Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Οι εργαζόμενοι στα τηλεοπτικά κανάλια δεν θριαμβολογούν

Γράφει ο Οικοδόμος //

Μετά τη λήξη της δημοπράτησης των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών  οι εμπλεκόμενοι, λίγο-πολύ,  εμφανίζονται όλοι ως νικητές.

Η κυβέρνηση θριαμβολογεί για… τη συντριβή της διαπλοκής και για τα 246 εκ. που απέφερε στα ταμεία του κράτους η διαδικασία και υπόσχεται να τα μοιράσει στις ευπαθείς ομάδες· αυτές δηλαδή που αυξάνονται και πληθύνονται από την αντιλαϊκή πολιτική που η κυβέρνηση εφαρμόζει.

Ο Αλαφούζος (δια του εκπροσώπου του) παρουσιάζεται από το πρωί, απ’ όλες τις εκπομπές του ΣΚΑЇ ως ο μάγκας που κέρδισε την πρωτιά πληρώνοντας τα λιγότερα απ’ τους άλλους.

Ο Κυριακού από τις εκπομπές του ΑΝΤΕΝΝΑ ως ο μεγάλος νικητής που κράτησε ζωντανό το κανάλι και υπεράσπισε το δικαίωμα των εργαζομένων του στη δουλειά.

Καλογρίτσας και Μαρινάκης τρίβουν τα χέρια τους αδημονώντας για την είσοδό τους σε μια ακόμα αγορά από την οποία, πέρα από το γόητρο και τις κερδισμένες εντυπώσεις, προσδοκούν επιχειρηματικά και άλλα οφέλη.

Οι καναλάρχες που δεν κατάφεραν να αποχτήσουν μια άδεια καταστρώνουν τα επόμενα επιχειρηματικά τους σχέδια, μέσα από πιθανές συμμαχίες-συγχωνεύσεις ή άλλες κινήσεις στη νέα κατάσταση, ή ακόμα και αλλαγή πορείας προς άλλες αγορές (το μεροκάματο να βγαίνει).

Οι εργαζόμενοι είναι οι μόνοι που δεν μπορούν να θριαμβολογούν. Σύμφωνα με το πιθανότερο σενάριο εκατοντάδες θα χάσουν τη δουλειά τους και πολλοί είναι αυτοί που θα οδηγηθούν στις συμπληγάδες των ανακατατάξεων που θα φέρουν στο τηλεοπτικό τοπίο οι ανταγωνισμοί παλιών και νέων «παικτών». Αν σκεφτεί κανείς ότι σήμερα θεωρείται περίπου τυχερός όποιος εργάζεται, με μισθό πείνας, κάτω από οποιεσδήποτε εργασιακές συνθήκες και χωρίς δικαιώματα, τότε οι εργαζόμενοι του ΣΚΑЇ και του ΑΝΤΕΝΝΑ είναι οι «τυχεροί» της υπόθεσης. Είναι όμως έτσι;

Οι εργαζόμενοι για μια ακόμα φορά είναι αυτοί που θα κληθούν να πληρώσουν το μάρμαρο. Οι πλουτοκράτες, καναλάρχες και άλλοι, δεν αποφασίζουν με συναισθηματισμούς αλλά με βάση τι θα διασφαλίσει και θα αυξήσει τα κέρδη τους.

Ο διάλογος μεταξύ δημοσιογράφων του ΣΚΑЇ στην σημερινή εκπομπή Αταίριαστοι (φωτογραφία) είναι αποκαλυπτικός. Ανάμεσα στις θριαμβολογίες για την «πρωτιά» της διοίκησης του σταθμού ο Πάνος  Πολυζωΐδης  χαρακτήρισε «βατό τίμημα» τα 43,6 εκ. που θα καταβάλλει ο εργοδότης του για την τηλεοπτική άδεια· ένα τίμημα όπως είπε: «που δεν υπονομεύει τη βιωσιμότητα [του καναλιού]. Βεβαίως, απαιτεί, αυτό το μεγάλο τίμημα, θυσίες, αγώνα, οικονομίες. Δεν είναι καθόλου εύκολα τα πράγματα»… (Το σχετικό βίντεο εδώ, μετά το 20:00). Του ξέφυγε (δεν το πιστεύουμε) είτε πρόκειται για κυνική προειδοποίηση προς τους εργαζόμενους του σταθμού (που θα επωμιστούν τις θυσίες για να πληρωθεί το «τίμημα»), το ίδιο κάνει.

Ας κρατάνε λοιπόν μικρό καλάθι οι εργαζόμενοι του ΣΚΑЇ και των άλλων τηλεοπτικών σταθμών, απέναντι στις θριαμβολογίες των αφεντικών και των εκπροσώπων τους και ας βρίσκονται σε επιφυλακή εν όψει των νέων και ―καθόλου ελπιδοφόρων για τους εργαζόμενους― εξελίξεων.

ΥΓ. Για… την αντικειμενική ενημέρωση και την πολυφωνία που δήθεν κόπτονται καναλάρχες, προβεβλημένοι δημοσιογράφοι, κυβέρνηση και κόμματα της αντιπολίτευσης ούτε λόγος βέβαια για νίκη…