Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

NYT για Λαγό: Η Ελλάδα τον θέλει στη φυλακή, αλλά είναι ακόμα στο Ευρωκοινοβούλιο

Οι New York Times αναρωτιούνται πως γίνεται η ηγετική ομάδα του νεοναζιστικού μορφώματος της Χρυσής Αυγής να έχει καταδικαστεί για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, αλλά ο Γιάννης Λάγος να ζει ελεύθερος στις Βρυξέλλες, «άτρωτος» ως μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς δεν έχει αρθεί προς το παρόν η ασυλία του.

Το χθεσινό ρεπορτάζ της αμερικάνικης εφημερίδας ξεκινά με τη συνεδρίαση του Ευρωκοινοβουλίου στα τέλη Νοεμβρίου, όταν οι βουλευτές συζητούσαν την κλιμάκωση της έντασης από την Άγκυρα και ο πρόεδρος του σώματος έδωσε με άνεση το λόγο στον Έλληνα βουλευτή.

Ο Λάγος άστραψε και βρόντηξε για ένα από τα αγαπημένα του θέματα (είχε τιμωρηθεί τον Φεβρουάριο για προκλητική συμπεριφορά, γιατί είχε σκίσει την τουρκική σημαία στην Ολομέλεια), ανεβάζοντας τον τόνο της φωνής του μέχρι να τον διακόψει ο πρόεδρος.

Όμως, όπως επισημαίνει η συντάκτρια του δημοσιεύματος δεν πρόκειται για έναν οποιοδήποτε βουλευτή αλλά για έναν καταδικασμένο εγκληματία, ο οποίος κρίθηκε ένοχος τον Οκτώβριο από την ελληνική Δικαιοσύνη που του επέβαλε 13 χρόνια κάθειρξη.

Ωστόσο, ο Λάγος παραμένει εδώ και δύο μήνες ελεύθερος, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα ζήτησε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να άρει την ασυλία του και οι δικαστικές αρχές της χώρας μας κοινοποίησαν 2.000 σελίδες εγγράφων προς υποστήριξη του αιτήματος, ώστε οι βελγικές αρχές να τον συλλάβουν και να τον στείλουν εδώ για να εκτίσει την ποινή του.

Καθυστερεί η διαδικασία

Το ρεπορτάζ αναφέρει πως η διαδικασία έχει καθυστερήσει λόγω της γραφειοκρατίας και της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

Ο Λάγος απαντώντας σε e-mail της εφημερίδας υποστηρίζει ότι δεν πρέπει να αρθεί η ασυλία του, επειδή η διαδικασία ενώπιων της Δικαιοσύνης, που μπορεί να διαρκέσει χρόνια, βρίσκεται σε εξέλιξη. Στο Twitter κάνει crowdfunding για τα νομικά έξοδα…

«Είναι στον πυρήνα της ηγετικής ομάδας της Χρυσής Αυγής, είναι ένας από τους πέντε πρώτους», δήλωσε ο Λευτέρης Παπαγιαννάκης, μέλος της πρωτοβουλίας Golden Dawn Watch. «Είναι ο απόλυτος εκφραστής της βίαιης φύσης της Χρυσής Αυγής» πρόσθεσε.

Και σχολίασε ότι το θέμα θα πρέπει να είναι προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. λόγω της σοβαρότητας των εγκλημάτων του Λάγου, ώστε να στείλει ένα μήνα. «Αυτοί οι άνθρωποι χρησιμοποίησαν τον κοινοβουλευτικό μανδύα για να προστατευθούν», είπε.

«Σε μια εποχή βαθιών διχασμών και αυξανόμενης μισαλλοδοξίας, η απόφαση εναντίον ενός κόμματος όπως η Χρυσή Αυγή που εκδιώκει το μίσος αντηχεί πολύ πέρα ​​από την Ελλάδα», σημείωσε η Εύα Κοσέ από την Human Rights Watch.

Η ίδια τόνισε ότι «σίγουρα δεν είναι καλή εικόνα για την Ευρώπη ένα μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να έχει καταδικαστεί για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και να του επιτρέπεται να περπατά στους δρόμους ελεύθερα λόγω βουλευτικής ασυλίας».

Αμετακίνητος ο πρόεδρος

Ωστόσο, όπως γράφουν οι NYT, o επικεφαλής της αρμόδιας επιτροπής του Κοινοβουλίου που χειρίζεται τα αιτήματα για άρση ασυλίας, είναι αμετακίνητος στην άποψη ότι δεν μπορεί να γίνει κάτι για να επισπευστεί η υπόθεση του Λαγού.

Ο Αντριάν Βάσκες Λάδαρα δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του ότι ο Έλληνας ευρωβουλευτής είναι 12ος στη σχετική λίστα που πρέπει να εξετάσει η επιτροπή εν ευθέτω χρόνω υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να τηρηθεί η σειρά.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οποιαδήποτε απόκλιση από τη διαδικασία, που διαρκεί συνήθως περίπου πέντε μήνες, θα μπορούσε να εκθέσει την Επιτροπή και δεχτεί κατηγορίες για προκατάληψη. «Οι κανόνες και ο νόμος είναι οι ίδιοι, ανεξάρτητα από την ιδεολογία», είπε.

Πάντως, πρώην μέλη της Επιτροπής ισχυρίζονται ότι υπάρχει χώρος για την επιτάχυνση των διαδικασιών και ότι ο πρόεδρος έχει περιθώριο να τον χρησιμοποιήσει κατά τη διακριτική του ευχέρεια.

Πηγή: efsyn.gr

Ν. Μπελογιάννης Ν. Πλουμπίδης – Στο σπίτι των ηρώων