Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

OHE: Περισσότεροι από 800 εκατ. άνθρωποι πεινούν! — Γιατί;

Σύμ­φω­να με τον Οργα­νι­σμό Τρο­φί­μων και Γεωρ­γί­ας των Ηνω­μέ­νων Εθνών, ο αριθ­μός των πει­να­σμέ­νων ανθρώ­πων στον πλα­νή­τη αυξά­νε­ται συνε­χώς τα τελευ­ταία 10 χρό­νια. Μόνο μέσα σε μια διε­τία, από το 2015 έως και το 2017, ο αριθ­μός των πει­να­σμέ­νων αυξή­θη­κε κατά 38 εκα­τομ­μύ­ρια και από 777 εκα­τομ­μύ­ρια έφτα­σε στα 815 εκα­τομ­μύ­ρια ανθρώπους.

Σύμ­φω­να με τον ειδι­κό του Οργα­νι­σμού Τρο­φί­μων και Γεωρ­γί­ας του ΟΗΕ, Μάρ­κο Σάν­τσεζ Καντί­λιο, βασι­κές αιτί­ες αυτής της από­το­μης αύξη­σης απο­τε­λούν η κλι­μα­τι­κή αλλα­γή και οι πολε­μι­κές συγκρούσεις.

Όταν, μάλι­στα, αυτοί οι δύο παρά­γο­ντες «συνα­ντώ­νται» σε μία περιο­χή, έχουν ως απο­τέ­λε­σμα ιδιαί­τε­ρα βαρύ φόρο αίμα­τος και δυστυ­χί­ας. Ο Καντί­λιο σημειώ­νει ότι μόνο στο Αφγα­νι­στάν, το Ιράκ, την Υεμέ­νη και το Νότιο Σου­δάν, λόγω του πολέ­μου και των από­το­μων κλι­μα­τι­κών αλλα­γών, αυτή τη στιγ­μή υπο­φέ­ρουν από πεί­να περισ­σό­τε­ροι από
53 εκα­τομ­μύ­ρια άνθρωποι.

Φυσι­κά, στην έκθε­ση, με δεδο­μέ­νο το χαρα­κτή­ρα του Οργα­νι­σμού σήμε­ρα, δε γίνε­ται καμία ανα­φο­ρά για τη βασι­κή αιτία αυτής της κατά­ντιας του σχε­δόν 1 δισε­κα­τομ­μύ­ριο ανθρώ­πων στην από­λυ­τη φτώ­χεια, που δεν είναι άλλη από την καπι­τα­λι­στι­κή ανά­πτυ­ξη, που περι­λαμ­βά­νει ιμπε­ρια­λι­στι­κούς πολέ­μους για την εδρα­αί­ω­ση της κυριαρ­χί­ας και την ιδιο­ποί­η­ση — εκμε­τάλ­λευ­ση του φυσι­κού πλού­του πολ­λών χωρών και κατα­δί­κη στην ανέ­χεια και την εξα­θλί­ω­ση των πλη­θυ­σμών τους.

Επί­σης στον καπι­τα­λι­σμό το περι­βάλ­λον δεν είναι τίπο­τε άλλο από εμπό­ρευ­μα ή χώρος ενα­πό­θε­σης των απο­βλή­των τους, η αντι­παρ­ρυ­ντι­κή τεχνο­λο­γία κόστος που μειώ­νει το κέρ­δος. Πίσω από την κλι­μα­τι­κή αλλα­γή κρύ­βε­ται πάλι η ευθύ­νη των καπιταλιστών.

ΗΠΑ-Βρε­τα­νία και Σαου­δι­κή Αρα­βία μακε­λεύ­ουν τα παι­διά της Υεμένης

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο