Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

O Banksy ξαναχτυπά

Γράφει η Δανάη Καβουρίδη //

Ο γνωστός Βρετανός καλλιτέχνης έργων τέχνης του δρόμου ξαναχτυπά με ένα καινούργιο έργο αφιερωμένο στους πρόσφυγες και στη χρήση αστυνομικής βίας εναντίον τους.

bansky1

Τη νύχτα του Σαββάτου «εμφανίστηκε» στον τοίχο της Γαλλικής πρεσβείας στο Λονδίνο ένα έργο που αναπαριστά την πολύ γνωστή αφίσα του μιούζικαλ «Οι Άθλιοι» .Η πρωταγωνίστρια Κοζέτ παρουσιάζεται με μάτια δακρυσμένα καθώς την περικυκλώνει καπνός.

Το έργο ασκεί κριτική  στην χρήση δακρυγόνων κατά των προσφύγων στον καταυλισμό προσφύγων του Καλαί γνωστή ως «η Ζούγκλα».

Ο Banksy πρώτη φορά δημιουργεί ένα διαδραστικό έργο όπου τοποθετεί ένα κωδικό qr στην άκρη του σχεδίου.Αν κάποιος τοποθετήσει το κινητό του πάνω από τον κωδικό θα «μεταφερθεί» σε ένα βίντεο όπου δείχνει την χρήση αστυνομικής βίας και δακρυγόνων κατά προσφύγων την 5η Ιανουαρίου στο Καλαί.

Η τελευταία του δουλειά έρχεται μετά από μια σειρά έργων που ασκεί σκληρή κριτική στη διαχείριση του θέματος των προσφύγων από την Ευρώπη. Είναι μια ηχηρή κραυγή απέναντι στην απόφαση της Γαλλίας να γκρεμίσουν μέρος της κατασκήνωσης του Καλαί (η οποία έχει κριθεί επικίνδυνη) και να απομακρύνουν περίπου 1.500 πρόσφυγες.

Το επίμαχο βίντεο δείχνει την χρήση δακρυγόνων, πλαστικών σφαιρών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης κατά  των προσφύγων στο Καλαί.

Άλλα έργα του Banksy στο Καλαί είναι μια αναπαράσταση δίπλα στην παραλία που δείχνει ένα παιδί πρόσφυγα που κοιτάζει προς την Βρετανία με ένα όρνιο να κάθεται πάνω στο τηλεσκόπιό του.

banksy3

 

Δίπλα στο γραφείο μετανάστευσης της πόλης ο Banksy αναπαράγει  μια εκδοχή  της «Σχεδίας της Μέδουσας»,ένα έργο του ζωγράφου  του 19ου αιώνα ,Ζαν-Λουί-Τεοντόρ  που αναπαριστά το ναυάγιο  της γαλλικής φρεγάτας Μέδουσας στην Αφρική το 1816. Στην εκδοχή του Banksy οι επιζώντες πάνω στη σχεδία προσπαθούν να αποσπάσουν με φωνές και νοήματα την προσοχή από ένα μοντέρνο γιότ που φαίνεται στον ορίζοντα.

banksy2