Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

O αμερικανικός στρατιωτικός συνασπισμός εγκαταλείπει το Ιράκ

Ο στρα­τιω­τι­κός συνα­σπι­σμός υπό τις ΗΠΑ απο­χω­ρεί από το Ιράκ «λόγω σεβα­σμού στην κυριαρ­χί­ας της χώρας» .

Επι­κα­λού­με­νος την από­φα­ση που έλα­βε χθες το κοι­νο­βού­λιο του Ιράκ για τον τερ­μα­τι­σμό της παρου­σί­ας όλων των ξένων στρα­τιω­τι­κών δυνά­με­ων στη χώρα, ο επι­κε­φα­λής των αμε­ρι­κα­νι­κών δυνά­με­ων στο Ιράκ ενη­μέ­ρω­σε την κυβέρ­νη­ση της Βαγδά­της ότι ο συνα­σπι­σμός υπό την ηγε­σία των ΗΠΑ θα εγκα­τα­λεί­ψει πράγ­μα­τι τη χώρα, σε αντί­θε­ση με τις δημό­σιες δηλώ­σεις του προ­έ­δρου Τραμπ.

«Σεβό­μα­στε την κυρί­αρ­χη από­φα­ση σας να δια­τά­ξε­τε την ανα­χώ­ρη­σή μας», ανα­φέ­ρει σχε­τι­κή επιστολή.

Ο στρα­τιω­τι­κός συνα­σπι­σμός θα «επα­να­το­πο­θε­τή­σει τις δυνά­μεις του κατά τη διάρ­κεια των επό­με­νων ημε­ρών και εβδο­μά­δων ώστε  να προ­ε­τοι­μα­στεί για την απο­χώ­ρη­σή του», ανα­φέ­ρει σε επι­στο­λή του προς το ιρα­κι­νό υπουρ­γείο Άμυ­νας τη Δευ­τέ­ρα, ο ναύ­αρ­χος William H. Seely III.

Σύμ­φω­να με την επι­στο­λή, η δια­δι­κα­σία θα συνε­πά­γε­ται αυξη­μέ­νη κυκλο­φο­ρία ελι­κο­πτέ­ρων μέσα και έξω από την «πρά­σι­νη ζώνη» της Βαγδά­της, κυρί­ως κατά τη διάρ­κεια της νύχτας, ώστε να  «ελα­χι­στο­ποι­η­θεί» η ενό­χλη­ση των πολιτών.

Ωστό­σο, εκπρό­σω­πος του Πεντα­γώ­νου δήλω­σε τη Δευ­τέ­ρα ότι δεν θα μπο­ρεί να επι­βε­βαιώ­σει άμε­σα την αυθε­ντι­κό­τη­τα της επι­στο­λής του Seely.

Νωρί­τε­ρα, ο Ντό­ναλντ Τραμπ απεί­λη­σε ότι θα επι­βάλ­λει «πολύ ισχυ­ρές» κυρώ­σεις σε βάρος του Ιράκ εάν υπο­χρε­ω­θούν να φύγουν τα στρα­τεύ­μα­τα των ΗΠΑ από την ιρα­κι­νή επι­κρά­τεια, μετά την έγκρι­ση από το ιρα­κι­νό κοι­νο­βού­λιο ψηφί­σμα­τος που αξιώ­νει την εκδί­ω­ξή τους από τη χώρα.

Το Στέιτ Ντι­πάρ­τμεντ εξέ­φρα­σε την «απο­γο­ή­τευ­ση» της Ουά­σινγ­κτον για την από­φα­ση του ιρα­κι­νού κοι­νο­βου­λί­ου και αξί­ω­σε η Βαγδά­τη να «ανα­θε­ω­ρή­σει» τη από­φα­ση αυτή και τη στά­ση της.

«Ενώ περι­μέ­νου­με περαι­τέ­ρω διευ­κρι­νί­σεις για τη νομι­κή φύση και τις επι­πτώ­σεις της (…) από­φα­σης αυτής, προ­τρέ­που­με σθε­να­ρά τους ιρα­κι­νούς ηγέ­τες να επα­νε­ξε­τά­σουν τη σημα­σία της συνε­χι­ζό­με­νης σχέ­σης των δύο χωρών στα πεδία της οικο­νο­μί­ας και της ασφά­λειας και της συνε­χι­ζό­με­νης παρου­σί­ας του παγκό­σμιου συνα­σπι­σμού για να νικη­θεί το Ισλα­μι­κό Κρά­τος», ανέ­φε­ρε η εκπρό­σω­πος του αμε­ρι­κα­νι­κού ΥΠΕΞ Μόρ­γκαν Ορτέι­γκους σε ανα­κοί­νω­ση που διέ­νει­με σε ΜΜΕ.

«Πιστεύ­ου­με ότι είναι αμοι­βαίο συμ­φέ­ρον των ΗΠΑ και του Ιράκ να συνε­χί­σουν να μάχο­νται ενα­ντί­ον του ΙΚ μαζί», συνέ­χι­σε η εκπρό­σω­πος της αμε­ρι­κα­νι­κής διπλω­μα­τί­ας, η οποία δια­βε­βαί­ω­σε πως η κυβέρ­νη­ση Τραμπ παρα­μέ­νει προ­ση­λω­μέ­νη στον στό­χο το Ιράκ να είναι «κυρί­αρ­χο», «στα­θε­ρό» και «να ευημερεί».

Πηγή: Καθη­με­ρι­νή

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο