Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Ο Τσε και κάποια… Μαντουρέιρα

Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Δέδες //

«Ροσάριο Σεντράλ» απάντησε ο Γκεβάρα σε ερώτηση για το ποια ομάδα υποστηρίζει. Του άρεσε το ποδόσφαιρο (μεγάλη του αγάπη το ράγκμπι), άλλωστε, είχε γεννηθεί στην Αργεντινή. Όποτε είχε την ευκαιρία έπαιζε και ο ίδιος, χωρίς να τον ενδιαφέρει αν το άσθμα που τον ταλαιπωρούσε τον βάλει σε περιπέτειες.

Επίσης, εκτός από το να παίζει, του άρεσε να παρακολουθεί. Σε ένα γράμμα στη Σέλια Γκεβάρα, έγραψε πως θα δει από κοντά το παιχνίδι Μιγιονάριος-Ρεάλ Μαδρίτης. Από κοντά είδε και την Μαντουρέιρα (Madureira Esporte Clube) ομάδα από την Βραζιλία που δεν έχασε την ευκαιρία να περιοδεύσει σε πολλά μέρη της γης, γνωρίζοντας πως οι ποδοσφαιρόφιλοι διψούν να δουν μια βραζιλιάνικη ομάδα από κοντά. Στην Κούβα, λοιπόν, η Μαντουρέιρα έδωσε πέντε παιχνίδια (ισάριθμες νίκες). Ο Τσε παρακολούθησε ένα από αυτά και στο τέλος έδωσε τα χέρια με τους Βραζιλιάνους ποδοσφαιριστές.

tse6

Από τότε, μια δυνατή σχέση μεταξύ της Μαντουρέιρα και του Τσε γεννήθηκε, ενώ το 2013 η ομάδα από την Βραζιλία σχεδίασε επετειακές εμφανίσεις για τα πενήντα χρόνια από τότε που γνώρισε και συνομίλησε με τον Ερνέστο Τσε Γκεβάρα.