα σουπερμάρκετ για τους τουρίστες. Μόνο τα ψάρια είναι δικά μας. Τόνοι,  μπαρακούντα, ντοράντο, κ.α, θα τα μάθεις. Σε κάποια νησιά έχει ζαχαροκάλαμα, βγάζουμε και γκράπα, έχει και φυτείες καφέ. Σε άλλα πατάτες και φασόλια. Έχουμε και ένα με ενεργό ηφαίστειο.  Εκεί έχει αμπέλια και κρασιά. Δεν φτάνουν όμως με τίποτα για όλους. Σε δύο μόνο από τα 10 νησιά έχει τουρισμό και είναι για 7-8 μήνες μόνο. Σε όλα τα νησιά έχει αέρα, ψάρια και κύματα. Έχει και εργοστάσια σε κάποια, για την κατάψυξη των ψαριών. Εδώ τίποτα. Αλλά no stress.

Τι να κάνω; Έχω συγγενείς στην Αμερική. 500 χιλιάδες συμπατριώτες μου, όσο και ο πληθυσμός όλου του κράτους, ζουν στην Αμερική. Μ αρέσει εδώ όμως, λέει ο Μόμο, ο καινούργιος μου φίλος με μαλλί Μπόμπ Μάρλεϊ και γελάει. Μόνο τα δόντια του ξεχωρίζουν άσπρα στο σκοτάδι. Δεν με νοιάζει ποιοί έχουν τα ξενοδοχεία και τις ταβέρνες. Ιταλοί, Πορτογάλοι, Ολλανδοί.. Με νοιάζει νάρχονται τουρίστες. 20181226_143455

Σέρφινγκ, καταδύσεις, ψάρεμα αυτά κάνουν εδώ. Α εσείς, γκράπα, ψάρια, βιβλίο στη θάλασσα και ποτά τα βράδια ε; No stress δηλαδή. 24 με 29 βαθμούς έχουμε όλο τον χρόνο και βρέχει μόνο τον Σεπτέμβρη. 500 χιλιόμετρα θάλασσα  μέχρι την Αφρική.

Θα πας εκδρομή στο νησί με το πρακτορείο; Ξέρω τι θα σου δείξουν. Να σου τα πω για να ξέρεις. Θα δεις ένα ορφανοτροφείο εδώ στην Σάντα Μαρία πριν ξεκινήσετε. Να πάτε καμιά μπογιά κάνα στυλό. Όλες οι προσφορές δεκτές.

20181227_144555

Μετά θα δείτε ένα χωριουδάκι κανα δύο χιλιόμετρα από δω με βίλες όπου μένουν Ιταλοί και Πορτογάλοι. Κανείς από μας δεν μπορεί να ζήσει εκεί. Έχει κούρσες Μπεμβε και Βόλβο και τζιπ. Εμείς μένουμε τρεις οικογένειες μαζί στο διαμέρισμα και μοιραζόμαστε το νοίκι. 200-250 ευρώ είναι το συνηθισμένο. Ναι ίσα με ένα μισθό, μην νομίζεις, τουρισμό έχουμε. Αν δεν στριμωχτούμε δεν μπορούμε να έχουμε σπίτι. Αλλά no stress. Θα δείτε μετά μια αγορά ψαριών και έχει και μονάδα αφαλάτωσης μια που είπαμε το νερό λιγοστό.

20181227_144938

 

Καλύτερα εμφιαλωμένο όμως να πίνετε. Θα πάτε μετά στην πρωτεύουσα. Ωραία σπίτια στο κέντρο, με ωραία χρώματα. Να τους πεις να δείτε την ντενεκεδούπολη, την φαβέλα. Χίλιοι άνθρωποι ζουν εκεί χωρίς νερό, χωρίς σχολείο, χωρίς αύριο. Να δείτε και τα σπίτια- γιαπιά που δεν τα τελειώνουν. Ζουν μέσα χωρίς παράθυρα, πόρτες, κάγκελα. Αν τα τελειώσουν θα πρέπει να πληρώσουν φόρο. Μέχρι 20 ευρώ μπορεί να φτάσει! Δεν τα έχουν όλοι, μην με κοιτάς με απορία.

20181226_101758

Θα πάτε στις αλυκές. Όχι στην θάλασσα! Στον κρατήρα του ηφαιστείου. Το ηφαίστειο είναι 10 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Μπαίνει το νερό της θάλασσας υπόγεια μέσα στο ηφαίστειο και όταν έχει πλημμυρίδα ανεβαίνει από διάφορες τρύπες και σχηματίζει στην επιφάνεια του κρατήρα 10-15 αβαθείς λίμνες με 26% αλατότητα. Όταν έχει άμπωτη τραβιέται το νερό προς τα κάτω και μένει το αλάτι πάνω στην επιφάνεια του κρατήρα και έτσι το μαζεύουν.

20181227_101837

Σαλ λένε το νησί. Αλάτι δηλαδή. Το μόνο πράγμα που παράγει. Έχει τόσο αλάτι το ηφαίστειο που φτάνει να σκεπάσει τις Άλπεις, έλεγαν οι Πορτογάλοι, και ίσως όλη την Αμερική!

Κοίτα! Οι πρόγονοί μου οι σκλάβοι έμειναν στο νησί και δεν πουλήθηκαν στην Αμερική και στην Βραζιλία, για να κουβαλάνε τσουβάλια αλάτι από το ηφαίστειο μέχρι το λιμάνι 2,5 χιλιόμετρα δρόμο, πολλές φορές την ημέρα. Το στέλναν οι Πορτογάλοι στην Αμερική και στην Βραζιλία. Καράβια έδεναν εδώ από όλες τις χώρες και φόρτωναν αλάτι. Μέχρι το 1960. Τότε μπήκε το αλάτι στο Χρηματιστήριο και πάει η αξία του. Τώρα το πουλάνε σε σακουλάκια σαν σουβενίρ. Μερικοί τουρίστες τσαλαβουτάνε στο αλατισμένο νερό για λόγους τόνωσης της ευεξίας, έτσι λένε τα πρακτορεία.

20181226_101713

 

Εγώ όμως βγήκα από το αλάτι του ηφαιστείου.Έχω και γω κι άλλοι την δική μας κρεόλ γλώσσα, την δική μας μουσική, τους χορούς μας,τον ρυθμό στο αίμα το αφρικάνικο, την δική μας κρεόλ θρησκεία βουντού, τις φορεσιές μας. Είμαστε αλλιώς.

20181227_144908

Αλλά “no stress”, βλέπεις το γράφει παντού, στα ταξί, στις ταβέρνες, στα σουβενίρ. Δεν πρέπει να έχουμε στρες ε; Μου υπόσχεσαι όμως πως τελευταία μέρα θα ρθεις από μένα να πάρεις τα δωράκια σου για αναμνηστικά και χριστουγεννιάτικα έτσι; Μου το υπόσχεσαι, ε φίλε μου Πάνοςςς;

momo6

________________________________________________________________________________________________

Πάνος Αλεπλιώτης Δημοτικός σύμβουλος Πυλαίας Θεσσαλονίκης 87/90 και 99/2002. Αντιδήμαρχος Πυλαίας από το 1987 έως και το 1990 και από το 1999 έως και το 2000. Εργάστηκε σαν γεωλόγος, περιβαλλοντολόγος και χωροτάκτης στην Ελλάδα και στην Σουηδία